Dit zijn de warmste plekken van Amsterdam

U kunt deze week de slaap niet vatten? Dikke kans dat u op een stedelijk hitte-eiland woont. In de nacht gloeit de stad nog na, waardoor er pas aan het einde van de nacht enige afkoeling komt. En dat terwijl de temperatuurdaling op het platteland direct na zonsondergang inzet.

Rob Rombouts en Bart van Zoelen
null Beeld -
Beeld -

In de hittegolf die de komende dagen over Nederland rolt, worden minimumtemperaturen van rond de 20 graden verwacht. Buiten de stad, waar het weerbericht van uitgaat, koelt het 's nachts dus nog wat af. Maar door het harde oppervlak in de stad blijft de warmte hier langer hangen, waardoor de minima tot 7 of 8 graden hoger uitvallen.

Dat wordt het urban heat island effect genoemd. Doordat het weinig waait, komt het kwik overdag bovendien enkele graden hoger uit dan buiten de stad. Zaterdag, als het weerbericht temperaturen tot 36 graden belooft, kan de hitte op een van steen vergeven plek als de Dam dus oplopen tot bijna veertig graden.

Gezondheidsproblemen
Vooral ouderen en chronisch zieken hebben te lijden onder de hitte, en dan vooral in slecht geïsoleerde woningen. Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom voor de hittegolf van 2006 de warmte van plek tot plek afgezet tegen de leefbaarheid, het gemiddelde energielabel en het percentage 75-plussers van buurten in Amsterdam (zie kaart onderaan). Daaruit blijkt dat ouderen in delen van Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost bij een hittegolf verhoogde gezondheidsrisico's lopen.

Per vandaag is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat moet gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen voorkomen. Het RIVM adviseert daarin nogal voor de hand liggende zaken als voldoende water drinken, dunne kleding dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag beperken en in de schaduw blijven.

De GGD in Amsterdam heeft organisaties die te maken hebben met kwetsbare groepen, zoals ouderen en kinderen, gewaarschuwd alert te zijn. Op de website staan tips.

Alle uitvoerende diensten in de binnenstad beginnen vanaf morgen twee uur eerder. Zo wordt het huisvuil twee uur eerder opgehaald, vanaf 06.00 uur. Dat protocol loopt tot vrijdag, of langer als het extreem warm blijft.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden