Overzicht

Dit zijn de (mogelijke) daders van de aanslagen in Parijs

Steeds meer wordt duidelijk over de daders van de terreuraanslagen in Parijs, die vrijdag aan zeker 129 mensen het leven kostten.

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud (links) is mogelijk het brein achter de aanslagen in Parijs. De meestgezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam (rechts), de enige dader die wist te ontkomen. Beeld ANP
De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud (links) is mogelijk het brein achter de aanslagen in Parijs. De meestgezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam (rechts), de enige dader die wist te ontkomen.Beeld ANP

Salah Abdeslam (26)
De meestgezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam, de enige dader die wist te ontkomen. Hij is de jongere broer van mededader Brahim Abdeslam en was vermoedelijk een chauffeur van de terroristen.

Hij heeft enkele jaren als technicus gewerkt voor het streekvervoer in Brussel. Volgens een woordvoerder viel hij daar nooit op als geradicaliseerd. Hij was wel in beeld bij de Belgische politie. Het is niet bekend of hij ooit naar Syrië is gereisd. Een auto met daarin Salah en twee andere mannen werd zaterdag staande gehouden door de politie, maar mocht na controle weer doorrijden.

Abdelhamid Abaaoud (27)
Brein achter de aanslagen is mogelijk de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, die ook verantwoordelijk wordt gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Hij zou vanuit Syrië de aanslagplegers hebben aangestuurd. Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij komt uit de Brusselse wijk Molenbeek.

In 2014 zou hij met zijn jongere broer naar Syrië zijn gereisd. Zijn familie claimde eerder dat hij daar was gesneuveld, maar volgens de politie is dat onjuist.

Ahmed al Mohammed (25)
Eén van de mannen die zichzelf opbliezen buiten het Stade de France was Ahmad al Mohammed. Een Syrisch paspoort met daarin die naam en de geboorteplaats Idlib werd bij zijn stoffelijk overschot aangetroffen. Zijn vingerafdrukken zijn in oktober in Griekenland opgenomen nadat hij daar als vluchteling was aangekomen.

Bilal Hadfi (20)
Ook de Belg Bilal Hadfi liet zijn bomgordel tot ontploffing komen bij het stadion. Hij kwam uit Neder-over-Heembeek en was tot vorig jaar nog vooral bezig met voetbal, maar radicaliseerde daarna snel. Afgelopen voorjaar ging hij naar Syrië. In juli plaatste hij een oproep op Facebook om aanslagen in het Westen te plegen. 'Aan de broeders die verblijven in de landen van de ongelovigen. Die honden vallen onze burgers overal aan. Sla toe in hun gemeenschap van varkens zodat ze zich zelfs in hun dromen niet meer veilig voelen.'

Brahim Abdeslam (31)
Brahim Abdeslam is de oudere broer van de nog voortvluchtige Salah. Hij blies zichzelf op op een terras van restaurant Comptoir Voltaire aan de Boulevard Voltaire. Hij woonde eveneens in Brussel.

Omar Ismaël Mostefaï (29)
Omar Ismaël Mostefaï was een van de schutters in het Bataclantheater. Hij is van Algerijnse origine en woonde in de buurt van Chartres, waar hij zich aansloot bij een groep salafisten. Hij is acht keer aangehouden voor kleine vergrijpen en was in beeld om zijn radicalisering, maar hij werd nooit betrokken in een groot onderzoek. In 2013 reisde hij naar Turkije, waar vandaan hij vermoedelijk naar Syrië is gegaan. Hij had een jong dochtertje.

Samy Amimour (28)
Ook Samy Amimour wordt verantwoordelijk gehouden voor de 89 moorden in het theater. Hij zou twee jaar geleden naar Syrië zijn gereisd nadat hij in Frankrijk was geradicaliseerd. Hij is eerder aangeklaagd wegens terroristische acties omdat hij van plan zou zijn geweest naar Jemen te reizen. Hij kwam onder toezicht te staan van justitie, maar verdween en werd sinds 2013 internationaal gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden