Filmtips

Dit zijn de films die je deze week moet zien

Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Chiron groeit op in de zwarte achterstandswijk Liberty City in Miami Beeld David Bornfriend
Chiron groeit op in de zwarte achterstandswijk Liberty City in MiamiBeeld David Bornfriend

Moonlight (****)

Op een gegeven moment moet je zelf bepalen wie je wilt zijn. Niemand kan die beslissing voor jou nemen.' De wijze woorden van de zwarte drugsdealer Juan in Moonlight tegen het tienjarige jochie Chiron bevatten in een notendop de boodschap van dit voortreffelijke coming of age-drama.

Wijze woorden van een zwarte crimineel? Jazeker, het ontbreken van zwarte stereotiepe personages is een van de verrassingen van Moonlight, reeds winnaar van de Golden Globe voor beste film en gedoodverfde Oscar­kandidaat.

Nu eens geen gewetenloze, gewelddadige, met goud behangen drugsdealer, maar een man vol tegenstrijdigheden. Juan helpt met zijn drugs mensen naar de verdommenis, maar heeft ook een zachte kant. Zoals ieder mens is hij niet eenduidig.

Lees hier de hele recensie [+]

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Rialto, Kriterion, Pathé Arena, Pathé City, Pathé Tuschinski en The Movies

Personal Shopper (***)

In Olivier Assayas' Personal Shopper speelt Kirsten Stewart een eenzame vrouw die wacht op contact met haar overleden tweelingbroer.

Je zou Personal shopper een spookverhaal kunnen noemen. Maureen (Kristen Stewart) is de assistent van een supermodel in Parijs. Ze koopt kleding, regelt afspraken en fungeert soms zelfs als stand-in tijdens fotoshoots.

Veel liever houdt ze zich echter ­bezig met het bovennatuurlijke. Haar tweelingbroer stierf aan een aangeboren hartafwijking die ook Maureen elk moment de kop kan kosten. Ze hadden een afspraak: de eerste die doodgaat zou de ander vanuit het hiernamaals een teken geven. Maureen neemt íets waar in zijn huis, maar beseft al snel dat ze met een andere geest te maken heeft.

Lees hier de hele recensie [+]

Te zien in Eye, Filmhallen, Het Ketelhuis en Pathé City

Ron Goossens Low-Budget Stuntman (***)

In de proloog van de nieuwe komedie van Steffen Haars en Flip van der Kuil dreigt Ron Goossens op spectaculaire wijze aan zijn einde te komen.

De antiheld wordt aangemoedigd en gefilmd door de kastelein en andere stamgasten van de dorpskroeg, waar hij het zuiprecord wil breken. Daar moeten 53 'duikbootjes' voor worden gedronken. Dat is Ronnie bijna gelukt: hij is 'echt keilam'. Zijn dronken autostunt op het plaatselijke ophaalbruggetje gaat net niet goed: hij landt ondersteboven, de ­auto vat vlam en Ronnie duikt als een menselijke kaars het kanaal in.

De op YouTube geplaatste opname van de stunt maakt de bierduiker tot een Nederlands internetfenomeen, dat prompt door de media wordt opgepikt en een gehaaide talentenjager naar Zundert brengt.

Lees hier de hele recensie [+]

Te zien in Pathé Arena en Pathé de Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden