Paff-blog

Dit zijn de hoogtepunten van Paff 2018

Van 10 tot en met 14 oktober draait het in Cinecenter, Het Ketelhuis, FC Hyena en Studio/K om het Parool Film Fest (Paff). In dit blog lees je er alles over.

Matthias Schoenaerts speelt in Kursk, de duikbootfilm van Thomas Vinterberg Beeld Kursk
Matthias Schoenaerts speelt in Kursk, de duikbootfilm van Thomas VinterbergBeeld Kursk

"Paff is een echt filmfeest geworden dat zich over de hele stad heeft verspreid," aldus Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, die twee talkshows en een aantal inleidingen verzorgde.

"Als kers op de taart hadden we fantastische gasten over de vloer, onder wie Thomas Vinterberg, Matthias Schoenaerts, Sebastian Koch, Pernille Fischer Christensen, Piet Kroon en Felix Van Groeningen. We kijken alweer uit naar de volgende jaargang in oktober 2019."

Tijdens Paff vroegen we bezoekers in de zaal naar hun mening over de film die ze net zagen. Zo recenseerden Paff-bezoekers de films Shoplifters, Engel, Girl, Cold War en Becoming Astrid.

Lees: De fims van Paff: dit is het oordeel van de bezoekers

Op de slotdag van Paff, zondag 14 oktober, worden de drie publieksfavorieten achter elkaar vertoond in het Ketelhuis en in Studio/K. Deze films zijn gedurende het festival door de bezoekers het hoogste gewaardeerd. Met een scheurkaartje kunnen de bezoekers hun waardering voor de films kenbaar maken. ’s Avonds wordt de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt.

Programma Ketelhuis (zaal 2): 11.00 uur – 13.00 uur: Becoming Astrid regie Pernille Fischer Christensen
Dankzij haar fantasierijke kinderboeken, van Pippi Langkous tot Ronja de Roversdochter, groeide Astrid Lindgren uit tot een wereldwijd geliefde schrijfster. Ze staat symbool voor de vrije mens die met conventies durft te breken.

13.45 – 15.15 uur: Cold War regie Pawel Pawlikowski
In de opvolger van zijn alom geprezen Ida vertelt de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski het gepassioneerde liefdesverhaal van twee muzikanten, complete tegenpolen die door het lot tot elkaar worden veroordeeld.

15.35 – 17.25 uur: Girl regie Lukas Dhont
De vijftienjarige Lara wil ballerina worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en als voorbeeld voor haar jonge broertje probeert ze de wereld te trotseren.

Programma Studio/K (zaal 1)
11.45 uur – 13.35 uur: Girl regie Lukas Dhont
De vijftienjarige Lara wil ballerina worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Gesteund door haar vader en als voorbeeld voor haar jonge broertje probeert ze de wereld te trotseren.

14.35 – 16.35 uur: Becoming Astrid regie Pernille Fischer Christensen
Dankzij haar fantasierijke kinderboeken, van Pippi Langkous tot Ronja de Roversdochter, groeide Astrid Lindgren uit tot een wereldwijd geliefde schrijfster. Ze staat symbool voor de vrije mens die met conventies durft te breken.

16.55 – 18.20 uur: Cold War regie Pawel Pawlikowski
In de opvolger van zijn alom geprezen Ida vertelt de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski het gepassioneerde liefdesverhaal van twee muzikanten, complete tegenpolen die door het lot tot elkaar worden veroordeeld.

De vlaamse acteur Matthias Schoenaerts is op Paff te zien in duikbootfilm Kursk van regisseur Thomas Vinterberg. Vinterberg maakte eerder de bekroonde familiedrama's Festen en Jagten. Schoenaerts en Vinterberg brengen een bezoek aan Paff.

Thomas Vinterberg is donderdagavond aanwezig bij de vertoning van 17.45 in Studio K. Voorafgaand aan de film is er een Q&A. Later op de avond is Thomas Vinterberg samen met acteur Matthias Schoenaerts bij de vertoning van 18.50 in Het Ketelhuis.

Lees ook: Wéér benauwd: de nieuwe Thomas Vinterberg speelt op een duikboot

Een film over twee mannen met cowboyhoeden op die in de achttiende eeuw te paard door het Wilde Westen trekken om voor geld mensen om te leggen? Probeer dan maar eens uit te leggen dat zo'n film geen western is.

Toch is dat wat regisseur Jacques Audiard zegt over The Sisters Brothers: "Het is een periodefilm, geen western. Hij draait om broederschap."

"De interpretatie van geweld is anders dan in een western. De twee broers (John C. Reilly en Joaquin Phoenix) zijn gewelddadig, zeker, maar ze weten niet wat ze doen. Het zijn kinderen in de lichamen van veertigers."

Lees ook: Geen western, wel broederschap en huurmoordenaars in het Wilde Westen

Acteur Sebastian Koch is op Paff te zien in de film Werk Ohne Autor. Koch is op 12 oktober te gast tijdens de Paff-talkshow in de foyer van het Ketelhuis. De talkshow wordt gehost door Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool. Ook te gast zijn de Deense regisseur Pernille Fischer Christensen (Becoming Astrid) en Finbarr Wilbrink van Cinema Brewers.

Koch, bekend van onder andere Das Leben der Anderen en Homeland geeft daarna een introductie bij de vertoning van Werk Ohne Autor (Never Look Away) om 20.45 in Het Ketelhuis.

Paff-talkshow
12 oktober, 19.30 - 20.30 uur
Ketelhuis, gratis toegang

De Deense relschopper Lars von Trier zorgde tijdens het afgelopen filmfestival in Cannes voor ophef: tientallen bezoekers verlieten voortijdig de zaal bij de première van zijn nieuwste film The House That Jack Built. Het bloederige verhaal over seriemoordenaar Jack (Matt Dillon) is inderdaad niet voor tere zieltjes.

In gesprekken met de mysterieuze Verge (Bruno Ganz) vertelt Jack over zijn gewelddadige hobby, waarbij hij elke moord (vooral op vrouwen, soms een man, hier en daar een kind) ziet als een kunstwerk.

De film is tijdens Paff twee keer als nachtvoorstelling te zien, met een inleiding van filmjournalist Joost Broeren, die zijn seriemoordenaars klassiekers kent:
- Vrijdag 12 oktober, 24.00 - 02.40 uur, Studio/K
- Zaterdag 13 oktober, 23.30-02.10 uur, FC Hyena

Wie liever niet na middernacht over straat gaat, kan 's avonds terecht bij Cinecenter (12 oktober, 21.45 uur) en het Ketelhuis (13 oktober, 21.15 uur).

Matt Dillon speelt een seriemoordenaar in The House That Jack Built van Lars von Trier Beeld -
Matt Dillon speelt een seriemoordenaar in The House That Jack Built van Lars von TrierBeeld -

Openingsfilm van Paff is Shoplifters van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda. Zonder al te veel fanfare stevende regisseur Kore-eda (Tokio, 1962) met Shoplifters tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes op de Gouden Palm af, de hoogste prijs van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld.

Zijn kalme, bedachtzame film moest het opnemen tegen concurrenten die met een stuk meer spierballenvertoon en cinematografische hoogstandjes strooiden. Maar Kore-eda liet ze allemaal achter zich.

De film, over een familie van kruimeldieven die met winkeldiefstal en pensioenfraude het hoofd boven water probeert te houden, is op meerdere manieren te beschrijven als een 'best of Kore-eda'. Shoplifters biedt een bloemlezing van de thema's en motieven die hij eerder behandelde - de kwetsbaarheid van familiebanden; hoe zowel kennis als trauma's worden doorgegeven van generatie op generatie; de complexe verbanden tussen bloedbanden en opvoeding; het omgaan met verlies en de helende werking van feilbare herinneringen.

Shoplifters is op woensdag 9 oktober in vier bioscopen te zien: Het Ketelhuis, Cinecenter, Studio K en FC Hyena. Zie het blokkenschema voor tijden.

Op Paff kun je niet alleen de beste nieuwe films zien, je kunt er bij sommige voorstellingen na afloop ook over praten met de makers. Dit is het schema van de Q&A's.

11 oktober:
- Thomas Vinterberg over Kursk: 17.45 in Studio K en 18.50 uur in het Ketelhuis.

12 oktober:
- Pernille Fisher Christensen over Becoming Astrid, 16.30 uur, Cinecenter.
- Mindaugas Survilla over The Ancient Woods, 18.45 uur, Ketelhuis.
- Pernille Fisher Christensen over Becoming Astrid, 19.00 uur, FC Hyena.
- Talkshow in Het Ketelhuis met Sebastian Koch (Werk Ohne Autor), Pernille Fisher Christensen (Becoming Astrid) en Finbarr Wilbrink (Cinema Brewers), 19.30-20.30 uur in de foyer van Het Ketelhuis.
- Rolf van Eijk en Steve Wall over My Foolish Heart, 21.45 uur, Studio K.

13 oktober:
- Johan Timmers, Aiko Beemsterboer en Noa Farinum over Vechtmeisje, 16.45 uur, FC Hyena.
- Rolf van Eijk en Steve Wall over My Foolish Heart, 17.15 uur, Ketelhuis.
- Johan Timmers over Vechtmeisje, 19.15 uur, Ketelhuis.
- Piet Kroon over Heinz, 21.15 en 21.30 uur, Ketelhuis

14 oktober:
- Rolf van Eijk en Steve Wall over My Foolish Heart, 11.00 uur, Cinecenter.
- Mindaugas Survilla over The Ancient Woods, 14.15 uur, Ketelhuis.
- Felix van Groeningen is bij alle vertoningen van de afsluitende film Beautiful Boy aanwezig voor een inleiding, en in het Ketelhuis voor een Q&A na afloop.

Beautiful Boy van Felix van Groeningen gaat op Paff in première Beeld -
Beautiful Boy van Felix van Groeningen gaat op Paff in premièreBeeld -

In 1987 maakte stripkat Heinz zijn debuut op de kinderpagina van Het Parool. Na al die jaren gaat op Paff de lange animatie­film Heinz in première op het Parool Film Fest (Paff). Bedenkers René Windig en Eddie de Jong: 'Eindelijk kunnen we zeggen: hij is er, hoor!'

Plannen om een film te maken over stripkat Heinz waren er al lang. Heel lang. "Man, hou op," zegt Eddie de Jong. "Al vijftien jaar lang brullen mensen op straat naar ons: "Hé, is die film nou eindelijk eens af?"

Ze werkten aan de film nadat ze in 2000 waren gestopt met de strip. Het getekende scenario, waaraan ze twee jaar werkten, werd gepubliceerd in Het Parool, de film kwam nooit van de grond. En toch is ie er nu, dankzij BosBros, het bedrijf van Burny Bos en regisseur Piet Kroon, een internationaal succesvolle animatiefilmmaker, die betrokken was bij succesfilms als Shrek, Osmosis Jones, Despicable Me en Rio.

Lees verder: "We hebben natuurlijk al wel stukkies gezien, maar pas bij de première zien we hem in zijn geheel."

null Beeld Heinz
Beeld Heinz

Naar welke films kijken Parools filmrecensenten eigenlijk uit? Dit zijn de 5 tips van de filmredactie.

De kaartverkoop van Paff is van start gegaan. Het blokkenschema met het volledige filmprogramma staat online. Ook kaarten voor Best of the Fest op de slotdag van Paff zijn al te bestellen (€22,50). Welke films die dag vertoond gaan worden, bepaalt het publiek.

Op de slotdag worden drie publieksfavorieten achter elkaar gedraaid. Ideaal voor wie niet kan kiezen en iedereen die nog één keer de hoogtepunten van vijf dagen Paff achter elkaar wil bekijken.

Dit jaar wordt Best of the Fest op twee pekken gehouden: in Studio K en het Ketelhuis.

Ook Kursk, de nieuwe speelfilm van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, beleeft op donderdag 11 oktober zijn Nederlandse première tijdens Paff.

De film wordt getoond in filmtheaters Het Ketelhuis en Studio/K. In aanwezigheid van Vinterberg, bekend van Festen en Jagten.

Kursk gaat over de nucleaire K 141-onderzeeër Koersk die in 2000 zonk na een ontploffing tijdens een oefening in de Barentszee. Terwijl de Russische overheid dagenlang buitenlandse hulp afhield, werd de situatie voor de bemanning steeds penibeler.

Kapitein-luitenant Mikhail Kalekov (Matthias Schoenaerts) zet aan boord alles op alles om de bemanningsleden die de explosies overleefden te redden.

Ondertussen stuit zijn vrouw Tanya (Léa Seydoux) aan wal op politieke obstakels, en gooit een Britse marine-officier (Colin Firth) de Russische tegenwerpingen in de wind – hij onderneemt een reddingspoging.

Kaarten voor Kursk zijn binnenkort verkrijgbaar.

null Beeld Kursk
Beeld Kursk

Paff sluit de derde editie af met de Nederlandse première van Beautiful Boy, de nieuwe speelfilm van Felix van Groeningen. De première vindt plaats in filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam.

Tegelijkertijd is er een publiekspremière in de overige Paff-theaters Cinecenter, Studio/K en FC Hyena.

Beautiful Boy vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen journalist David Sheff en zijn getalenteerde tienerzoon Nic. Ze zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David probeert alles om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die misschien niet gered wil worden?

Hoofdrollen in de film zijn voor Steve Carell (The Big Short) en Timothée Chalamet, die vorig jaar indruk maakte met zijn rol in Call Me By your Name).

De kaartverkoop voor de derde editie van Paff start eind september. Dan is ook het complete programma bekend.

Paff sluit af met de Nederlandse première van Beautiful Boy, de nieuwe speelfilm van Felix van Groeningen. Beeld Beautiful Boy
Paff sluit af met de Nederlandse première van Beautiful Boy, de nieuwe speelfilm van Felix van Groeningen.Beeld Beautiful Boy

Parool Film Fest organiseert een speciale nachtfilmvertoning voor The House that Jack Built, de nieuwe speelfilm van de Deense regisseur Lars von Trier.

The House that Jack Built gaat over de hyperintelligente Jack die zich in twaalf jaar tijd ontwikkelt tot een ervaren seriemoordenaar. Hoofdrollen zijn voor Matt Dillon, Bruno Ganz en Uma Thurman.

De film is in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober te zien in de bioscopen Studio/K en FC Hyena in Amsterdam. Naast de nachtvoorstelling, zullen er tijdens het festival ook reguliere vertoningen van de film zijn.

Kaarten hiervoor zijn binnenkort verkrijgbaar via www.paff.nl

Op vrijdag 12 oktober gaat My Foolish Heart, het filmdebuut van regisseur Rolf van Eijk over jazzicoon Chet Baker, in première in Amsterdam. In My Foolish Heart probeert detective Lucas zijn laatste dagen te reconstrueren en ontmoet hij Chets laatste geliefde Sarah, vriend Simon en de verdachte bewonderaar Dokter Feelgood.

De Deense regisseur Pernille Fischer Christensen is op 12 oktober te gast op het Parool Film Fest (Paff).

Fischer is aanwezig bij een speciale vertoning van de door haar geregisseerde film Becoming Astrid, over het leven van de beroemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002). Na afloop van de film is er een Q&A met Fischer.

Gouden Palm-winnaar Shoplifters van de prijswinnende Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda opent woensdag 10 oktober de derde editie van Parool Film Fest (Paff) en beleeft daarmee tevens zijn Nederlandse première. De openingsavond vindt plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Het Parool Film Fest (Paff) groeit. De derde editie, van 10 tot en met 14 oktober, vindt plaats in Cinecenter (Centrum), Het Ketelhuis (West), FC Hyena (Noord) en Studio/K (Oost).

Tijdens de vijf dagen van Paff wordt een selectie van nieuwe films uit binnen- en buitenland gedraaid.

Ook is er een randprogramma met talkshows, lezingen en muziek. Paff presenteert zich daarmee als breed podium voor de auteursfilm, films waarin de hand van de regisseur duidelijk zichtbaar is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden