Dit zijn de ministers van het kabinet Rutte III

Ruim zeven maanden na de verkiezingen staat er donderdag eindelijk een nieuw kabinet op het bordes bij de koning. Dit zijn de ministers van Rutte III.

Van links naar rechts: Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Ingrid van Engelshoven van OCW, Eric Wiebes van EZ en Klimaat en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beeld anp
Van links naar rechts: Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Ingrid van Engelshoven van OCW, Eric Wiebes van EZ en Klimaat en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.Beeld anp

Ingrid van Engelshoven (D66): Onderwijs
Heeft ruime ervaring binnen D66: werkte als secretaris van oud-partijleider Hans van Mierlo en was partijvoorzitter. Onderwijservaring deed ze op als wethouder op dat terrein in Den Haag. Moet op OCW het imago van D66 als onderwijspartij bewaken.

Eric Wiebes (VVD): Economische Zaken en Klimaat
Krijgt promotie ondanks uit de hand gelopen reorganisatie bij de Belastingdienst. 'Nerd' die topambtenaar op ministerie was waar hij nu de scepter gaat zwaaien. Moet de vage klimaatambities zien om te zetten in harde afspraken met het veld. Wiebes is oud-wethouder in Amsterdam.

Hugo de Jonge (CDA): Vicepremier. Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Populaire zorgwethouder in Rotterdam. Was daarvoor actief in Den Haag als beleidsmedewerker en als politiek assistent van de ministers Van der Hoeven en Van Bijsterveldt. Krijgt aan portefeuille ouderenzorg een stevige kluif.

Ank Bijleveld (CDA): Defensie
Ervaren bestuurder, zat 12 jaar in de Tweede Kamer. Wordt daardoor gezien als stabiele factor op een ministerie dat dit kan gebruiken. Het extra geld is al binnen, nu is het aan de dochter van een beroepsmilitair om rust in de gelederen te brengen.

Bruno Bruins (VVD): Medische Zorg

Jarenlang baas van het UWV, bewaarde daar de rust ondanks de crisis. Was korte tijd waarnemend burgemeester in Leidschendam-Voorburg en staatssecretaris op Onderwijs. Moet afspraken maken met de zorg om de groei van het aantal behandelingen flink af te remmen.

Halbe Zijlstra (VVD): Buitenlandse Zaken

Baarde als staatssecretaris opzien door fors te snijden in cultuur. De oud-fractieleider staat bekend als botte Fries, maar belooft als minister een andere kant van zichzelf te laten zien. Bij het vlottrekken van de verhoudingen met Turkije is alvast diplomatie vereist.

Ank Bijleveld Beeld anp
Ank BijleveldBeeld anp

Ferdinand Grapperhaus (CDA): Justitie en Veiligheid
Nu al spraakmakend vanwege oude citaten waarin hij politiek en aankomend collega's de maat nam. Was topadvocaat, Kroonlid van de SER, maar ontbeert politieke ervaring. Uitdaging: rust brengen op het zo onrustige ministerie.

Kajsa Ollongren (D66): Vicepremier. Binnenlandse Zaken
Was wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, nu de baas op Binnenlandse Zaken, waar ze ook Wonen doet. Kent het Haagse sinds ze jarenlang als topambtenaar op Algemene Zaken werkte. Heetste dossier is de vraag hoe ver de AIVD mag gaan: daarover zit een referendum aan te komen.

Sander Dekker (VVD): Rechtsbescherming

Geen onverdeeld succes als staatssecretaris van Onderwijs, maar krijgt van Rutte nog een kans. Werkte aan de universiteit Leiden als onderzoeker en docent op terrein van politie en justitie. Vindt op z'n bureau meteen een rapport dat de kosten van rechtsbijstand te hoog zijn.

Kajsa Ollongren Beeld anp
Kajsa OllongrenBeeld anp

Wopke Hoekstra (CDA): Financiën
Officieuze 'kroonprins' van het CDA die bedankte voor het Kamerlidmaatschap, maar wel minister wilde worden. De voormalig Shellman en partner bij McKinsey moet oppassen dat hij als onzuinig te boek komt te staan, nu dit kabinet het geld wil laten rollen.

Arie Slob (CU): Basis- en voortgezet Onderwijs en Media
Oud-partijleider van de ChristenUnie die het Binnenhof twee jaar geleden verliet. Was zelf ooit leraar Maatschappijleer en heeft daardoor streepje voor. Krijgt in zijn nieuwe baan te maken met boze leraren die meer loon willen.

Cora van Nieuwenhuizen (VVD): Infrastructuur en Waterstaat
Dochter van een bankier, wilde ooit beurshandelaar worden. Later Nederlandse Europarlementariër, Heeft alle bestuurslagen gehad: lokaal, provinciaal, landelijk en Brussel. Krijgt miljarden voor extra asfalt om belangrijke knel-punten op te lossen.

Sigrid Kaag (D66): Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Gerespecteerde topdiplomaat die zes talen vloeiend spreekt. Vergaarde internationale faam als leider van de VN-ontwapeningsmissie in Syrië. Voorstander van meer vluchtelingenopvang in Europa, terwijl Rutte III meer opvang in de regio wil.

Wopke Hoekstra Beeld anp
Wopke HoekstraBeeld anp

Carola Schouten (CU): Vicepremier. Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Pientere doch bescheiden bedrijfskundige, was het financiële brein van de ChristenUnie-fractie. Geen scherpslijper, wel precies en veeleisend. Mag als boerendochter rekenen op goodwill, maar zal ook streng moeten zijn voor de sector.

Wouter Koolmees (D66): Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Financieel specialist en oud-ambtenaar. Maakte als toegankelijk en vriendelijk Kamerlid nauwelijks vijanden. Meer techneut dan politieke hardliner. Rutte III wil dat werknemers makkelijker ontslagen kunnen worden, maar ook meer vaste contracten. Lastige klus.

Lees ook de analyse: Rutte zal opnieuw zijn flexibiliteit nodig hebben

Carola Schouten Beeld anp
Carola SchoutenBeeld anp
Aankomend Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en aankomend Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66). Beeld anp
Aankomend Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en aankomend Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden