Diversiteit troef in Amsterdamse Museumnacht

Amsterdamse musea en culturele instellingen openen zaterdagnacht hun deuren voor de achttiende Museumnacht Amsterdam.

ANP
Museumnacht 2016 in het Stedelijk Museum. Beeld Amaury Miller
Museumnacht 2016 in het Stedelijk Museum.Beeld Amaury Miller

Met meer dan driehonderd speciale programma's proberen ze jongeren te verleiden vaker een museum te bezoeken.

Het startsein klinkt om 19.00 uur in het Tropenmuseum. Onder muzikale begeleiding van de rapgroep Zwart Licht openen dansers de Museumnacht met een wedstrijdje extravagante dans en mode, geïnspireerd op feesten in de lgbt-scene van New York in de jaren zeventig.

Het optreden past bij het streven van organisator N8, die diversiteit in de hoofdstad wil vieren.

In diezelfde geest organiseren het door asielzoekers gerunde restaurant A Beautiful Mess en het Tijdelijk Museum in de voormalige Bijlmerbajes een diner waar wildvreemden elkaar kunnen leren kennen.

In het Holocaustmuseum is er aandacht voor 'de vreemdeling' en de onzekerheid onder vluchtelingen die de juiste persoonsdocumenten moeten bemachtigen. Om bezoekers dit te laten ervaren, moeten ze bewijzen dat ze zijn wie ze zijn voordat ze naar een feestje mogen.

Ook de grote musea pakken uit. Het Rijksmuseum vraagt gasten met hun smartphone foto's te maken in de stijl van Rembrandt. Getalenteerde tekenaars mogen zich wagen aan een zelfportret in de stijl van de zeventiende-eeuwse grootmeester.

Even verderop brengt het Stedelijk Museum de New Yorkse club tot leven waar kunstenaars als Keith Haring en Basquiat en popster Madonna samenkwamen: Club 57.

Wie indruk wil maken op de afsluitende feestjes van de Museumnacht, doet er goed aan langs Nemo te gaan. Naast wetenschappelijke kennis over het sterrenstelsel, brengt het wetenschapsmuseum bezoekers de moonwalk bij.

Nadat ze de beroemde dansmove van Michael Jackson onder de knie hebben, kunnen ze het trucje laten zien op afterparty's. Die vinden onder meer plaats in het Scheepvaartmuseum en het Architectuurmuseum, maar ook in traditionelere clubs als Melkweg en Bitterzoet.

Bekijk de tips van Het Parool: 10x hier moet je zijn voor een memorabele Museumnacht

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden