Dit zijn die Holleeder-toeristen die uren in de rij staan

Al om 4.55 uur stonden vrijdagochtend de eerste mensen voor de deur van de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp om bij het Holleeder-proces aanwezig te zijn. 'Ik hoop op een beetje sensatie.'

null Beeld anp
Beeld anp

'Geen sensatiezoeker'

Ineke Schoemaker, om 05.30 uur aanwezig.
"Ik heb het boek Judas gelezen, was bezig met Dagboek van een Getuige en dacht: laat ik gewoon eens een kijken hoe het er echt aan toegaat. En als je eenmaal in de zaal zit word je gewoon gepakt: dan wil je het helemaal volgen," zegt Ineke Schoemaker, die om half zes uit Egmond aan Zee kwam aanrijden.

Ze is nummer tien in de rij, vlak na de mensen die er al tegen vijf uur 's ochtends waren. "Je moet steeds vroeger komen, maar dit is voor mij echt de limit hoor. Ik ga hier niet om drie uur al staan."

Met een paar vaste mensen uit de rij zit Schoemaker inmiddels in een appgroepje. "En wil je schrijven dat wij geen sensatiezoekers zijn? De essentie is dat je hier kan mee maken hoe de rechtsgang echt gaat. En als Willem een grap maakt lach ik nooit. Ik weiger hem een podium te geven. Ik vind het echt heel erg dat hij in het verleden zo'n knuffelcrimineel was."

Ineke Schoemaker. Beeld Tammy van Nerum
Ineke Schoemaker.Beeld Tammy van Nerum

'7,5 uur in de rij, dat is toch gek?'

Jaap de Vries, om 06.00 uur aanwezig.
"Bij de vorige zitting was ik hier om acht uur en kon ik pas om half drie naar binnen. Dat is toch gek, normaal gesproken gaat iemand nooit 7,5 uur in de rij staan. Maar als je daar eenmaal zit, valt al die wachttijd van je af en ben je gelijk geboeid."

De Vries is vrijdagochtend voor de derde keer uit Maartensdijk, in de buurt van Utrecht, komen rijden, omdat hij zelf graag alle kanten van het verhaal wil horen.

"Iedereen heeft een oordeel. Holleeder is een boef en hij moet hangen aan de hoogste boom, maar is het wel zo. Praten we niet elkaar maar een beetje na? Van het weerwoord van de advocaten krijg je een heel ander beeld. Ik ben ook heel benieuwd naar het uiteindelijke oordeel van de rechter. We hebben het nu nog steeds over losgeld en witwassen, maar niet over de liquidaties waarvoor we hier zijn. En ik heb nog geen bewijs in de vorm van vingerafdrukken en een pistool gezien."

Jaap de Vries. Beeld Tammy van Nerum
Jaap de Vries.Beeld Tammy van Nerum

'Holleeder zwaait naar publiek'

Marloes Goud, om 06.15 uur aanwezig.
"Ik kom uit Rhoon, net naast Rotterdam en om kwart over vier ging de wekker. Ik volg de zaak op de voet. Tijdens zittingen ben ik thuis continu de websites aan het updaten. Nu ben ik hier voor de tweede keer. En ik hoop op een beetje sensatie," zegt Marloes Goud.

Wat ze ook hoopt: dat ze vandaag binnenkomt, want voor haar in de rij staan al zo'n veertig mensen. Dat betekent dat ze waarschijnlijk pas naar binnen kan als er op een gegeven moment weer mensen vertrekken.

Goud is hier ook vanwege haar opleiding 'social work', waarbij ze 'ook met delinquenten' te maken krijgt.

"Maar deze zaak is toch anders dan een rechtszaak over een scheiding of een boete. Het is wel grappig, maar ook raar, om te zien hoe het Holleeder allemaal niets interesseert. Hij maakt gewoon grappen met de rechter. En als hij weggaat draait hij zich om en zwaait hij naar het publiek."

Volg in ons blog live alles in het monsterproces tegen Willem Holleeder.

Marloes Goud. Beeld Tammy van Nerum
Marloes Goud.Beeld Tammy van Nerum

Videoverbinding

Omdat het volgens rechtbankvoorzitter Frank Wieland 'wat gênant is' dat er bij iedere zittingsdag zoveel mensen buiten staan te wachten, gaat de rechtbank voortaan in het reguliere gebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid een zaal inrichten waar belangstellenden via een videoverbinding de zaak kunnen volgen. Wieland: "Het is niet hetzelfde, maar het is iets. Een rechtszaak is geen theater, maar ook weer wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden