Plus

Diversiteit voert de boventoon op opwindend Lente Kabinet

Het was onvermijdelijk: de tropische temperatuur vormde het thema van Lente Kabinet zaterdag.

Bezoekers lieten zich in hun programmakeuze de eerste helft van de festivaldag vooral leiden door de zon. Beeld Yannick van de Wijngaert
Bezoekers lieten zich in hun programmakeuze de eerste helft van de festivaldag vooral leiden door de zon.Beeld Yannick van de Wijngaert

In Het Twiske, de locatie van de zesde uitverkochte editie van het gemoedelijke dancefestival, lieten bezoekers zich in hun programmakeuze de eerste helft van de festivaldag vooral leiden door de zon. Of beter gezegd: daar waar de schaduw of verkoelende tuinsproeier te vinden was.

Van de vier podia trok het hoofdpodium aan het kortste eind: nul schaduw betekende weinig dansplezier en pech voor middagacts als Willow en Max Abysmal.

Avontuurlijke kant
Bij de drie anderen podia was het tot in de avond behalve meer beschut, muzikaal ook wat spannender en afwisselender. Lente Kabinet - een mini-uitvoering van het Dekmantel Festival - staat rood omcirkeld in de festivalplanning van de open-minded danceliefhebber juist vanwege de voorliefde van de Dekmantel-programmeurs voor de avontuurlijke kant van de elektronische muziek.

null Beeld Desiré van den Berg
Beeld Desiré van den Berg

De melting pot die het programma daardoor is verschoot zaterdag nog meer van kleur dan voorgaande jaren: de 7500 bezoekers kunnen terug kijken op een opwindende zesde editie.

Die diversiteit was bijvoorbeeld goed te merken op het podium gehost door dancemagazine DJBroadcast, knus tussen de bomen. Dat wisselde headliners als Antal en Objekt af met live acts uit de categorie nieuw of onbekend. Het kersverse project van multi-instrumentalist Jacco Gardner bijvoorbeeld, Bruxas. In zijn live-debuut liet Gardner zijn voorliefde voor de jaren zestig doorklinken in elektronische muziek. Het resultaat: prettig exotische vibes die prima aansloten bij de loomheid die middag.

Brute overgang
Dat onbekend soms ook onbemind maakt, bleek later. Het publiek dat in grote getale was afgekomen op de disco, soul en gospel van de Amerikaan Sadar Bahar, liep en masse weg toen daarna het Vlaamse collectief rond jarenzeventig muzikanten Aksak Maboul en Véronique Vincent aan hun uur spelen begon. Misschien was de wat brute overgang van disco naar lange gitaarsolo's en live zang voor sommigen gewoon een stap te ver.

null Beeld Yannick van de Wijngaert
Beeld Yannick van de Wijngaert

Radiozender Red Light Radio liet op het kleinste stage weer zien wat voor uitstekende gastheer het is. Hier hoorde je de geluiden uit de meest duistere en experimentele oorden: zoals de hoekige, scheve beats van Tolouse Low Trax, een hypnotiserende zwoele Elena Colombi en een wild Italo-feestje van David Vunk. Allen begroet met een continu besmettelijk enthousiasme van de fansbase onder de camouflagenetten voor de golfplaten dj-booth.

Privéjet
Ook in de afzonderlijke sets voerde diversiteit en afwisseling de boventoon en vloog het vaak nieuwsgierigmakend alle kanten op, in positieve zin. Het Israëlisch-Amerikaanse duo Moscoman & Lovefingers bijvoorbeeld, breiden moeiteloos allerlei genres aan elkaar: electro aan jazz aan afropop, en techno aan acid aan disco, zo aanstekelijk dat het maar moeilijk wegkomen was.

null Beeld Yannick van de Wijngaert
Beeld Yannick van de Wijngaert

Het veld voor het hoofdpodium liep pas echt goed vol tijdens afsluiter The Black Madonna. Haar optreden in 2015 op Lente Kabinet betekende de internationale doorbraak voor de Amerikaanse die vorig jaar de eer van 'beste dj' van gerenomeerd dancemagazine Resident Advisor opgespeld kreeg. Toen een goed bewaard geheim, nu de ideale afsluiter.

Bijna had ze Het Twiske niet gehaald: door computerproblemen was haar vlucht vanuit Londen gecancelled. Met een stande pede gehuurd privéjet haalde The Black Madonna het gelukkig alsnog: Lente Kabinet wilde ze voor geen goud missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden