Plus

Dj Daan Joey van Marle (14) draait in China: 'Dit is echt zo vet gróót'

Hij begon dit jaar als dj op frisfeesten, maar maandagavond draait hij op een grote oud-en-nieuwparty in China. Daan Joey van Marle, bekend als DJVM, is veertien jaar oud.

DJ Daan Joey van Marle Beeld Hanna Snijder
DJ Daan Joey van MarleBeeld Hanna Snijder

Hij zegt het vooral níet omdat hij erover wil opscheppen, laat dat duidelijk zijn. Maar dat blogger Anna Nooshin ­onlangs tijdens een feest in Soho House waar hij draaide op hem afstapte en hem complimenteerde met zijn ­muziek, dat vindt Daan Joey van Marle dan wel weer écht leuk.

"Later postte ze er ook een bericht over, dat was vet."

Daan is een snugger type en nogmaals: hij zegt het dus niet om erover op te scheppen. Het laatste wat hij wil is dat mensen hem zo gaan zien: als een opschepper. Iemand die zich de roem lekker laat aanleunen.

Hij begint over de ontmoeting met Nooshin als antwoord op de vraag wat er het afgelopen jaar allemaal is veranderd voor die 3-havoleerling uit Purmerend die, hoewel hij pas veertien jaar is, toch ­opzichtig aan het voorsorteren is om top-dj te worden.

Het Ibiza van China
Hij begon 2018 draaiend op frisfeestjes in Purmerend en omgeving en sluit het jaar af in de line-up van het prestigieuze muziekfestival ISY op het tropische Chinese eiland Hainan, het Ibiza van China naar verluidt.

Daan, als dj ­bekend onder zijn initialen DJVM, vindt zichzelf daar terug tussen mensen als Armin van Buuren, Martin Garrix, Steve Aoki, Don Diablo en Axwell & Ingrosso. Het ene jaar vier je oud en nieuw nog gewoon in Purmerend, twaalf maanden later vliegt een organisator van een feest voor 50.000 mensen je in naar China. Het kan verkeren.

Daan staat te trappelen, op de maandag voor kerst. Op donderdag reist hij af naar China, samen met zijn vader en zijn manager. Dat moet wel, zegt hij.

"Ik ben uiteindelijk nog een kind, in dat soort landen hebben ze dan toch liever dat een van de ouders erbij is. Ik vind dat ook wel prettig natuurlijk, met mijn vader kan ik goed praten over wat er allemaal gebeurt met me."

Want dat is dus niet gering. Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat zijn moeder hem vroeg of ­dj-les niet iets voor hem was. Als kind speelde hij drum en gitaar, maar met dat alles was hij gestopt.

"Ik zat op voetbal, maar in de winter verveelde ik me soms. Toen bleek er hier in Purmerend een dj-school te zitten. Dat sprak me gelijk aan. Toen was ik tien jaar."

In het begin was het vooral lekker muziek draaien, maar toen hij onder de hoede kwam van docent Donovan veranderde er iets, zegt Daan.

"Hij zei tegen mij dat ik heel goed kon worden. Dat was het moment dat ik besloot er echt voor te gaan. Je kan alleen slagen als je echt focus hebt, als je dat wat je doet letterlijk zo goed mogelijk doet."

Het leidde tot optredens op feesten en partijen, kleinschalige feestjes. Tijdens een vakantie op Ibiza draaide Daan eens tien minuutjes in het hotel waar hij verbleef. Hij zegt over die tijd: "Het waren vooral lokale evenementen. Nu wil ik middelgroot."

Geen grap
Zijn doel voor dit jaar was draaien in het friscircuit: alcohol- en drugsvrije feestjes voor kinderen van twaalf tot zestien jaar. Als eerste stap van meer.

"Maar het jaar was nog geen tien dagen oud of ik had mijn eerste boeking al te pakken. Later dit jaar kwamen daar ook nog optredens bij tijdens het Amsterdam Dance Event, ik draaide bijvoorbeeld ook in Afas Live."

Aan zijn aanwezigheid op het ADE heeft hij voor een deel ook zijn uitverkiezing voor China te danken. Dat zit zo: toen hij tijdens het ADE aan het draaien was in een winkel, kwamen er toevallige twee Chinezen binnen, precies toen hij een nummer van Ronnie Flex had aanstaan.

"Ze waren heel erg geïnteresseerd en wilden van alles weten. Even ­later zag ik ze best lang praten met mijn manager en werden er kaartjes uitgewisseld. Ik dacht: wat is hier aan de hand? Later vertelde hij mij dat ze graag wilden dat ik naar ISY zou komen. Eerst dacht ik nog dat vrienden een grap met me uithaalden, maar het bleek allemaal echt te zijn."

China is het voorlopige hoogtepunt in de carrière van de 14-jarige. Maar als je hem voorhoudt dat hij hiermee toch wel aan het doorbreken is, kijkt Daan bedenkelijk.

"Dit is echt zo vet gróót. Maar ik wil wel dat het doorgaat, deze mogelijkheid moet geen eindpunt zijn, ik moet niet blijven hangen in dit Chinagebeuren. In voetbaltermen zou ik zeggen dat ik mijn debuut heb gemaakt, maar nu wil ik ook de Champions League winnen."

Om dat te bereiken is het zaak serieus na te denken over zijn dj-loopbaan. Daan heeft daar ideeën over.

"Het betekent dat je moet werken aan jezelf, aan de ene kant als mens, aan de andere kant aan het product DJVM. Ik moet beter gaan draaien en mijn eigen muziek gaan maken. Ik moet me blijven ontwikkelen, maar ook zorgen dat ik ­actief ben op sociale media."

Schone dj-booth
En tegelijk is het ook zaak dat hij 'zichzelf blijft', de woorden komen met de nodige routine uit zijn mond. Hij weet: hij is een kind nog, maar hij is ook iemand op wie gelet wordt in het wereldje. Als om te benadrukken dat hij beiden is, een dj in de dop en een puber uit Purmerend: "Op school en met vrienden ben ik Daan. Daan is een jongen die veel om zijn vrienden geeft en iedereen iets gunt."

Bizar is het allemaal wel soms, een beetje zoals Max Verstappen, die al in een formule 1-auto rondreed terwijl hij in Nederland nog niet eens oud genoeg was voor een rijbewijs. Daan draait regelmatig op, zoals hij zelf zegt, 18-plusfeesten. Zijn vader is er praktisch altijd bij, want als een 14-jarige voor de deur van een club staat, is het niet vanzelfsprekend dat de deur automatisch opengaat.

"Voordat ik dan kan gaan draaien, wordt de hele dj-booth schoongeveegd, verdwijnt alle alcohol uit mijn buurt. En als ik klaar ben met mijn set, is het ook niet de bedoeling dat ik nog al te lang blijf hangen."

Vreest hij het eenzame leven van de internationale dj ook niet een beetje? "Waarom zou ik? Ik heb een goede manager, mijn ouders zijn heel betrokken bij wat ik doe. Mijn ­vader vraagt vaak: vind je het nog wel leuk allemaal? Zij hebben het beste met me voor."

Over drugs willen Daan en zijn begeleiders het niet hebben. "Dat staat heel ver van zijn belevingswereld," zegt zijn vader.

Hoe het precies verdergaat na China wil Daan nog even voor zich houden. Er is een plan en, in het laatste weekend van de kerstvakantie, voordat hij gewoon weer aanschuift in de schoolbanken, is er een feest: een DJVM-birthdaybash, dat hij zelf organiseert voor negenhonderd man. Daarna is ie alweer vijftien jaar.­

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden