Dit zijn de populairste babynamen in Amsterdamse stadsdelen

Adam was vorig jaar in Amsterdam de populairste jongensnaam, terwijl een meerderheid van de pasgeboren meisjes Olivia werd genoemd. Per stadsdeel zijn dan weer grote verschillen te zien, zo blijkt uit dit overzicht.

Astrid Ottens
null Beeld JV
Beeld JV

In totaal werden in Amsterdam het afgelopen jaar 10.655 kinderen geboren. Wellicht is het binnenkort gedaan met het vrouwenoverschot in de stad, want er werden een stuk meer jongens geboren (5553) dan meisjes (5102). In stadsdeel West werden de meeste kinderen geboren (2340), terwijl Centrum het minste aantal geboortes kende (710). Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek.

Wat een populaire naam is, verschilt per stadsdeel. In Oost was James het populairst als naam voor kersverse zoons, voor dochters was dat Sofia. In Noord werden veel meisjes Julie genoemd en jongens Adam. In stadsdeel Centrum deden Jack en Mia het erg goed. Ouders in Nieuw-West kozen vooral voor Mohammed, maar schreven de naam op verschillende manieren.

Gijs en Tess
Twee jaar geleden, toen Het Parool de populairste babynamen van 2013 publiceerde, deden Adam en Olivia het ook erg goed. Toch zijn veel namen die in 2013 populair waren, niet meer terug te vinden in de top 10 van 2015. Namen als Gijs, Olivier, Isabel en Tess werden het afgelopen jaar een stuk minder gekozen.

De Sociale Verzekeringsbank maakte afgelopen dinsdag al de populairste babynamen van heel Nederland bekend. Landelijk staan Emma en Liam op nummer 1, in Noord-Holland zijn de namen Max en Emma het populairst onder ouders.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden