Dit zijn de acht nieuwe wethouders van Amsterdam

Het nieuwe Amsterdamse college krijgt acht wethouders: drie van GroenLinks, twee van D66 en PvdA en één van SP. Woensdag worden ze beëdigd. Dit zijn de namen en portefeuilles.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Rutger Groot Wassink van Groenlinks
Portefeuille: werk & inkomen, ­participatie, ­democratisering

Groot Wassink was in de afgelopen vier jaar fractievoorzitter van Groenlinks in de Amsterdamse gemeenteraad. In maart loodste hij als lijsttrekker zijn partij naar verkiezingswinst in de stad, om vervolgens een voortrekkersrol te spelen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie.

"De stad staat op een kantelpunt. Wij moeten nu snel aan de slag met verduurzaming, het tegengaan van ongelijkheid, democratisering", zei hij toen bekend werd dat Groenlinks samen met PvdA, D66 en SP een nieuw stadsbestuur wil gaan vormen. "We denken dat we met deze partijen een gezamenlijk verhaal kunnen delen."

Rutger Groot Wassink als lijsttrekker op de verkiezingsavond van 21 maart, toen Groenlinks de grootste partij van de stad werd. Beeld ANP
Rutger Groot Wassink als lijsttrekker op de verkiezingsavond van 21 maart, toen Groenlinks de grootste partij van de stad werd.Beeld ANP

Udo Kock van D66
Portefeuille: financiën, economie, lucht- & zeehaven

Kock staat aan het begin van zijn tweede periode in het Amsterdamse stadsbestuur. Sinds juni 2014 was hij namens D66 wethouder financiën in Amsterdam en sinds december 2017 bovendien locoburgemeester.

In de week waarin burgemeester Eberhard van der Laan zich in september vorig jaar ziek meldde, presenteerde wethouder Kock de laatste begroting van het vorige college. Over zijn zieke en niet veel later overleden collega zei hij toen: "In zijn afscheidsbrief zei hij dat we goed voor onze stad moeten zorgen; dat gaan we doen."

Udo Kock was de afgelopen 4 jaar Amsterdams wethouder van Financien. Beeld ANP
Udo Kock was de afgelopen 4 jaar Amsterdams wethouder van Financien.Beeld ANP

Simone Kukenheim van D66
Portefeuille: zorg, jeugdzorg, mbo, ­preventie jeugd­criminaliteit, sport

Ook Kukenheim is een oude bekende in het college: de afgelopen 4 jaar was ze al wethouder van Onderwijs, Jeugd en Diversiteit. Eerder was ze deelraadslid en -voorzitter in Zuid, en beleidsmedewerker in de Tweede Kamer in Den Haag.

Samen met partijgenoot Udo Kock nam Kukenheim in de afgelopen maanden de portefeuilles over van wethouder van Economische Zaken Kajsa Ollongren, die de stad verliet voor een ministerspost in Den Haag.

Simone Kukenheim was de afgelopen 4 jaar wethouder van Onderwijs Beeld hortusfotografie
Simone Kukenheim was de afgelopen 4 jaar wethouder van OnderwijsBeeld hortusfotografie

Marjolein Moorman van de PvdA
Portefeuille: onderwijs, inburgering, armoede & schuldhulp

Voor Moorman is politiek bittere ernst. Of het nu over relatief kleine onderwerpen gaat, zoals muziek in de klas, of over de grote problemen, zoals die op de woningmarkt. "Politiek is geen spelletje, maar een ideeënstrijd!" zei ze in een interview vlak voor de verkiezingen in maart.

Moorman zat sinds 2010 voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad, waar ze in 2012 werd verkozen tot fractievoorzitter. Bij de laatste verkiezingen was ze bovendien lijsttrekker van de partij.

Marjolijn Moorman leidde de afgelopen jaren de PvdA-fractie in de raad, en was lijsttrekker bij de laatste verkiezingen. Beeld ANP
Marjolijn Moorman leidde de afgelopen jaren de PvdA-fractie in de raad, en was lijsttrekker bij de laatste verkiezingen.Beeld ANP

Sharon Dijksma van de PvdA
Portefeuille: verkeer & vervoer, luchtkwaliteit & water

Met Dijksma haalt de PvdA een politiek en bestuurlijk zwaargewicht binnen met ervaring in het kabinet. Ze was drie keer staatssecretaris: van Onderwijs in het kabinet-Balkenende IV, van Economische Zaken in Rutte II en later van Infrastructuur en Milieu.

Dijksma krijgt als wethouder een paar zware dossiers op haar bureau. De luchtkwaliteit in de stad is een probleem. Het verkeer loopt vast. In het nieuwe college zal ze werk moeten maken van een autoluwe binnenstad. Wel mag ze straks de Noord/Zuidlijn openen.

Sharon Dijksma als staatssecretaris aan het werk in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Sharon Dijksma als staatssecretaris aan het werk in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Laurens Ivens van de SP
Portefeuille: wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn

Ivens kwam in 2006 in de Amsterdamse gemeenteraad en was toen al jaren lid van het Amsterdamse afdelingsbestuur van de SP. In 2014 werd hij wethouder van Bouwen & Wonen.

Bij de verkiezingen in maart was hij bovendien lijsttrekker van zijn partij. Ondanks 4 jaar besturen, kreeg de SP in maart fikse klappen en zag Ivens de verkiezingswinst van 2014 verdampen. Op de uitslagenavond hield hij echter de moed erin: "Ook met 3 zetels gaan we knokken."

Ook voor Laurens Ivens begint een tweede periode als wethouder in Amsterdam. Beeld ANP
Ook voor Laurens Ivens begint een tweede periode als wethouder in Amsterdam.Beeld ANP

Touria Meliani van GroenLinks
Meliani (1969) is een nieuw gezicht op het stadhuis, maar niet in de stad. Jarenlang was deze cultureel ondernemer directeur van kunst- en muziekcentrum de Tolhuistuin. Ook is ze betrokken bij de stichting Ieder1, een beweging die meer diversiteit nastreeft.

Hoewel al jaren lid van GroenLinks, was Meliani niet eerder actief als volksvertegenwoordiger of bestuurder. Als wethouder wordt zij verantwoordelijk voor kunst en cultuur, personeel en de gemeentelijke organisatie, ict en monumenten.

Touria Meliani Beeld -
Touria MelianiBeeld -

Marieke van Doorninck van GroenLinks
Van Doorninck (1966) was acht jaar lang raadslid en later fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam. Zij zwaaide af in 2014 en werkte sindsdien onder meer bij Oxfam Novib en het Steunpunt Vluchtelingen.

In het stadsbestuur krijgt zij de topzware portefeuille ruimtelijke ordening, grondzaken, duurzaamheid, klimaat en energie.

Wethouders sinds 2014:
En dit waren de Amsterdamse wethouders sinds 2014, van links naar rechts: Kajsa Ollongren (D66), Laurens Ivens (SP), Eric van der Burg (VVD), Udo Kock (D66), Simone Kukenheim (D66), Arjan Vliegenthart (SP), Pieter Litjens (VVD) en Abdeluheb Choho (D66):

Marieke van Doorninck Beeld -
Marieke van DoorninckBeeld -
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden