Plus

Dit zijn de beste Amsterdamse tattoos

Onder de kleding van Amsterdammers bevindt zich een universum van verborgen kunst. Liefhebbers Jan Hoek, Mick Johan en Zippora Elders gingen op zoek naar de beste Amsterdamse tattoos.

Lex Boon
Stevy Lalla heeft verschillende Amsterdamse tatoeages, waaronder een grote grachtentattoo op zijn rug. Beeld Roy Del Vecchio
Stevy Lalla heeft verschillende Amsterdamse tatoeages, waaronder een grote grachtentattoo op zijn rug.Beeld Roy Del Vecchio

André Hazes
Jan Hoek: "Orlando Smeekes heeft Hazes in zijn nek gezet, waardoor overal waar hij kijkt Hazes een beetje mee mag kijken. Sowieso vind ik het mooi dat ­vele, vele mensen in Amsterdam een tattoo van Hazes onder hun kleren ­hebben als ode aan hem."

Zippora Elders: "Het lijkt wel een stencil. Tof, zo'n Amsterdams icoon in je nek!"
Mick Johan: "In een rijtje Amsterdamtattoos mag André Hazes natuurlijk niet ontbreken. Deze Hazes prijkt als een Che Guevara boven de kraag van de drager. Hierdoor wordt het nog meer een symbool voor iets groters dan zomaar een volkszanger, en dat is precies wat Hazes is
geworden."

Jan Hoek, Zippora Elders en Mick Johan riepen eerder Paroollezers op om een foto van hun tatoeages in te sturen. Beeld Jan Hoek
Jan Hoek, Zippora Elders en Mick Johan riepen eerder Paroollezers op om een foto van hun tatoeages in te sturen.Beeld Jan Hoek

Blauwe Zand Noord Amsterdam
MJ: "Op een dronken avond werd deze tattoo gezet bij Christiaan Prins de Jonge: 'Blauwe Zand, Noord Amsterdam', naar de fantastische buurt waar de drager vandaan komt. De tattookunstenaar was echter zo beschonken dat hij 'Amstredam' schreef. Samen besloten ze deze spelfout te verbeteren door er een kalasjnikov overheen te zetten. Dat is toch fantastisch? Daarmee is deze tattoo niet alleen een ode aan Blauwe Zand, maar echt een monument voor het fenomeen dronkemanstattoo."
ZE: "Misstapjes horen bij het leven. En nu heeft hij altijd een goed verhaal aan de bar."

De gracht op je rug
JH: "Deze tattoo is zo monumentaal groot dat ik hoop dat het Amsterdam Museum alles gaat doen om, als Stevy overlijdt, zijn rughuid in het museum op te hangen."
ZE: "Wat een liefde voor deze stad, die hij als een soort Atlas op zijn rug draagt. De mythologische figuur Atlas is de meeste Amsterdammers wel bekend, want die staat op de achtergevel van het Paleis op de Dam."
MJ: "Een tattoo als een draaiorgel, waar je naar kan blijven kijken. Ik hou van het figuurtje op de trap, die zowel een man in zak en as door liefdesverdriet kan zijn, als een toerist na een eerste Amsterdamse nacht vol overdaad."

Dezelfde grachtenpanden voor de vriendschap
JH: "Marie Boudri en Maya Bouwhuis hebben dezelfde lijntattoo van Amsterdam als vriendschapstattoo genomen. Mooi hoe je maar een paar lijntjes nodig hebt om direct Amsterdam tot leven te wekken."
Z: "Bijzonder hoe er een soort verhaaltje in de tattoo besloten lijkt, ze dragen een typisch Amsterdams tafereeltje met zich mee."
MJ: "Deze doet me bijna meer aan Sinterklaas denken dan aan Amsterdam, vreemd genoeg. Maar hij is erg schattig en meisjesachtig, op een goeie manier."

Zoenende mannen voor een hetero
JH: "Bonne Reijn is zelf niet eens homo, maar steunt hiermee de gaycommunity. Volgens mij is deze tattoo precies het symbool van de vrijheid waar Amsterdam voor moet staan."
ZE: "Een favoriete Bonnetattoo. En ook een mooi en belangrijk aspect van Amsterdam."
MJ: "Een hetero met een homo­tattoo, dat geeft mij een beetje hetzelfde gevoel van onbekommerde vrijheid als op een plotseling verkregen vrije dag in de zon over de Amsterdamse grachten fietsen. Deze tattoo werkt op zoveel lagen."

Plattegrond van de Jordaan
JH: "Tom Wigboldus heeft een plattegrond van de Jordaan op zijn arm gezet. Handig dat je dan nooit meer hoeft te verdwalen in je eigen buurt, maar ook mooi hoe een wijk bijna een soort abstract schilderij wordt."
ZE: "Dit illustreert juist waarom ik nog steeds verdwaal in mijn eigen buurt, maar de schoonheid van de ­abstractie is het waard. Vet hoor."
MJ: "Ik denk dat je tegenwoordig in elke wereldstad bewoners hebt met een geabstraheerde plattegrond als tattoo. Ergens is het een mooie gedachte dat je met al die mensen samen misschien wel een wereldkaart kanmaken."

Meer dan een goed gelukte sleave
Jan Hoek (kunstenaar en schrijver), Zippora Elders (curator en kunsthistoricus) en Mick Johan (hobby­tatoeëerder en schrijver) riepen eerder Paroollezers op om een foto van hun tatoeages in te sturen. De beste Amsterdamse tattoos kregen een plek in het 'Museum van de Amsterdamse tattoos', zoals Hoek de ­selectie noemt.

Om opgenomen te worden in deze selectie gold net als bij museumkunst dat het niet alleen gaat om de mooist gemaakte werk: het moest meer zijn dan een goed gezette bloemetjessleave. Originaliteit en het idee achter de tattoo zijn minstens zo belangrijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden