Dit zijn de films die je deze week moet zien

Elke week kun je nieuwe films zien in de Amsterdamse bioscopen, maar welke films mag je écht niet missen? Wij zetten ze voor je op een rij.

Carice van Houten (l) als Anna en Emilia Jones als Joanna Beeld Brimstone

Brimstone (****)

Van lachen is amper sprake, van lijden des te meer: regisseur Martin Koolhoven toont zich bepaald niet behaagziek in de grimmige western Brimstone.

De film richt zich op een groep pioniers van Nederlandse afkomst, die onder leiding van een hel en verdoemenis predikende dominee in Amerika een zuivere vorm van het christelijke geloof nastreeft.

De maker toont de gevolgen vanuit een vrouwelijk perspectief en maakt de dominee tot een angstaanjagend monster dat in een horrorfilm niet zou misstaan.

'Brimstone overtuigt, tot er in het zicht van de eindstreep iets merkwaardigs gebeurd,' schrijft Paroolrecensent Bart van der Put.

Lees de volledige recensie hier [+]

Te zien in EYE, Filmhallen, Kriterion, The Movies en Pathé bioscopen.

To My Beloved (****)

Hoe goed kennen we onze geliefden? In de Braziliaanse psychothriller To My Beloved doet de politiefotograaf Fernando (Fernando Alves Pinto) na de dood van zijn vrouw een ontgoochelende ontdekking: op oude homevideo's ziet hij haar gepassioneerd vrijen met een ander.

De klap komt hard aan bij de intens rouwende weduwnaar, die zijn vrouw dacht te kennen. Met haar kan hij het niet meer uitvechten, maar hij kan wel op zoek gaan naar haar minnaar (Lourinelson Vladmir).

Het levert een spannende zoektocht op, die de kijker onrustig op zijn stoel doet schuiven, want wat gebeurt er als Fernando de minnaar vindt?

Lees de volledige recensie hier [+]

Te zien in EYE en de Filmhallen.

Allied (***)

Allied is het verhaal over Max Vatan (Brad Pitt), officier van de geheime dienst, die in 1942 in Noord-Afrika de Franse verzetsstrijder Marianne Beausejour (Marion Cotillard) ontmoet tijdens een dodelijke missie in vijandelijk gebied.

In Londen worden ze herenigd, maar hun relatie komt onder zware druk te staan door de extreme omstandigheden van de oorlog.

De verwijzingen naar films uit Hollywoods Gouden Jaren zijn geen toeval. Zemeckis doet met Allied een gooi naar die klassieke filmstijl. Weliswaar heeft de film een hedendaagse houding ten opzichte van seks en geweld, maar zowel de grootsheid van zijn filmtaal als de schaamteloosheid van de melodramatische wendingen hebben iets ouderwets - in de beste zin van het woord.

Lees hier de volledige recensie [+]

Te zien in de Filmhallen en Pathé bioscopen.

Elle terug in bioscoop

Na de twee Golden Globes die regisseur Paul Verhoeven ontving voor de Franse thriller Elle, gaat de film vanaf donderdag weer in de bioscopen draaien. In Amsterdam is de film weer in het Ketelhuis te zien.

Tegen de verwachtingen in won Verhoeven met zijn film de prijzen voor beste buitenlandse film en beste actrice (Isabelle Huppert). Elle vertelt over een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. Het is de eerste film van de 78-jarige regisseur in tien jaar tijd.

Ook Paroolrecensent Jos van der Burg was onder de indruk van de film.
Lees hier zijn recensie [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden