Diverse grachten gesloten voor auto's door instortingsgevaar

De staat van de kademuren langs delen van de Nieuwe Herengracht, de Herengracht en de Lijnbaansgracht is zo slecht dat deze straten vanaf donderdag deels dicht gaan voor alle autoverkeer.

Ruben Koops
Werkzaamheden aan de Amsterdamse grachten. Beeld ANP
Werkzaamheden aan de Amsterdamse grachten.Beeld ANP

Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma woensdag aan de raad. Het gaat om noodmaatregelen, nadat eerdere pogingen om de kademuren te stabiliseren door bijvoorbeeld zware voertuigen te verbieden of het plaatsen van damwanden niet bleken te helpen.

De Nieuwe Herengracht gaat dicht voor alle vierwielers tussen de Rapenburg en de Anne Frankstraat, de Herengracht gaat aan de oneven zijde dicht vanaf het begin tot aan de Blauwburgwal, en de Lijnbaansgracht is vanaf de ingang bij café Brandstof niet langer toegankelijk voor auto's. In alle gevallen blijven fietsers en voetgangers nog wel welkom. De maatregel gaat vanaf donderdag in.

Onderhoud verwaarloosd
De slechte staat van oevers en kademuren is al langer een probleem. De laatste decennia is het onderhoud verwaarloosd terwijl de constructies soms honderden jaren oud zijn. Onder meer de druk van het verkeer is te groot voor de onderheide kades.

De komende jaren is veel geld nodig om een begin te maken met de renovatie van grote delen van overs en kades in de grachtengordel. Ook wil Dijksma het aantal parkeervakken langs de grachten verminderen om verzakkingen en instorting te voorkomen. Op diverse andere plekken in de stad zijn hoogte barrières geplaatst zodat vrachtwagens niet verder kunnen rijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden