'DNB deed niets met waarschuwing bankrun'

De Rabobank waarschuwde in augustus 2008 voor een bankrun op Fortis Bank. 'Wij vonden dat er ingegrepen moest worden, maar volgens De Nederlandsche Bank (DNB) lag hier een taak voor de Belgische toezichthouder'. Dit zei financieel directeur Bert Bruggink van Rabobank vandaag voor de parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel.

© ThinkStock

Volgens Bruggink was er in die periode sprake van een grote toestroom van financiële middelen van Fortis naar Rabobank. 'Het ging om miljarden aan Nederlands spaargeld. Dat is heel veel', aldus Bruggink.

Die grote toestroom van spaargeld van Fortis was geen gunstig teken, zei Bruggink. 'Er waren duidelijk scheuren in het bolwerk Fortis aan het ontstaan. Het bankaandeel ging in die periode 20 procent onderuit'. Een week eerder ingrijpen had veel kunnen helpen, meende Bruggink.

'De reactie vanuit De Nederlandsche Bank was echter vrij helder: de zaak is in eerste aanleg aan de Belgische toezichthouder. Dus wij zitten in de tweede koets'. Volgens Bruggink een 'onbegrijpelijke' reactie.

Kort voordat ABN Amro en Fortis Nederland (deels) werden genationaliseerd heeft Rabobank nog gekeken of de bank delen van het Fortis-concern kon overnemen. De bank reisde in het najaar van 2008 naar Brussel af om boekenonderzoek te doen.

Bruggink: 'We hebben gekeken naar stukken die we eruit konden lichten die gezond of passend zouden zijn. Maar er was niets waar ik echt vreselijk enthousiast van werd. Na 24 uur was duidelijk dat de problemen te groot waren en dat geen enkele bank het aan kon Fortis te helpen'.

De crisismaatregelen en ingrepen door de overheid in de loop van 2008 en 2009 hebben het gelijke speelveld voor financiële instellingen volgens Bruggink wel aangetast. Maar tegelijk had de overheid geen andere keuze, zei hij.

Niet afhankelijk

De Nederlandsche Bank (DNB) herkent zich niet in de kritiek van Bert Bruggink. Een woordvoerder zei dat de centrale bank wel degelijk goed op de hoogte was van de zorgelijke situatie bij Fortis Bank en dat ook al in juli 2008 aan de minister kenbaar heeft gemaakt.

DNB is niet afhankelijk van Rabobank om te weten wat er bij Fortis Bank speelde. 'Wij hebben onze maatregelen getroffen en zware eisen gesteld aan de uiteindelijke overdracht van aandelen ABN Amro.' De centrale bank heeft het hele proces tot aan de samenvoeging van Fortis Bank Nederland en ABN Amro stap voor stap gevolgd, aldus de woordvoerder.

Dat DNB zich terughoudend zou hebben opgesteld is volgens de woordvoerder dan ook onjuist. 'Maar wij hebben Rabobank niet nodig om te weten wat er speelt.' Bruggink had eerder gezegd dat DNB niets had gedaan met een waarschuwing van Rabobank over een mogelijke bankrun bij Fortis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden