Plus

Dit zijn de nieuwe stadsdeelbestuurders

De nieuwe stadsdeelbestuurders om het coalitieakkoord uit te voeren, zijn niet meer gekozen door de inwoners, maar door het nieuwe college van D66, PvdA, GroenLinks en SP. De oppositie staat buitenspel.

Ruben Koops
PvdA-raadslid Emre Ünver treedt aan als stadsdeelvoorzitter in Nieuw-West Beeld anp
PvdA-raadslid Emre Ünver treedt aan als stadsdeelvoorzitter in Nieuw-WestBeeld anp

Centrum

GroenLinks behaalde een groot deel van de verkiezingsoverwinning met stemmen uit het centrum. Die winst wordt nu bekroond met liefst twee van de drie bestuursposten die in de binnenstad te verdelen zijn. Micha Mos zit er namens zijn partij al sinds 2010 in de deelraad, hij mag nu GroenLinks­beleid uit het coalitieakkoord uitvoeren.

Van buiten de politiek komt Ilse Griek, nu nog directeur van de stichting Foodwatch die opkomt voor gezond voedsel voor consumenten.

Huidig D66-raadslid Mascha ten Bruggencate wordt de nieuwe stadsdeelvoorzitter van de binnenstad. Zij zal zich de komende vier jaar bezighouden met de delicate balans tussen bewoners en bezoekers - een kwestie die garant staat voor de nodige hoofdpijn.

Micha Mos Beeld .
Micha MosBeeld .

Noord

Stadsdeel Noord wordt nu als enige stadsdeel bestuurd door een volledig vrouwelijke ploeg bestuurders, en dat blijft de komende vier jaar zo.

Wel draagt voorzitter Coby van Berkum (PvdA) de voorzittershamer van het dagelijks bestuur over aan huidig SP-bestuurder Erna Berends, die de nieuwe hoogste bestuurder van Noord wordt.

Van Berkum moet weg uit Noord, D66-bestuurder Saskia Groenewoud blijft in functie.

Nieuwkomer is cultureel ondernemer Esther Lagendijk, die namens GroenLinks gaat meebesturen. Eerder werkte zij voor de Melkweg en was ze directeur van het Over het IJ Festival.

Oost

PvdA-oudgediende Maarten Poorter wordt de nieuwe stadsdeelvoorzitter van Oost. Het raadslid zat jarenlang in de gemeenteraad en keerde na de verkiezingen niet terug, maar nu wordt hij beloond voor zijn trouwe dienst met de leiding over Oost.

Huidig voorzitter Ivar Manuel (D66) blijft aan als bestuurder, ook Rick Vermin, die in 2017 tussentijds aantrad, gaat door namens GroenLinks.

Maarten Poorter Beeld Rink Hof
Maarten PoorterBeeld Rink Hof

Zuidoost

In Zuidoost parachuteert de PvdA opnieuw een (oud-)Kamerlid. Voor het college van
b. en w. werd Sharon Dijksma binnen gehaald, in Zuidoost krijgt Tanja Jadnanansing de leiding.

Ook de SP levert een bestuurlijk zwaargewicht. Jakob Wedemeijer gaat meebesturen, terwijl hij hiervoor wethouder in Eindhoven was, naar inwonertal de vijfde gemeente in Nederland. Wedemeijer woont al een tijdje in Amsterdam.

Het rode duo krijgt de nodige ervaring via Dirk de Jager van GroenLinks. De Jager was 12 jaar lang bestuurder in West en bestuurslid van de afdeling GroenLinks Amsterdam. Daarnaast werkte hij mee aan de start van een professionele Amsterdamse wielerploeg.

Tanja Jadnanansing Beeld anp
Tanja JadnanansingBeeld anp

Nieuw-West

De grote verrassing van de nieuwe stadsdeelbestuurders zit in Nieuw-West. Voormalig PvdA-raadslid Emre Ünver treedt hier aan als de nieuwe stadsdeelvoorzitter, maar nu namens GroenLinks. Hij blijft wel gewoon lid van de PvdA.

Ünver nam eerder dit voorjaar afscheid, na 12 jaar in de gemeenteraad te hebben gezeten namens de PvdA. Ook was hij even Kamerlid.

Ünver zal zijn handen vol hebben aan de nieuwe oppositiepartij Denk, die de grootste werd in Nieuw-West. Ünver wordt geflankeerd door Ronald Mauer (D66) en Erik Bobeldijk (SP), die beiden doorgaan met besturen.

Emre Ünver Beeld anp
Emre ÜnverBeeld anp

West

In West verwisselen D66 en GroenLinks onderling de voorzittershamer, maar blijft verder alles bij het oude.

Fenna Ulichki, die de afgelopen vier jaar ook al meebestuurde namens GroenLinks, wordt voorzitter, terwijl de in 2017 aangetreden stadsdeelvoorzitter Melanie van der Horst doorgaat als bestuurder.

PvdA'er Jeroen van Berkel blijft ook in functie.

Fenna Ulichki Beeld .
Fenna UlichkiBeeld .

Zuid

In Zuid verdwijnt de VVD als machtsfactor uit de stadsdeelpolitiek. De partij hoefde alleen GroenLinks boven zich te dulden in de verkiezingsuitslag, maar aangezien de coalitie op het stadhuis - zonder de VVD - de stadsdeelbestuurders aanwijst, zijn ze toch uit de bestuurskamers van het stadsdeelkantoor aan de President Kennedylaan verdreven.

Overigens levert GroenLinks niet de nieuwe voorzitter in Zuid, maar blijft D66-voorzitter Sebastiaan Capel de leiding houden. Hij krijgt gezelschap van Rocco Piers, voorman van GroenLinks in Zuid.

De derde bestuursfunctie blijft nog even vacant door het recent vertrek van PvdA-bestuurder Marijn van Ballegooijen naar Amstelveen.

Sebastiaan Capel Beeld .
Sebastiaan CapelBeeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden