Dna-spray is goed middel tegen overval

Rotterdamse winkeliers gebruiken het middel in sprayvorm om de overvallers zelf mee te markeren en zo roof te voorkomen. Op de foto is de dna-spray boven de deuropening te zien. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Rotterdamse winkeliers gebruiken het middel in sprayvorm om de overvallers zelf mee te markeren en zo roof te voorkomen. Op de foto is de dna-spray boven de deuropening te zien. Foto ANP/Robert Vos

AMSTERDAM - Synthetisch dna, materiaal dat een streepjescode bevat, blijkt heel geschikt om inbraken en overvallen te voorkomen. Dit blijkt uit experimenten in verschillende plaatsen in het land.

In kansarme wijken in Venray, Rotterdam en Amersfoort maken enkele duizenden huishoudens sinds een jaar gebruik van het spul om kostbare goederen mee te markeren. Wie deze goederen aanraakt, krijgt het herkenbare dna aan zijn handen en dat gaat er niet meer af. Het aantal inbraken is er met tientallen procenten gedaald.

Rotterdamse winkeliers gebruiken het middel in sprayvorm om de overvallers zelf mee te markeren en zo roof te voorkomen. In de drie Rotterdamse winkelstraten waar winkels ermee zijn uitgerust, is sinds het begin van het experiment, begin dit jaar, geen enkele overval meer geweest, zegt John Valkenburg, co-ordinator overvallen van de politie Rijnmond. ''Ik ben hartstikke positief. We hebben het over straten waar vorig jaar nog tientallen overvallen plaatsvonden.''

De politie in Rotterdam breidt het gebruik van dna-spray nu uit naar andere wijken in Rotterdam en omliggende gemeenten. De politie in Amsterdam begint later dit jaar een soortgelijk experiment, onder andere in de dure PC Hooftstraat.

Het synthetische dna kreeg eind vorig jaar de innovatieprijs van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het CCV ziet het synthetisch dna in de eerste plaats als een middel dat criminaliteit voorkomt en minder als manier om misdaden op te sporen. Er zijn ook nog geen spullen teruggevonden met het voor het blote oog onzichtbare dna erop. Het CCV wijst er wel op dat gebruik van het synthetische dna ter preventie van inbraak lijkt te leiden tot enige toename van het aantal inbraken in omliggende wijken.

De politie volgt de ontwikkelingen met het synthetische dna met grote belangstelling, zegt een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden