Dj Ben de muziek, Oranje de doelpunten

null Beeld

Het EK-gevoel heeft ook Amsterdam-Noord in zijn greep en kleurt het Texelplein oranje.
Zo`n tachtig buurtbewoners zijn uitgerukt om de EK wedstrijd Nederland tegen Italië te volgen op een groot wit scherm.

De meeste supporters hebben zichzelf voor de gelegenheid uitgedost in oranje kleding. Vrouwen hebben een oranje boa om, terwijl de mannen rond lopen in oranje t-shirts. Het speeltuintje midden op het plein is veranderd in een oranje explosie. Bijna elke vierkante meter is voorzien van grote oranje spandoeken, een vale doek met de bekende 'Hup! Holland hup!' leus is ook uit de mottenballen gehaald. Door de hele straat wapperen oranje vlaggetjes vrolijk in de wind.

Ook de kinderen hoeven niets te missen van de voetbalwedstrijd en mogen laat opblijven. De kleintjes hangen in de klimrek, het enige object dat niet voorzien is van oranje snuisterijen. Het spel kan hen niet bekoren, de popcorn-automaat wel. Zij lopen dan ook af en aan om een beker popcorn te halen. Dj Ben, die zijn muziekinstallatie van zolder heeft gehaald is er om de boel op te luisteren met opzwepende muziek. Wanneer Hazes' klassieker 'Wij houden van een oranje', klinkt, valt er onder de toeschouwers even een devote stilte. Dan begint jong en oud sentimenteel mee te zingen. Een deelnemer besluit het nummer nog een extra dimensie te geven door hard 'Joden Joden!,' er doorheen te roepen.

Een blonde vrouw met grote gouden oorringen vindt het welletjes geweest. "Iedereen bek houden alsjeblieft, de wedstrijd begint," roept ze. De oranjesupporters luisteren meteen en verzamelen zich voor het scherm. Een jongen heeft de Nederlandse vlag om zijn schouders geslagen, en heeft zich zelf een plekje vlak voor het scherm toebedeeld. Wanneer de voetballers het veld op lopen begint de menigte te klappen.

Lenie Niewkoop zit achter de popcorn-automaat en slaat haar buurtgenoten geamuseerd gade. Met enige trots in haar stem vertelt de Amsterdamse dat zij verantwoordelijk is voor alle versieringen in de straat. Ze zegt: "Om de twee jaar pakt de buurt flink uit met alle oranjegekte. We doen het met het EK en het WK, en komen bijeen om de wedstrijden te kijken." Ze vertelt dat ze subsidiegeld krijgt van de deelraad om dit te organiseren.

Ineens veert Nieuwkoop met een kreet op uit haar stoel. Ruud van Nistelrooij heeft in de eerste helft van de wedstrijd een doelpunt gemaakt. Met grote ogen van ongeloof kijkt ze om zich heen, om dan prompt een vreugdedansje te maken. Uit verschillende huizen gaan de deuren open, een paar mensen rennen uitgelaten de straat op. Een man in een oranje shirt en zwarte short brult '1-0!'. Hij maakt een ererondje over het plein. Vrouwen vliegen elkaar uitgelaten om de nek. Kinderen gooien juichend hun popcorn bakjes leeg.

De aanwezigen zijn nauwelijks bekomen van de eerste emoties of Wesley Sneijder tikt weer een doelpunt binnen. Dj Ben kruipt snel achter zijn apparatuur en draait We are the Champions, terwijl de menigte blijft schreeuwen en gillen. Stoere mannen vallen elkaar lachend in de armen. Ter ere van de feestvreugde wordt er een rotje afgestoken. De harde knal die volgt doet een paar peuters jammerend naar hun ouders toe hollen.

Het is de treffer van Giovanni van Bronckhorst die de gekte compleet maakt. Er wordt vuurwerk afgestoken, een paar jongens rennen met fakkels over het plein. Het zet de speeltuin in een sprookjesachtige oranje gloed. De hele buurt is uitgerukt om de overwinning op de Italianen te vieren. Het blijft tot na middernacht onrustig op het Texelplein. Wanneer de lichten in de meeste huizen gedoofd zijn, staat een groepje mensen het spel nog eens door te nemen. "Wij gaan voor de beker," roept een man uit. "Zeker weten!" (EDSIE ENGELGEER)

undefined

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden