Jaaroverzicht

Dit zijn onze favoriete films van 2018

Hartverscheurende romans, schitterend gefilmde drama's, schilderijen waar je naar blijft kijken en de beste muziek: recensenten van Het Parool kiezen hun favorieten van 2018. Dit zijn de favoriete films:

Bart van der Put en Jos van der Burg en Jan Pieter Ekker
BlacKkKlansman Beeld David Lee
BlacKkKlansmanBeeld David Lee

The Shape of Water, Guillermo del Toro
Binnen het domein van de fantastische film staat Guillermo del Toro nog steeds op eenzame hoogte. Zijn politieke fabel over de liefde tussen een visman en een schoonmaakster tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog is een wonderschoon pleidooi voor tolerantie voor alles wat vreemd is.

Mandy, Panos Cosmatos
Het was een topjaar voor prettig gestoorde genrefilms, mede dankzij het enthousiasme waarmee pleitbezorger Martin Koolhoven er in zijn tv-serie over uitweidde. Panos Cosmatos deed een krankzinnige duit in het zakje met dit psychedelische wraakepos, dat een fraaie brug tussen de Amerikaanse en Europese genrecinema slaat.

BlacKkKlansman, Spike Lee
Met Spike Lee kan het alle kanten opgaan, maar de zinderende onderhuidse woede in zijn rijk geschakeerde en wrangkomische afrekening met virulent Amerikaans racisme deed de kritiek verstommen. Dit was de beste film voor deze politiek ontaarde tijden.

Bart van der Put

Foxtrot, Samuel Maoz
Zeldzaam effectief verfilmd en subliem geacteerd verhaal over nood­lottig toeval in het leven. Een Israëlisch ­echtpaar belandt in een krankzinnige wereld van misverstanden en toeval na het bericht dat hun zoon als ­soldaat om het leven is gekomen.

null Beeld -
Beeld -

Homecoming 1945, Ferenc Török
Messcherp geobserveerd Hongaars zwartwitdrama over twee Holocaustoverlevenden die in 1945 in een dorpje opduiken. Het zorgt voor paniek bij de dorpelingen, die de bezittingen van gedeporteerde Joodse bewoners hebben ingepikt.

Cold War, Pawel Pawlikowski
In schitterend zwart-wit gefilmd pijnlijk liefdesdrama van een Pools stel dat niet met, maar ook niet zonder elkaar kan. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog in de jaren vijftig vechten zij een destructieve hete ­relatieoorlog uit.

Jos van der Burg

Burning, Lee Chang-dong
Op een kort verhaal van Haruki Murakami gebaseerd drama van de Koreaanse meesterfilmer Lee Chang-dong over een instabiele knul die knetterverliefd is op een vlinderachtig meisje, dat hem inruilt voor een steenrijke jongen voor wie zij niets meer is dan een avontuurtje.

Cold War, Pawel Pawlikowski
Hartverscheurend, uiterst trefzeker, in onwaarschijnlijk mooi zwart-wit gefilmd drama over de liefde en vaderlandsliefde, alle soorten van vrijheid en repressie. Pawel Pawlikowski baseerde de opvolger van zijn met een Oscar onderscheiden Ida losjes op de geschiedenis van zijn eigen ouders, 'een rampzalig stel'.

Girl, Lukas Dhont
Alles klopt in het prachtige, zeer beheerste Girl, het met prijzen overladen speelfilm­debuut van de jonge Vlaamse regisseur Lukas Dhont, over de 15-jarige Lara die is geboren in het lichaam van een jongen en ervan droomt om ballerina te worden.

Jan Pieter Ekker

Lees ook: Dit zijn onze favoriete platen van 2018 en Dit zijn onze favoriete boeken van 2018

null Beeld -
Beeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden