PlusKlapstoel

DJ Jay Hardway: 'Ik leef in een andere wereld'

Jay Hardway (1991) is dj en producer. Hij reist de wereld over voor optredens en staat vandaag op jongerenfestival We Are The Future in het Arenapark.

Marjolijn de Cocq
Jay Hardway: 'In Amsterdam gebeurt het. Het is fijn dat hier, als ik terug kom uit het buitenland, nog wat gebeurt.' Beeld Harmen de Jong
Jay Hardway: 'In Amsterdam gebeurt het. Het is fijn dat hier, als ik terug kom uit het buitenland, nog wat gebeurt.'Beeld Harmen de Jong

Drunen

"Geboren en getogen, ik ben een echte Brabander. Fijn opgegroeid in een rustig buurtje, veel buiten gespeeld, geskeelerd en geskelterd. Drie zussen, twee ouders en ik de enige jongen. Altijd druk en gezellig en vechten af en toe. En ik mocht altijd muziek maken. Aan school was ik nooit zoveel tijd kwijt, daarna heb ik hbo management, economie en recht gedaan in Den Bosch. Afgemaakt, ook. Ik woonde thuis en hoefde niks te doen in het huishouden."

"Op mijn vijftiende had ik de software van FruityLoops ontdekt waarmee je je eigen melodieën kunt maken en sindsdien was ik verslaafd aan muziek. In Drunen heb je Taveerne De Zeuve Lantaarns en Feestcafé 't Hart van Drunen, dat zijn echt begrippen. Daar heb ik leren draaien."

Rijzende ster
"Het is de afgelopen drie jaar als een raket gegaan. Na de hockeyclub en de kroegen kwam de volgende stap. Ik begon op labels te releasen en ging internationaal draaien. Ik kan met mijn passie mijn geld verdienen en ik ben blij dat ik heb doorgedrukt, al zeiden mensen dat ik beter een echte baan kon zoeken."

Jobke
"Komt van mijn overgrootopa, ik weet het niet eens precies. iedereen vraagt: kom je uit Friesland? Dat is dus niet het geval. Ik ben Jobke Heiblom uit Drunen. Ik stel me ook in het buitenland wel voor als Jobke, dan moet ik het drie keer ­herhalen en is het uiteindelijk: 'Zeg maar Jay.' Ik vind het een leuke naam, Jobke, maar het is internationaal wel lastig. Toen heb ik mijn initialen gepakt: J.H. The easy way was het geweest als ik een vaste baan had genomen. Artiest worden was the hard way. En Jay Hardway, dat klinkt tof, internationaal."

Tiësto
"Groot voorbeeld voor mij en voor veel jongens. Hij was de eerste super-dj, hij heeft het deejayen echt op de kaart ­gezet. Hij was de eerste die stadionconcerten deed in Amerika, een soort icoon. Maar ook iemand die ziet wat de trends zijn, daardoor is hij nog steeds relevant. Nu is bijvoorbeeld de trend dat genres gaan 'blenden'; die heel harde IDM van twee jaar geleden werd een beetje een­tonig, dat waren mensen een beetje beu."

"Toen ik twee jaar geleden met dj Martin Garrix Wizard uitbracht, was dat een ­pure clubplaat. Dat ligt nu veel lastiger. Het gaat nu terug naar liedjes, pop met dance met hiphop. Luistermuziek is weer belangrijk. Dat maakt het denk ik wel heel leuk, en kwaliteit komt voorop te staan. Ik maak sowieso allerlei soorten muziek. Maar ik wil wel dat die ook in de clubs gedraaid kan worden."

1991
"Mijn geboortejaar, ik ben blij dat ik het tijdperk van voor de smartphone nog een beetje heb meegekregen. Als ik met vriendjes op straat wilde spelen, moest ik bij ze langs om te kijken of ze thuis waren in plaats van op je bed liggend even te whatsappen. Op je telefoon is altijd iets
te doen, zeker als je zo veel Instagram­volgers hebt. Het zijn er nu 285.000, als je je telefoon een kwartiertje weglegt, heb
je alweer duizend likes erbij. Je kunt de reacties op je nieuwe plaat checken; als Tiësto die draait, heb je meteen honderd tweets. Dat is fijn. Maar het is ook fijn mijn telefoon af en toe weg te leggen."

Bootcamp
"Mijn eerste solorelease, twee jaar geleden. Ik had die platen met Martin Garrix gemaakt en nu kon ik laten zien dat ik het ook zelf kon. Dat wist ik natuurlijk zelf ook wel, en mijn aandeel in de platen met Garrix was groot. Maar je had toch van die net-niet-vrienden in Drunen die zeiden: 'Je hebt wel heel veel geluk gehad met die Garrix.' De plaat werd ook veel opgepikt door andere dj's. Die erkenning maakte het toch net wat leuker."

Spinnin' Records
"Het label waar ik onder contract sta en dat heeft bijgedragen aan de push voorwaarts. Ik was relatief klein, toen kwam Wizard, en toen kon ik mijn solotracks uitbrengen. Het bereik van Spinnin' op YouTube is enorm, ze hebben twaalf ­miljoen abonnees. Dus als je een goede video hebt, krijg je al gauw een miljoen views. Ik heb niet extreem veel nummers uitgebracht, een paar per jaar, maar de kwaliteit gaat voor mij boven de kwantiteit. Ik focus me nu op goede releases, goede video's en goede sets."

YouTube
"Voorheen deed ik er niet zelf zo veel mee, maar nu heb ik A day with Jay. Elke maand laat ik een dag van mijn leven zien achter de schermen. Niet geacteerd, niet op de camera gespeeld, maar een kijkje in mijn leven naast de shows. Soms vanuit de studio, in het proces naar een melodie toe."

"Ik ben me ervan bewust dat het belangrijker is geworden dat er, behalve de goede muziek, ook iemand echt staat. Ik wil ook dat mensen zich met me kunnen identificeren: een gewone jongen die mooie muziek maakt. Nou ja, mijn leven is niet echt gewoon, maar ik heb wel die Hollandse, Brabantse nuchterheid van doe maar normaal dan doe je al gek genoeg."

Scene
"Ik hoef niet stoer te doen in de dj-wereld. Het is soms een patserwereldje. Ik ben maar gewoon Jobke en wil liever daarom gewaardeerd worden. Er zijn ook veel leuke, vrij normale ­mensen hoor. Maar je hebt van die de mafkezen die van alles en nog wat doen. Ik doe wel alcohol en af en toe, zeg één keer in de drie maanden, hasj. Als ik wil chillen. Het komt voor dat promotors vragen of ik 'nog iets nodig heb', soms knipogend, soms recht door zee. Het is soms heel dichtbij, dan wordt nog net niet een lijntje coke onder je neus geduwd. Bizar. Als mensen het willen, pillen, xtc, moeten ze het vooral doen. Ik hoef niet."

Jay Hardway: 'Als ik twee vette shows heb op dezelfde dag, regel ik een privévliegtuig.' Beeld Harmen de Jong
Jay Hardway: 'Als ik twee vette shows heb op dezelfde dag, regel ik een privévliegtuig.'Beeld Harmen de Jong

Privévliegtuig
"Ik ben niet onfit, al zou ik meer moeten sporten. De laatste keer was twee weken geleden. Maar ik ben vaak verkouden, zoals nu. Dat komt door de vliegtuigen. Heb ik weinig geslapen en stap ik een vliegtuig in, hoeft er maar één virusje rond te waren. Ik neem bijna altijd lijnvliegtuigen, maar als ik twee vette shows ga doen op één dag, regel ik een privévliegtuig. In september sta ik op een groot festival in Italië en dezelfde avond in een club in Zwitserland. Dan verdien je iets minder, maar ik wil het gewoon ­allebei doen. Als ik op de tweede boeking quitte speel, vind ik het nog leuk."

Amsterdam
"Ik woon hier nu tweeënhalf jaar, eerst deelde ik een appartement met dj Sam Field, ook een rijzende ster. Dat was de eerste keer op mezelf. Lang leve de lol, heerlijk. Nu ben ik met mijn vriendin gaan samenwonen. In Amsterdam gebeurt het. Het Amsterdam Dance Event is hier. En het is fijn dat hier, als ik terugkom uit het buitenland, nog wat gebeurt. Met Drunen zou het contrast wel heel groot zijn."

Arena
"Jaaaa! Ik ben al een keer naar een wedstrijd van Ajax geweest. En op Sensation heb ik vorig jaar met Martin Garrix gedraaid. Ik was er niet als dj maar als gast, maar iemand uit de line-up viel uit en Martijn moest langer draaien. Toen appte hij mij of ik mee wilde doen - een heel bijzondere ervaring als dat veld ­helemaal vol staat."

Top 100 DJ
"Ik stond er vorig jaar nog niet in. Ik doe er nu wel een beetje campagne voor, maar dat is meer om mijn fans te bedanken. Thanks voor afgelopen jaar. Sommige dj's hebben iPadteams rondlopen op festivals, ja echt, meisjes met iPads zodat je ter plekke op hen kunt stemmen. Ik wil dat niet. Ik vind het ook niet zo handig, want de lijst is niet meer relevant als je zo je plekje kunt kopen."

Studio
"Een van mijn favoriete plekken. ik heb sinds kort een thuisstudiootje, maar als ik echt iets af moet hebben en er de hele dag aan wil zitten, huur ik een studio. Als je muziek maakt, kom je in een soort van eigen wereldje terecht. Ik heb dan geen besef van tijd, vergeet te eten en als ik naar de wc moet, ga ik niet."

"Maar het leukste van het proces is als de druk van een release eraf is en je tijd hebt om te kloten en experimenteren, daar komen altijd unieke dingetjes uit die je kunt ­gebruiken in volgende platen. Het ­creatieve is er altijd, en ik weet nu ook: de muziek komt toch wel. In het begin was de druk groter, maar nu heb ik vooral plezier in de studio en maak ik whatever ik vet vind. Maar het is ook niet te beschrijven hoe leuk draaien is, als je mensen ziet springen en gillen omdat jíj het podium opkomt. Dat went nooit."

Ibiza
"Het magische eiland. Twee jaar geleden heb ik er voor het eerst gedraaid. Alle grote artiesten hebben er een residency in de grote bekende club. Dat heb ik nog niet. Dan ben je weer een stap verder,
dan zit je tussen de echte top. Die status is wel iets om na te streven. Ik sta er wel met Martin Garrix op het podium, in club Ushuaia, hij heeft wel een residency. Af­gelopen weekend heb ik een brommertje gehuurd en eindelijk iets meer van het ­eiland gezien."

Nicole van Vessum
"Zegt mij even helemaal niets. Van de ­Parade? Nooit geweest. Dat is wel echt slecht hè? Ik ben met dat soort dingen niet heel up to date. Ik leef in een andere wereld, dat kunt je wel zeggen. De Parade, ik zet het op mijn lijstje."

We Are The Future, zaterdag 16 juli, van 12.00 tot 23.00 uur, Arenapark

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden