Plus

Dit zijn de beste kookboeken van de lente

Van origami met parmaham tot koken met zeewier: culinair kenner Jonah Freud bespreekt de beste kookboeken van de lente. Met dit seizoen een hoofdrol voor groenten en duurzame producten.

Hamburgers uit de moestuin, Louise Fresco Beeld -

Dosia bakt vegan
Nu veganistisch eten zijn geitenwollensokkenimago kwijt is, willen we ook graag vegan leren bakken. En dat is nog niet zo makkelijk. Bakken zonder boter, eieren en room druist in tegen onze klassieke bakmethoden. Dosia Brewer, die al jaren recepten maakt voor ­allerlei (culinaire) tijdschriften, heeft zich in het bakken zonder dierlijke producten verdiept. Ze leert ons vegan boter te maken van kokosolie en/of cashewnoten en maakt daar dan bijvoorbeeld bladerdeeg mee. Ze bereidt ook slagroom van kokosmelk of gebruikt het zogenaamde aqua­faba (de magische ontdekking van kikkererwtenvocht dat je kunt kloppen tot een soort slagroom). In het boek besteedt ze aandacht aan zowel zoete als ­hartige veganistische baksels.
Dosia bakt vegan, Dosia Brewer (Fontaine, €30)

Proef de zee
In sommige landen - met name in Azië - is zeewier een vast onderdeel van de ­dagelijkse maaltijd. Nederlanders vinden het nog een beetje eng; die glibberige blaadjes ga je niet zomaar plukken. Langzaam komt daar verandering in, zeker nu uit onderzoeken blijkt dat zeewier eten gezond is. Voor dit door Anya van de Wetering fraai vormgegeven boekje selecteerde Anne Fleur ­Sanders recepten waarin allerlei ­wieren worden gebruikt. En het is waar: op oesters na proef je in geen enkele zeevrucht of plant zo goed de zee als in wieren.
Proef de zee, Anne Fleur Sanders (Terra, €24)

Hamburgers uit de moestuin
Louise Fresco is voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & research en houdt zich al jaren bezig met onze voedselketen. Ze reist de wereld over en is columniste van NRC Handelsblad. Nu heeft ze een kinderboek geschreven waarmee ze kinderen meer bewust wil maken van voeding. De hoofdpersonen Merel en haar buurjongen Dayo, die oorspronkelijk uit ­Nigeria komt, ­leren ­elkaar kennen door middel van ­verhalen over eten. Een (voor)leesboek voor de jeugd met achterin enkele ­recepten die laten zien dat hamburgers óók uit de moestuin kunnen komen.
Hamburgers uit de moestuin, Louise Fresco ­(Prometheus, €20)

Strudel + knödel
Volgens mij zijn veel kinderen die een Duitse moeder hebben bovengemiddeld geïnteresseerd in eten. Ik kan erover meepraten, en de in Wales geboren Anja Dunk ook. Ze maakte een kookboek waarin de Duitse keuken centraal staat. Geen boek met traditionele Duitse recepten, maar een moderne variant erop - zoals een hartige Käsekuchen van Parmezaan en Emmentaler, die zeker het ­proberen waard is. Ook staan er veel variaties op de ­Knödel in en recepten met merguezworst in plaats van Bratwurst.
Strudel en knödel, Anja Dunk (Nijgh cuisine, €32,50)

Strudel en knödel, Anja Dunk Beeld -

Black sea
Een Engelstalig boek, omdat het onderwerp niet eerder behandeld is in kookboeken en omdat het omslag zo afwijkend is. Black sea is een culinaire reis met verhalen en ­recepten uit landen rond de Zwarte Zee, met prachtige ­foto's en recepten die je niet snel in andere boeken tegenkomt. Een kookboek, kortom, zoals we ze graag zien. Daarnaast is het boek uitgerust met een uitgebreide literatuurlijst, zodat je kunt zien uit welke boeken de auteur informatie heeft verzameld.
Black sea, Caroline Eden (Quadrille, €30)

Kopenhagen Food
De Europese hoofdstad Kopenhagen telt de laatste jaren ineens mee op culinair gebied. Natuurlijk ligt restaurant Noma, dat een paar jaar op rij werd verkozen tot beste ­restaurant ter wereld, daaraan ten grondslag. Ook veroverde Nordic cuisine de wereld, waarbij koken met streekproducten uit het seizoen centraal staat. Die Denen eten thuis echter echt geen in dennenbomensap ­gestoofde eikels, maar gewoon net als wij karbonaadjes met spruiten. Dit boek is een culinaire reisgids inclusief ­recepten. Heerlijk om doorheen te bladeren, maar ook om thuis Deens uit te koken.
Kopenhagen food, Trine Hahnemann (Spectrum, €30)

Foodbrusher
Het boek Foodbrusher biedt inspiratie: niet om gerechten klaar te maken, maar om je gerechten mooi te presenteren. Origami met parmaham, een kanten kleedje van bloemkool, een vioolhals van inktvis: er wordt uitgelegd hoe je met simpele middelen - ook als je totaal niet creatief bent - een waar restaurantbord op tafel kunt zetten. De auteur van het boek heeft een designbureau en snapt dat het bij (food)design gaat om stijl, vorm en klasse. Leer verven met saus en puree, en hoe je met behulp van een platenspeler spiralen van tzatziki kunt draaien.
Foodbrusher, Marco van Keijzerswaard (Parel en Moer, €35,95)

Black sea, Caroline Eden Beeld -

Vegabijbel
Aan de groeiende stapel culinaire bijbels die jaarlijks verschijnen, kun je nu een vegetarische versie toevoegen. ­Isabel Boerdam is bekend van haar blog De hippe vegetariër, waarop ze groene recepten en eetadressen deelt. ­Deze bijbel bevat 150 recepten uit de vegetarische ­keuken: van gemarineerde tempé tot biet bourguignon, de vegetarische variant van de bekende Franse vleesstoof. Voor beginners én gevorderde niet-vleeseters. Tip: tot 13 mei is de Vegabijbel €27, daarna wordt ie 5 euro ­duurder.
Vegabijbel, Isabel Boerdam (Carrera, €27)

Sumak
Oorspronkelijk komt de Syrische auteur van dit boek, Anas Atassi, uit de door oorlog verwoeste stad Homs. Zijn liefde voor de Syrische keuken kreeg hij mee van zijn oma en moeder. Atassi besloot de recepten uit zijn jeugd op te schrijven, om de dierbare herinneringen levend te houden. Het resultaat is een prachtig boek met foto's van ­Jeroen van der Spek die je het water in de mond doen ­lopen. Wat blijkt? De Syrische keuken bestaat uit gerechten die ongelooflijk lekker, makkelijk te bereiden en een mooie aanvulling op onze dagelijkse kost zijn.
Sumak, Anas Atassi (Nijgh cuisine, €35)

Supersalades
Het jaargetijde dat allerlei salade-ingrediënten vers van het land komen, breekt bijna weer aan. Tenminste, als je het over salade hebt in de klassieke zin van het woord. Volgens de Engelse auteur Kat Mead is elk seizoen de tijd voor een maaltijdsalade, dus heeft ze haar kookboek ingedeeld per seizoen. Het bevat simpele en meer uitgebreide salades, Oosterse en mediterrane varianten, elk met een eigen dressing en serveeradviezen.
Supersalades, Kat Mead (Becht, €20)

Supersalades, Kat Mead Beeld -

Tsukémono
Fermenteren geldt al een tijdje als keukenhype. Na de grote koks, die vorig jaar in groten getale het handboek Fermenteren van restaurant Noma aanschaften, verschijnen er nu ook boeken voor thuisfermenteerders. Zoals Tsukémono - het Japanse woord voor inmaken, zo is mij ­verteld. In Japan worden pickles van groente standaard geserveerd bij elke maaltijd. Natuurvoedingskundige ­Peter van Berckel leert je in dit boek hoe je makkelijk en snel zelf pickles maakt, met meer dan vijftig (veelal vegan) traditionele Japanse recepten en pickles uit de westerse keuken.
Tsukémono, Peter van Berckel (Rineke Dijkinga Books, €28,95)

Vis uit blik 2
Na het grote succes van het boek Vis uit bik kon een ­tweede deel niet uitblijven. Auteur Bart van Olphen, die bekendstaat als verantwoorde visboer, laat wereldwijd vis inblikken die voldoet aan strenge duurzaamheidsregels, die andere vissers vaak niet zo nauw nemen. Van Olphen wilde ooit chef-kok worden van een mooie sterrenzaak. Daar is het nooit van gekomen, maar hij kan wél lekker koken en weet van blikjes vis heerlijke gerechten te ­maken.
Vis uit blik 2, Bart van Olphen (Kosmos, €18,50)

Tsukémono, Peter van Berckel Beeld -
Vis uit blik 2, Bart van Olphen Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden