uittips

Dit zijn de toneelstukken waar we dit najaar naar uitkijken

De Uitmarkt is het startschot voor het nieuwe culturele seizoen. Het goede nieuws: er is genoeg moois om naar uit te kijken. Dit zijn de tips van onze theaterrecensent.

Sander Janssens
Theatergroep Oostpool met oa Hans Dagelet en Abe Dijkman Beeld Daniël Cohen
Theatergroep Oostpool met oa Hans Dagelet en Abe DijkmanBeeld Daniël Cohen

1. De huisbewaarder - Toneelschuur Producties/ Paul Knieriem

In De Huisbewaarder van Harold Pinter wordt een zwerver in huis opgenomen. Regisseur Paul Knieriem onderzoekt met deze voorstelling de grenzen van onbaatzuchtigheid en dankbaarheid - en waar die twee botsen. René van 't Hof weet met zijn fysieke spel ongetwijfeld goed raad met alle 'Pintereske' dubbelzinnigheden. Ik kijk uit naar de wijze waarop hij die met tegenspelers Jan-Paul Buijs en Lowie van Oers gaat vormgeven.

21-28/10 en 23-25/11 Toneelschuur Haarlem (première 26/10), 17/11 Schouwburg Amstelveen, 19-30/12 Bellevue

2. iHo - Toneelgroep Oostpool

Na een nagenoeg briljante Angels in America regisseert Marcus Azzini een minder bekend werk: Tony Kushners The Intelligent Homosexual's Guide To Capitalism and Socialism With a Key To The Scriptures, kortweg: iHo.
Over een ­gepensioneerde havenarbeider die een uit de klauwen gelopen familiereünie te verduren krijgt. Met naast namen als Jacqueline Blom en Hans Dagelet een fijne jonge garde in de tienkoppige cast, bijvoorbeeld Abe Dijkman en Rick Paul van Mulligen.

5-7/10 Stadsschouwburg Amsterdam, 24/10 Stadsschouwburg Haarlem, 27/10 Meervaart

3. Revolutionary Road - Theater Rotterdam

Hoe weg te breken uit de ketens van sleur en kleinburgerlijkheid en samen voor een nieuw begin te kiezen? ­Revolutionary Road, de moderne klassieker van Richard Yates die Erik Whien dit najaar regisseert, is voor ­toneel bewerkt door Jacob Derwig, die zelf ook meespeelt.
Nietsontziend fileert het boek uit 1961 verwachtingen, dromen en de hoop op een beter leven. Behalve Derwig spelen Malou Gorter, Alejandra Theus en Teun Luijkx mee.

20-27/10 Frascati, 12-16/12 Toneelschuur (Haarlem)

4. Bambie is back - Bambie & Eef van Breen Group

Bambie is terug, en dat is goed nieuws! De vermaarde mimetheatergroep bestaat sinds 1995. Ze maakte zeventien voorstellingen, voordat ze in 2013 haar structurele subsidie ­verloren. Even was het stil, maar vorig jaar keerde ze met Bambie nul even terug in de theaters. Dit najaar lijkt ze, met drie muzikanten van de Eef van Breen Group, met de verwachtingsvolle titel Bambie is back definitief haar rentree te maken.

21-25/11 Frascati (première 23/11)

Lees ook:
- Dit zijn de exposities waar we dit najaar naar uitkijken

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden