Update

DNB dringt aan op hervorming pensioenen

AMSTERDAM - De oplopende levensverwachting, de vergrijzing en de aanhoudend lage kapitaalmarktrente zetten de toekomstbestendigheid van pensioenfondsen steeds verder onder druk. Om de kans op tegenvallers te verkleinen, moeten pensioenfondsen worden hervormd en de verwachtingen over hun prestaties realistischer worden.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in het vrijdag gepubliceerde rapport Overzicht Financiële Stabiliteit. DNB waarschuwt daarin dat pensioenfondsen bij ongewijzigd beleid steeds meer moeite zullen hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Volgens de centrale bank moeten de fondsen zich vooral richten op de waarde van een pensioen op het moment van uitkering. Daarmee worden fondsen aangespoord om de koopkracht van de uitkeringen op peil te houden. Daarnaast wordt het voor deelnemers duidelijker wat ze van hun pensioen mogen verwachten als ze worden geïnformeerd over de reële toekomstige waarde ervan, aldus DNB.

De bank waarschuwt dat die reële informatie in eerste instantie voor onrust kan zorgen. Veel mensen maken namelijk een te rooskleurige inschatting van de waarde van hun pensioen.

''Ik maak me zorgen over de spanning tussen de verwachtingen die mensen hebben over de hoogte van hun pensioen en de uitkomst die gezien de hoogte van de premies en de buffers waarschijnlijk is'', zei DNB-directeur Lex Hoogduin in een toelichting.

In het afgelopen jaar verbeterde de financiële positie van pensioenfondsen, dankzij het herstel op de financiële markten. De onrust van de afgelopen weken heeft de dekkingsgraad echter weer onder druk gezet. Volgens DNB zijn de reserves van de pensioensector nog altijd te laag om nieuwe grote tegenslagen op te vangen.

Het is volgens de centrale bank dan ook van groot belang dat de fondsen in goede tijden genoeg buffers opbouwen. Op die manier kan worden voorkomen dat ze in slechtere tijden het economisch herstel belemmeren omdat ze de pensioenen niet kunnen aanpassen aan de inflatie of omdat er bijstortingen nodig zijn. (ANP)

ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden