Dit zijn de populairste middelbare scholen van Amsterdam

Het Amsterdams Lyceum en het Hyperion waren dit jaar weer bijzonder in trek bij achtstegroepers die hun favoriete middelbare school moesten kiezen. Het Barlaeus Gymnasium was populairder dan de afgelopen jaren.

Lorianne van Gelder
het Amsterdams Lyceum Beeld anp
het Amsterdams LyceumBeeld anp

Dat blijkt uit de rapportage over de Matching 2018. Daarin is ook te lezen dat ook relatief nieuwe scholen het aardig doen. Zo heeft het islamitische Cornelius Haga Lyceum 84 leerlingen geplaatst, goed voor zeker drie klassen. De school begon afgelopen schooljaar na een rumoerige start en met slechts 40 leerlingen.

Scholen die komend schooljaar de deuren openen beginnen klein: Kiem Montessori had 32 aanmeldingen, het Cburg College plaatste 72 leerlingen. Opvallend geliefd is de nieuwe School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO): 114 kinderen hadden die als eerste voorkeur, terwijl er slechts plek was voor 63.

De meeste vwo'ers hadden het Hyperion Lyceum op de eerste plaats staan, maar ook andere categorale vwo's waren weer gewild.

Het 4e Gymnasium, nam 141 leerlingen aan, terwijl 225 lagereschoolleerlingen de school als favoriet hadden opgegeven.

Het Amsterdams Lyceum was dit jaar weer bijzonder populair: 157 kinderen hebben zich hier laten inschrijven op de reservelijst. Ook het Sint Nicolaas Lyceum en het Spinoza Lyceum waren weer geliefd.

Minder kinderen in loting
De drie jaar geleden opgerichte Spinoza20First groeit gestaag. De school plaatste 113 leerlingen, meer dan een jaar geleden. Een nieuw gebouw lijkt nodig en komt er ook: in 2021 verrijst een school voor duizend leerlingen op de plek van de voormalige parkeergarage van de Bijlmerbajes.

28 procent

Het aantal kinderen dat door de basisschool een hoger niveau wordt geadviseerd, groeit elk jaar. Ruim 28 procent kreeg een vwo-advies.

845 plekken

Er zijn 845 plekken te weinig om iedereen op zijn of haar favoriete school te plaatsen. 86,9 procent kwam op de voorkeursschool.

Het Cygnus Gymnasium nam minder leerlingen aan dan vorig jaar en was ook iets minder geliefd dan voorheen, net als het Ignatius en het Vossius Gymnasium.

De Open Schoolgemeenschap Bijlmer moest onder de vmbo-kaderleerlingen loten. Daar hadden zich 133 leerlingen aangemeld terwijl er slechts plaats is voor 70.

Andere scholen hebben het zwaarder. Onder meer de Nieuwe Havo en mavo/havoschool Reinart hadden minder aanmeldingen dan plek.

Afgelopen schooljaar deden 200 kinderen minder mee met de loting en matching. Daardoor was de uitslag met 86,9 procent op de eerste keuze beter dan vorig jaar (84,9 procent) erkent ook scholenkoepel Osvo. Van de vwo'ers, waar het het hardst dringen is, kwam slechts 77,2 procent op de eerste keuze.

Plaatsingsgarantie
Het aantal kinderen dat door de basisschool een hoger niveau wordt geadviseerd, groeit elk jaar gestaag. Ruim 28 procent kreeg een vwo-advies, 57,7 procent minimaal havo. Er zijn 845 plekken te weinig om iedereen op zijn of haar favoriete school te plaatsen. 26 bezwaarprocedures werden ingediend, waarvan een nog onbekend aantal terecht is verklaard.

Voor het eerst dit jaar werd een plaatsingsgarantie gegeven: wie genoeg scholen invulde (twaalf voor havo/vwo'ers) wist zeker dat hij of zij op een van die scholen terecht kon. Wie niet op een voorkeursschool kwam, kon opnieuw loten of kwam op de reservelijst. Sinds 1 augustus zijn de wachtlijsten vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden