Dit zijn de nominaties voor World Press Photo

Een onafhankelijke jury heeft zes nominaties bekendgemaakt voor de Foto van het Jaar 2019. Er is deze editie ook een nieuwe prijs: Verhaal van het Jaar. ­

Het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yarauilend op de Amerikaans-Mexicaanse grens Beeld John Moore
Het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yarauilend op de Amerikaans-Mexicaanse grensBeeld John Moore

Een onafhankelijke jury onder leiding van de Amerikaanse Whitney C. Johnson, vice­president 'Visuals and Immersive Experiences' van National Geographic, had de keuze uit 78.801 inzendingen van 4.738 fotografen uit 129 landen. In totaal nomineerde zij 43 fotografen uit 25 landen.

14 van die 43 zijn vrouw, wat neerkomt op 32 procent, een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 12 procent van de genomineerde fotografen vrouw was. Dat is overigens niet het gevolg van doelbewust beleid; de jury beoordeelt de inzendingen anoniem.

Volgens directeur Lars Boering van World Press Photo zijn het stuk voor stuk verhalen die ertoe doen. "De behoefte aan beelden en verhalen waarop we kunnen vertrouwen is nog nooit zo groot geweest als nu, juist daarom is het zo belangrijk het werk van deze visuele journalisten en digitale vertellers te herkennen en te delen met de wereld op onze World Press Photo-tentoonstelling."

Die expositie is van 13 april tot en met 7 juli in De Nieuwe Kerk en is vervolgens in meer dan 100 steden in 45 landen te zien.

Voormalige Colombiaanse guerrillastrijdster, die voor de vijfde keer zwanger is Beeld Catalina Martin-Chico
Voormalige Colombiaanse guerrillastrijdster, die voor de vijfde keer zwanger isBeeld Catalina Martin-Chico
Lid van een volledig uit vrouwen bestaande garde die een wildpark in Zimbabwe moet behoeden voor stropers Beeld Brent Stirton
Lid van een volledig uit vrouwen bestaande garde die een wildpark in Zimbabwe moet behoeden voor stropersBeeld Brent Stirton

De bekendste nominatie is waarschijnlijk de foto van het hartverscheurend huilende Hondurese meisje Yara, op de Amerikaans-Mexicaanse grens gemaakt door Getty Images-fotograaf John Moore.

Het van haar moeder gescheiden meisje draagt een rode trui, die fel afsteekt tegen de donkere achtergrond, waarin een politiebusje en de onderlichamen van de veel grotere volwassenen te onderscheiden zijn. De foto werd gepubliceerd door talrijke media en veel gedeeld op sociale media, en voedde zo de verontwaardiging over het immigratiebeleid van VS-president Donald Trump.

Ook van de meeste andere genomineerde foto's is het leed af te lezen. De Syriër Mohammed Badra schoot een indringend beeld van slachtoffers van een zenuwgasaanval in de belegerde Syrische enclave Oost-Ghouta.

Fotografen bij het Saoedische consulaat in Istanboel na de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi Beeld Chris McGrath
Fotografen bij het Saoedische consulaat in Istanboel na de verdwijning van journalist Jamal KhashoggiBeeld Chris McGrath
Slachtoffers van een zenuwgasaanval in Syrië. Beeld Mohammed Badra
Slachtoffers van een zenuwgasaanval in Syrië.Beeld Mohammed Badra
Een weesjongen in Tsjaad Beeld Marco Gualazzini
Een weesjongen in TsjaadBeeld Marco Gualazzini

De Italiaan Marco Gualazzini maakte een verstilde foto van een weesjongen in Tsjaad, tegen een muur met tekeningen van gevechtshelikopters die bommen afwerpen. De Zuid-Afrikaan Brent Stirton fotografeerde een lid van een volledig uit vrouwen bestaande garde die een wildpark in Zimbabwe moet behoeden voor stropers.

De Spaanse Catalina Martin-Chico fotografeerde een voormalige Colombiaanse guerrillastrijdster, die opnieuw zwanger is nadat vijf eerdere zwangerschappen voortijdig waren beëindigd omdat dat door de Farc als onverenigbaar werd gezien met het guerrillaleven. Chris McGrath was in Turkije toen de regeringskritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi verdween tijdens een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel.

Migrantenkaravaan
De genomineerden in de nieuwe categorie 'Verhaal van het Jaar' zijn de Italiaanse fotojournalisten Marco Gualazzini (de humanitaire crisis in Tsjaad) en Lorenzo Tugnoli (het al jaren durende conflict in Jemen) en de Nederlandse fotograaf Pieter Ten Hoopen, die eind 2018 de migrantenkaravaan van Mexico naar de VS volgde.

De prijzen worden uitgereikt tijdens een uitreikingsceremonie op 11 april in de Westergasfabriek. Vorig jaar werd de winnende foto gemaakt door de Venezolaan Ronaldo Schemidt, die tijdens demonstraties in Caracas een brandende demonstrant fotografeerde.

Migranten onderweg van Mexico naar de VS Beeld Pieter ten Hoopen
Migranten onderweg van Mexico naar de VSBeeld Pieter ten Hoopen
Caribische flamingo met de geïmproviseerde sokken om ernstige voetlaesies te genezen Beeld Jasper Doest
Caribische flamingo met de geïmproviseerde sokken om ernstige voetlaesies te genezenBeeld Jasper Doest

Nederlanders

Natuurfotograaf Jasper Doest, die vorig jaar de tweede prijs won in de categorie 'natuur - series' voor zijn foto's van Japanse makaken, maakt deze editie kans op twee prijzen. Zijn serie over geredde flamingo's in een revalidatiecentrum voor dieren op Curaçao is genomineerd in de categorie 'natuur - series'. Zijn foto van een Caribische flamingo die de geïmproviseerde sokken inspecteert die zijn gemaakt om de ernstige voetlaesies te genezen, maakt kans in de categorie 'natuur - enkel'.

Pieter Ten Hoopen maakt kans in de nieuwe categorie 'verhaal van het jaar'. In 2010 won hij al de tweede prijs in de categorie 'portretten - enkel' en kreeg hij een eervolle vermelding in de categorie 'dagelijks leven - series'. In 2008 won Ten Hoopen de eerste prijs in de categorie 'dagelijks leven - verhalen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden