Plus

Dit zijn de getuigen tegen Willem Holleeder

Hoezeer de opsporingsdiensten er ook van waren overtuigd dat Willem Holleeder de hand had in vele liquidaties: hij bleef heel lang ongrijpbaar. Tot er alsnog getuigen tegen hem opstonden.

Het boek Judas van Astrid Holleeder. Beeld anp
Het boek Judas van Astrid Holleeder.Beeld anp

De kroongetuigen

Aanvankelijk leek kroongetuige Peter la Serpe geen gevaar voor Holleeder, maar in oktober 2011 maakte hij tijdens liquidatieproces Passage onverwacht bekend dat hij in geheime 'kluisverklaringen' jaren daarvoor had verteld dat ook Holleeder opdrachten gaf voor onder meer de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Holleeder zou in zijn bijzijn tegen huurmoordenaar Jesse R. hebben gezegd dat 'Osdorp eerst' moest: Houtman. Samen zouden Dino Soerel en Holleeder verantwoordelijk zijn voor de moord op Van der Bijl.

Nadat hij door de rechtbank was veroordeeld tot 30 jaar cel, liep 'moordmakelaar' Fred Ros over naar justitie. Als tweede kroongetuige in het hoger beroep van ­Passage beschuldigde hij Soerel en Holleeder als opdrachtgevers van de liquidatie van Van der Bijl - waarvoor Ros de uitvoerders wierf. Mede op grond van de biechten van de spijt­optanten kreeg Soerel ­levenslang.

De vrouwen

De opmerkelijkste getuigen tegen Holleeder zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog. Begin 2015 maakten zij bekend dat ze in 2013 naar justitie waren gestapt om te vertellen hoe 'de krankzinnige' en 'duivelse' Holleeder hun levens 'tot een hel' maakte.

Hij liet volgens hen zeven rivalen vermoorden, onder wie Cor van Hout, de vader van Sonja's kinderen, en Sam Klepper, de vader van Den Hartogs kinderen. Hij zou ook de mislukte aanslagen hebben geëntameerd op Cor van Hout (in 1996 en 2000) en John Mieremet (in 2002).

Op Holleeders aanklacht staat alleen niet de liquidatie van Sam Klepper, waarvan enkel ex Sandra hem concreet beschuldigt.

Astrid zegt dat Holleeder een pistool op het hoofd zette van Sonja's zoontje, om haar te dwingen mee te werken aan Van Houts liquidatie.

De vrouwen zeggen hun getui­genissen als enige kans te zien uit Holleeders greep te komen, maar vrezen ondertussen dat hij ze zal laten doodschieten. Holleeder zegt dat de vrouwen hun ­verhalen onder leiding van Astrid 'in elkaar hebben ­gezet' uit eigenbelang.

Lees ook: Astrid Holleeder: 'Dit verhaal loopt niet goed af' en Astrid Holleeder haalt in tweede boek hard uit naar justitie

Andere getuigen

- 'Anonieme, bedreigde getuige' Q5 zegt Soerel en Holleeder in 2005 in een Rotterdamse club boven de muziek uit te hebben horen schreeuw­en over te liquideren rivalen.

- Iemand 'uit de directe omgeving van Soerel' zou hebben geduid dat het ging om Houtman, Van der Bijl, John Mieremet en malafide advocaat Evert Hingst - die allen werden vermoord.

- De Turks-Nederlandse drugshandelaar Hidir Korkmaz wees allerlei betrokkenen aan van de moord op Willem Endstra. De rechtbank vond hem in de zaak over de moord op Endstra onbetrouwbaar. In Passage gebruikte het gerechtshof de verklaringen wél.

Over Holleeder wist hij niets uit eerste hand, maar justitie heeft zijn verklaringen toch ingebracht. In november kwam Korkmaz onder raadselachtige omstandigheden om het leven in Oost-Europa. Hij zou tijdens het vissen zijn geëlektrocuteerd toen hij met zijn lijn een hoogspanningskabel raakte.

Meer over het proces tegen Willem Holleeder


Hij is de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden: Willem Holleeder.

Lees verder: Slotakkoord van the last man standing

Wie is Willem Holleeder? Een tijdlijn van het leven van de laatste der Mohikanen uit de 'Hollandse netwerken' die de Amsterdamse onderwereld decennia domineerden.

Lees verder: Willem Frederik Holleeder: van de Jordaan tot College Tour

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden