Plus

Dit zijn de 7 mogelijke locaties voor opvang van asielzoekers

Amsterdam heeft zeven panden op het oog voor de 24 uurs­opvang van ongedocumenteerde asiel­zoekers. De stad gaat nu in gesprek met buurt­bewoners en legt eind april de mogelijke locaties voor aan het college.

1. Zeeburgerdijk 269Beeld Rink Hof

In Amsterdam komen 500 opvangplekken verspreid over maximaal 23 locaties, met per locatie plaats voor gemiddeld dertig personen. Inmiddels heeft wethouder Groot Wassink (GroenLinks, Sociale Zaken) zeven mogelijke locaties bekendgemaakt. In juli moeten de eerste deuren opengaan.

Het akkoord dat eind vorig jaar tussen het Rijk en vijf gemeenten werd gesloten, betreft een proef van drie jaar. In Amsterdam zullen ongedocumenteerden maximaal anderhalf jaar in de opvang verblijven. "Deze mensen mogen alsnog legaal in Nederland blijven, anders zullen ze Nederland vrijwillig moeten verlaten," zegt Groot Wassink.

Naast Amsterdam zijn ook Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven bezig met opvanglocaties. Na drie jaar vergelijken wetenschappelijke onderzoekers de resultaten en kijken dan welke aanpak het effectiefst is. Voordat een definitief besluit wordt genomen, gaat Amsterdam in gesprek met buurtbewoners. Eind april zullen de mogelijke locaties dan worden voorgelegd aan het college.

1. Zeeburgerdijk 269
In het Blauwe Huis waren gisteravond zo'n vijftig omwonenden aanwezig om te praten over Zeeburgerdijk 269, waar de gemeente zeven tot veertien asielzoekers wil huisvesten. Enkele bewoners vroegen zich af waarom ongedocumenteerden niet worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Groot Wassink: "Ik kan dat als wethouder niet doen. De stad heeft nu eenmaal veel asielzoekers zonder papieren. Dan kun je twee dingen doen: je geeft ze helemaal niks, waardoor ze buiten rondzwerven, of je geeft ze onderdak en werkt samen om ze te verleiden tot een terugkeer."

Dat moet gebeuren door persoonlijke begeleiding van 'woonbegeleiders'. "Mensen moeten de rust krijgen om na te denken over hun toekomst. Dat kan door in te zien dat hun toekomst niet in Nederland ligt of dat ze alsnog een juridisch traject ingaan waardoor ze eventueel in Nederland mogen blijven," aldus Groot Wassink.

2. Pieter Aertszstraat 5.Beeld Rink Hof
3. Gerard Doustraat 156.Beeld Rink Hof

Het Leger Des Heils heeft op de Zeeburgerdijk ook een locatie waar mensen worden opgevangen. Volgens omwonenden hangen die geregeld op straat en veroorzaken daar geluidoverlast. Ook laten ze troep achter op straat.

Groot Wassink benadrukte dat uitgeprocedeerde asielzoekers hun dagelijkse bezigheden als koken en boodschappen hebben. Ook zullen er veel activiteiten buiten de opvanglocaties worden georganiseerd. Daarbij wordt vooral gekeken naar bezigheden waar ze ook in het thuisland iets aan hebben, zoals het repareren van fietsen.

2. Pieter Aertszstraat 5 en
3. Gerard Doustraat 156
In De Pijp heeft de gemeente twee locaties op het oog. Brieven zijn inmiddels verstuurd naar bewoners van de Pieter Aertszstraat, voor wie vanavond een buurtbijeenkomst is georganiseerd. Bewoners van de Gerard Doustraat krijgen later deze maand een uitnodiging.

Wijkcentrum De Pijp zegt dat er nog geen buurtbewoners zijn gekomen met zorgen. Marije Dommerholt (32), buurvrouw van de Pieter Aertszstraat, ziet het positief in. "Ik vind het wel een goede zaak dat ze daar komen. Als we ze welkom heten, wordt het een leuke buurt voor iedereen."

Naast de opvanglocatie op de Gerard Dou­straat zitten twee winkels. Edwin Hutzezon (57) van Bloemenhandel Sijmons heeft zijn twijfels. "Ze moeten naar een locatie waar ze rust in hun hoofd kunnen krijgen. Niet vlak bij een markt en kroegen."

4. Danie Theronstraat 2.Beeld Rink Hof

Merel Rietbergen (36) heeft ook een winkel in de straat. Zij vraagt zich af wat de asielzoekers eigenlijk gaan doen de hele dag. "Is er een sociale werkplaats? Of een samenwerking tussen de buurt waarbij de vluchtelingen bijvoorbeeld klusjes kunnen doen voor bewoners?"

4. Danie Theronstraat 2
In Oost moet het pand van ontmoetingscentrum Boost een opvangcentrum worden. Nu is het een ontmoetingsplek voor vluchtelingen en buurtbewoners, met als belangrijkste doel integratie. Coördinator Ramon Schleijpen (57) is met de gemeente in overleg over de plannen.

"Het is belangrijk dat deze mensen een plek krijgen. Een kleine groep die in samenwerking met Boost hier komt wonen, zou goed mogelijk zijn. Een grotere groep vraagt om hoge investeringen, want het pand is daar nog niet geschikt voor." Schleijpen wil wel dat de normale activiteiten, zoals taal- en fietslessen, kunnen worden voortgezet.

Schleijpen hoopt daarnaast dat de relatie met de buurt blijft zoals die nu is. "Doordat we 's avonds dichtgaan, is er 's nachts geen geluidoverlast. Dat zou er wel kunnen komen als ook 's nachts mensen in het pand verblijven."

Lieke Thesing (42) van bewonersvereniging Platform Transvaal staat ook redelijk positief tegenover de mogelijke komst van een opvanglocatie. "Als we actief worden betrokken bij de plannen, dan staan we ervoor open. We willen graag meedenken."

De bewoners van de Transvaalbuurt hebben nog geen bericht gekregen van de gemeente over de mogelijke opvanglocatie.

5. Mariëndaal 13
In Noord heeft de gemeente een pand aan de Mariëndaal in Buikslotermeer op het oog. Het pand op nummer 13 ligt naast basisschool De Biënkorf. De school heeft geen bericht gekregen over de mogelijke opvang in de straat.

500

In Amsterdam komen 500 opvangplekken ­voor ongedocumenteerde asielzoekers. Ze worden verspreid over maximaal 23 ­locaties, met per locatie plaats voor gemiddeld dertig personen.

5. Mariëndaal 13.Beeld Rink Hof
6. Van Leijenberghlaan 11.Beeld Rink Hof

Ook Cleo Greidanus (40) van stichting !Woon laat weten nog niks gehoord te hebben. "Ik heb via de media te horen gekregen wat er speelt. Ook vanuit de buurtbewoners heb ik nog niks gehoord over de mogelijke komst van een opvang. Evenmin dat zij hier problemen mee zouden hebben."

Later deze maand zal de gemeente uitnodigingen voor een bijeenkomst naar de buurt­- bewoners sturen.

6. Van Leijenberghlaan 11
Over de mogelijke opvanglocatie in een voormalige brandweerkazerne aan de Van Leijenberghlaan 11 is al veel te doen geweest. Winkeliers van het Gelderlandplein en buurtbewoners vinden dat de buurt niet geschikt is voor de opvang en hebben dat aan de gemeente laten weten in een brief.

Olaf Nieuwenhuis van Kroonenberg Groep, eigenaar van het Gelderlandplein, is bang dat wanneer die mensen te weinig te doen hebben, het winkelcentrum voor hen een hangplek wordt. Daarnaast vinden de ondertekenaars dat er in de buurt te veel scholen zitten en te veel ouderen wonen die overlast zouden kunnen ervaren.

Nieuwenhuis: "Normaal gesproken zijn wij in overleg met de gemeente over dingen die in de buurt spelen, maar in dit geval ontbrak dat." De gemeente heeft nog niet gereageerd op de brief. De woordvoerder van wethouder Groot Wassink zegt wel steeds in contact te staan met de Kroonenberg Groep. Ook in Buitenveldert geldt dat brieven over de opvanglocatie tien dagen voor de informatieavond zullen worden verstuurd.

7. Marnixstraat 2
De gemeente heeft ook het pand op de Marnixstraat 2 op het oog voor een van de opvanglocaties. Enkele bewoners en ondernemers in de buurt waren verrast door dit nieuws en wachten op meer informatie vanuit de gemeente. Ook hier wordt binnenkort een informatiebijeenkomst georganiseerd.

7. Marnixstraat 2.Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden