Plus

Djordy Latumahina, het zoveelste slachtoffer van een vergissing

Djordy Latumahina, populair in de clubscene, was in oktober het slachtoffer van schutters die een ander hadden willen liquideren. Hij is het zoveelste onschuldige slachtoffer.

Djordy Latumahina (31). De geboren Barnevelder was al jaren een geliefde dj en feestorganisator in het Amsterdamse nachtleven. Zo programmeerde hij ook voor club Bitterzoet Beeld Facebook
Djordy Latumahina (31). De geboren Barnevelder was al jaren een geliefde dj en feestorganisator in het Amsterdamse nachtleven. Zo programmeerde hij ook voor club BitterzoetBeeld Facebook

Het is even moeilijk te bevatten als te verteren. Je geliefde wordt vermoord door schutters die kennelijk de opdracht hebben aangenomen een of andere crimineel te liquideren, maar die zich domweg vergissen in hun doelwit.

In hun haast, niet bestand tegen de hoogspanning, schieten ze hun kogelregen af op iemand die tot dan helemaal niets met het criminele milieu te maken had.

Vervolgens volgen maanden waarin de recherche niet eens het uitsluitsel geeft dát sprake is van een fatale blunder, omdat nu eenmaal eerst alle scenario's moeten zijn uitgerechercheerd.

Zo ging het ook nadat de in de hoofdstedelijke clubscene geliefde dj en entrepeneur Djordy Latumahina in de namiddag van 8 oktober met grof geweld uit het leven was geschoten door twee schutters, die zijn vriendin Cherrisha levensgevaarlijk verwondden en wier kogels hun tweejarige dochtertje alleen door geluk misten. Het hart van de vriendin kwam tijdens de reanimatie net op tijd op gang. Zij revalideert nog.

Criminele buurman
Heel snel gingen heel concrete verhalen over de criminele buurman uit het appartementencomplex, die zijn gelijkende Mini Cooper in dezelfde parkeergarage onder het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-Nieuw-West parkeerde en voor wie de kogels bedoeld zouden zijn geweest

In het milieu circuleerde al snel zijn naam. De besprokene dook na de liquidatie onder en is verhuisd, maar toch duurde het tot dinsdag voor de politie de voor de nabestaanden verlossende woorden sprak in de media.

In alle vroegte hadden arrestatieteams op verschillende plekken in Noord-Holland vijf mannen gearresteerd, 25 tot 50 jaar oud. Zij worden verdacht van rollen op enige afstand.

De twee schutters en hun helper die mogelijk op de uitkijk had gestaan en daarna de belangrijkste vluchtauto bestuurde, zijn nog voortvluchtig.

Op beelden die de politie dinsdagavond in Opsporing Verzocht uitzond - gemaakt door bewakingscamera's en omwonenden van de moordplek, zijn de drie te zien. De vermoede schutters zijn een blanke en een donkere man, de bestuurder is eveneens donker.

Tips
Zij vluchtten na het schieten in een witte Volkswagen Caddy naar de Wittgensteinlaan, waar ze die auto in brand staken. Ze liepen over een paadje naar een zwarte Seat Leon.

Die belandde in Hoofddorp met een platte band in de berm - waarna de daders richting de tegenovergelegen McDonald's liepen en verdwenen. De bestuurder van de Seat droeg een opvallende felrode capuchontrui met daarover een lange zwarte jas.

De donkere schutter was geheel in het zwart gekleed en de blanke man droeg een donkere jas en een lichte spijkerbroek. De recherche kreeg tot vanmorgen twintig tips, sommige al tijdens de tv-uitzending.

Lees ook: Dit is wat we nu weten over de moord op Djordy Latumahina

Andere blunders

Het is moeilijk voor te stellen, maar dat de amateuristische uitvoering van een professioneel voorbereide onderwereldmoord (zware wapens, gestolen vluchtauto's) onschuldigen het leven kost, is bepaald geen unicum in Amsterdam.

Stefan Regalo
In de nacht van 12 op 13 juli 2014 werd de dertigjarige Stefan ­Regalo Eggermont in de Conradstraat in de oostelijke binnenstad vermoord in zijn Fiat Punto.

De daders hadden het ook hier vrijwel zeker gemunt op een criminele buurtgenoot die in hetzelfde type auto reed. Ook die crimineel, die een belangrijke rol speelt in de al jaren woedende onderwereldvete in de stad, is er zelf van overtuigd dat híj het doelwit was, en niet Regalo Eggermont, die een vriendin en een zoon van twee naliet.

undefined

Stefan ­Regalo Eggermont Beeld -
Stefan ­Regalo EggermontBeeld -

Augustine Nyantakyi
Eind januari 2015, werd de Ghanese bordenwasser (37) met heel veel kogels vermoord toen hij een portiekflat aan de Wolbrantskerkweg (Osdorp) wilde binnengaan, het huis van zijn vriendin.

Hij was een geziene gast in de Jesus Christ Foundation Church in Amsterdam-Zuidoost. Ook hij was hoogst waarschijnlijk niet de man die de schutter had willen doden. Een crimineel die toen vaak logeerde bij een vriendin in dezelfde flat is ervan overtuigd dat híj het eigenlijke doelwit was.

undefined

Augustine Nyantakyi Beeld -
Augustine NyantakyiBeeld -

Beyhan Demirci
Op 14 januari 2015 werd Beyhan Demirci (60) doodgeschoten met een kalasjnikov, terwijl ze op het balkon van haar flat onder een dekentje een sigaret zat te roken.

De man die haar vanaf de galerij met een spervuur doodde, moet het volgens haar schoonzoon en volgens de recherche voorzien hebben gehad op de schoonzoon Mehmet D. - die wél een bekende was in het criminele milieu. Hij dook onder en bewapende zich met een pistoolmitrailleur - en kreeg later wegens wapenbezit twee jaar gevangenisstraf.

Beyhan Demirci Beeld -
Beyhan DemirciBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden