Update

Dit zijn de plannen van de kersverse coalitie in Amsterdam

D66, SP en VVD hebben een coalitieakkoord gesloten. De SP heeft forse munt geslagen uit haar sterke onderhandelingspositie en veel geld binnengehaald voor armoede, zorg en werk. De VVD lijkt het minste te hebben binnengehaald.

Vlnr: Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66) en Eric van der Burg (VVD) Beeld ANP
Vlnr: Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66) en Eric van der Burg (VVD)Beeld ANP

De SP verkreeg haar sterke positive doordat talloze eerdere formatiepogingen mislukten. Het nieuwe college krijgt acht wethouders. D66 krijgt er vier, SP en VVD ieder twee. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Amsterdam een college krijgt zonder de PvdA. Ook zat de SP nooit eerder in het stadsbestuur. Het akkoord is getiteld: 'Amsterdam is van iedereen.'

De SP heeft bewerkstelligd dat er een fonds komt van 62 miljoen voor zorg en werk om de bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid te verzachten. Ook gaat er 10 miljoen naar hulp in de huishouding. Iedereen houdt zijn huidige hulp in de huishouding in ieder geval tot 2016. Op jaarbasis gaat er veel meer geld naar armoedebestrijding, namelijk 30 miljoen.

Ook komt er op initiatief van de SP een gemeentelijk werkbedrijf dat waar mogelijk gemeentelijke taken gaat uitvoeren. Er komen voor werklozen 'tijdelijke perspectiefbanen' tegen minimaal het minimumloon. Verder hebben de socialisten geregeld dat uitkeringsgerechtigden niet langer onbetaald werk hoeven te verrichten.

De drie partijen hebben vrijwel de hele onderwijsagenda van D66 overgenomen. Ook op het gebied van cultuur wordt het programma van D66 gevolgd.

Parkeertarieven omhoog
De drie partijen verhogen de parkeervergunningen met 25 procent. Bewoners kunnen straks bezoekerspassen aanvragen, waarmee bezoek tegen 50 procent korting mag parkeren. De scooter mag niet langer op het fietspad rijden en krijgt een helmplicht. De snelheid op uitvalswegen wordt 70 kilometer per uur. De Nuonweg, die officieel de Overdiemerweg heet, blijft open. Voorwaarde is wel dat de weg verkeersveilig wordt gemaakt.

Erfpacht wordt de facto afgeschaft. De grond blijft wel in handen van de gemeente, maar huiseigenaren kunnen de erfpacht volledig afkopen, zodat ze de canon nooit meer hoeven te betalen.

De SP heeft erfpacht echter niet zomaar ingeleverd. De partijen zijn namelijk ook overeengekomen dat er jaarlijks zo'n 500 sociale huurwoningen bij komen en dat het totale aantal nooit minder dan 187.000 woningen wordt. Dit zijn net zoveel huizen als het huidige aantal huishoudens met een inkomen onder de grens van 34.700 euro.

Nachtelijke ov uitbreiden
Het openbaar vervoer moet in 2026 volledig uitstootvrij zijn. Er komt een onderzoek naar het doortrekken van het metronetwerk richting Amstelveen en Schiphol. Ook wordt onderzocht of er een metroverbinding tussen Sloterdijk en het Centraal Station kan komen. Het nieuwe stadsbestuur wil daarnaast het nachtelijke ov uitbreiden. Er komt een energiefonds van 30 miljoen euro, voor leningen aan Amsterdammers en bedrijven om zelf energie op te wekken en woningen en gebouwen energiezuiniger te maken. De hondenbelasting, roerende zaakbelasting, reclamebelasting en precariorechten worden geschrapt.

De namen van de wethouders worden pas later bekendgemaakt. Eerder lanceerde D66 wel al topambtenaar Kajsa Ollongren als wethouder. Het grote aantal wethouders is opmerkelijk. Bij de vorming van het vorige college wilde de SP nog dat de zeven wethouders gingen werken voor de prijs van zes. De vraag is of de SP deze acht wethouders ook voor de prijs van zes wil laten werken.

De hoofdpunten van het akkoord:

Woningbouw
- Huiseigenaren kunnen erfpacht voortaan voor altijd afkopen.
- Het aantal sociale huurwoningen ligt nu rond de 230.000. Dat aantal zal niet verder dalen dan 187.000. Jaarlijks komen er zeker 500 woningen bij. Vanaf 2008 is de woningbouwproductie opgevoerd tot 5000 per jaar.

Onderwijs
- Basisscholen worden niet langer afgerekend op basis van de Asschernorm.
- Een gemeentelijk kwaliteitsbureau om scholen te controleren is van de baan.
- De komende vier jaar gaat er meer dan 150 miljoen naar beter onderwijs.

Zorg
- De gemeente schrapt het systeem van openbare aanbesteding van zorgcontracten.
- Er gaat 62 miljoen naar een fonds voor zorg & werk en 10 miljoen naar hulp in de huishouding.
- Er gaat veel meer geld naar armoedebestrijding; ruim 30 miljoen op jaarbasis.
- Er komt een gemeentelijk 'werkbedrijf' dat waar mogelijk gemeentelijke taken gaat uitvoeren.
- Uitkeringsgerechtigden hoeven niet langer onbetaald werk te verrichten.
- Er komen voor werkelozen 'tijdelijke perspectiefbanen' tegen minimaal het minimumloon.

Economie
- Er komt meer ruimte voor 24-uurshoreca.
- Bedrijven binnen de haven krijgen de garantie dat ze daar tot 2040 mogen blijven en niet hoeven te wijken voor woningen.
- Onderzoek naar uitbreiden metro richting Amstelveen en Schiphol.
- Tarieven voor parkeervergunningen met maximaal 25 procent omhoog. - Er komt een energiefonds voor leningen om onder andere gebouwen energiezuiniger te maken, met daarin 30 miljoen.
- 32 miljoen naar versterking van de economie.
- Er komt een sportaccomodatiefonds met 20 miljoen.

Veiligheid
- Preventief fouilleren wordt sterk teruggedrongen.
- De Top 600 van criminele veelplegers wordt uitgebreid naar een Top 1000
- Er gaat minder geld naar project 1012, het opkopen van prostitutiepanden.

Belastingen
- De hondenbelasting, roerende zaakbelasting, reclamebelasting en precariorechten worden geschrapt.
- De afvalstoffenheffing gaat met 15 miljoen omlaag.

Cultuur
- De eerdere gemeentelijke bezuinigingen op cultuur worden teruggedraaid.

De verdeling van de portefeuilles:

D66:
- financiën, coördinatie 3d, coördinatie aanpak subsidies, aanpak belastingen, waterbeheer, stadsdeel West
- economische zaken, zeehaven en luchthaven, gemeentelijke deelnemingen en bedrijven, kunst en cultuur, lokale media, monumenten, stadsdeel Centrum
- onderwijs, jeugd (jeugdwet), diversiteit & integratie, stadsdeel Oost
- openbare ruimte en groen, klimaat, energie en luchtkwaliteit, dienstverlening, ICT en bestuurlijk stelsel, geen stadsdeel

VVD:
- zorg en welzijn, sport & recreatie, ruimtelijke ordening, grondzaken (incl. erfpacht), Stadsdeel Zuid. (De huidige wethouder Eric van der Burg behoudt zijn post.)
- verkeer en vervoer (incl. Noord-Zuidlijn), gemeentelijk vastgoed, bedrijfsvoering p&o, inkoop, Stadsdeel Zuidoost

SP
- bouwen, wonen, wijkaanpak en dierenwelzijn, stadsdeel Noord
- werk, inkomen, participatie (participatiewet), armoede, Stadsdeel Nieuw-West

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden