DNA in moordzaak Endstra

AMSTERDAM - Het onderzoek naar de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft een aantal resultaten opgeleverd die er op wijzen dat verdachte O.C. bij deze liquidatie betrokken is geweest.Daarom moet zijn voorlopige hechtenis worden verlengd, zei aanklager M. IJzendoorn dinsdag tegen de rechtbank in Amsterdam.

Er liggen inmiddels drie of vier ''stevig belastende verklaringen'' tegen C., concludeerde IJzendoorn. Ook is zijn vingerafdruk op een parkeerbon gevonden in een busje dat zou zijn gebruikt als uitkijkpost bij het misdrijf. In dat voertuig is tevens DNA van C. aangetroffen. Verder is er nog een afgeluisterd gesprek waaruit volgens de officier van justitie blijkt dat de verdachte betrokken is geweest bij de moord op Endstra.

Volgens C.'s advocaat, Nico Meijering, zijn de getuigenverklaringen helemaal niet zo beschuldigend als IJzendoorn doet geloven. ''Ze kunnen niet als bezwarend worden uitgelegd.'' ''Verder is het niet duidelijk dat het afgeluisterde gesprek over mijn cliënt gaat'', benadrukte Meijering. Ook kan het busje niet direct bestempeld worden als ''uitkijkbusje'', vindt hij. Daarom wil de advocaat dat zijn C. uit voorlopige hechtenis wordt vrijgelaten.

De rechtbank buigt zich dinsdag voor het eerst in het openbaar over het onderzoek dat loopt tegen drie verdachten van de moord op Endstra. Daarbij bepaalden de rechters allereerst dat deze eerste pro-formazitting openbaar is.

Geen ''geheim proces''

De rechtbank wees een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) af om de deuren in het belang van het onderzoek gesloten te houden. Het OM had dit verzoek gedaan om zo min mogelijk informatie over het onderzoek op straat te laten belanden, zodat de ''waarheidsvinding'' niet in het geding komt. De advocaten van de verdachten verzetten zich tegen een besloten zitting. Zij wilden geen ''geheim proces''.

Justitie verdenkt de drie verdachten van betrokkenheid bij de moord op Endstra, die op 17 mei voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan werd geliquideerd. De politie arresteerde het drietal - de 22-jarige A.N. , de 27-jarige C. en de 32-jarige C.D. - in december. De mannen zijn sinds hun arrestatie verstoken gebleven van ieder contact met de buitenwereld, zodat het onderzoek niet beïnvloed kan worden.

De officiële aanklacht vermeldt geen bijzonderheden over de zaak, althans niet meer dan de manier waarop Willem Endstra om het leven is gebracht. De vermogende vastgoedman werd van nabij ettelijke malen beschoten en geraakt in borst, romp, bekken en achterhoofd.

Wijlen Endstra is, aan slachtofferzijde, de spil in het op 2 april beginnende monsterproces tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten. De tycoon zou jarenlang zijn afgeperst door Holleeder en daarbij miljoenen hebben moeten betalen. Politie en justitie doen verder nog onderzoek naar de betrokkenheid van Holleeder bij de liquidatie van Endstra. Ook diens mogelijke betrokkenheid bij andere criminele afrekeningen wordt nog onderzocht. (ANP)Zie ook: Dossier Endstra-tapes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.