Filmtips

Dit zijn de films die je deze week moet zien

Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Filmstil Beeld Homo Sapiens
FilmstilBeeld Homo Sapiens

Homo Sapiens (*****)

Na de nucleaire ramp, de wereldwijde epidemie, de meteorietinslag of de grootschalige oorlog blijft er altijd een handjevol overlevenden over dat vecht voor hun bestaan. In de documentaire Homo Sapiens is geen mens te bekennen. De beelden richten zich op de nalatenschap van de mens, op wat er overblijft wanneer we eenmaal zullen zijn verdwenen. In schilderachtige, verlaten shots toont hij wijken vol verwaarloosde flatgebouwen, leegstaande winkelcentra en ziekenhuizen, overwoekerde treinrails en parkeerplaatsen waarvan het asfalt langzaam maar onherroepelijk plaatsmaakt voor weerbarstig groen. De plekken zijn verlaten, maar verre van uitgestorven: juist bij afwezigheid van de mens bloeien andere levensvormen weer op.

Te zien in De Balie, Eye

Lees de hele recensie hier.

Une Vie (****)

De verfilming van de eerste roman van Guy de Maupassant voert in 1819 op het platteland in Normandië de jonge Jeanne op, die terugkeert naar huis nadat ze een tijd op een kloosterschool is geweest. Dat huis is een landgoed, waar Jeanne met haar adellijke ouders een harmonieus leven leidt. Jeanne lijkt helemaal voor het geluk geboren als een knappe zoon van een graaf in haar leven opduikt. Voor Jeanne breekt een ­lyrisch gefilmde stapelverliefde, idyllische periode aan. Maar na een paar jaar huwelijksleven verandert haar man in een nare knorrepot, die altijd iets te vitten heeft op Jeanne.

Te zien in Cinecenter, Eye

Lees de hele recensie hier.

Just Like Our Parents (****)

Tijdens een felle discussie over de balans tussen idealen en pragmatisme floept Rosa's moeder het er plotseling uit: Rosa's vader is haar vader niet. Ze werd verwekt tijdens een slippertje in Havana, 38 jaar geleden. Just like our parents gaat over de eeuwige zoektocht naar zekerheden. Daar had Rosa er al niet veel van, maar nu die lieve, onhandige Homero haar vader niet blijkt te zijn, blijft er nauwelijks bodem onder haar voeten over.

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Ketelhuis

Lees de hele recensie hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden