Plus
Dit zijn de 7 grootste klachten over de nieuwe ME-bus
De Amsterdamse politie heeft een lijst met verbeterpunten ingediend voor de nieuwe ME-bus. 'Deze voertuigen zijn niet inzetbaar.'
Als de Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg begin dit jaar meegaat om de nieuwe ME-bus te testen, valt het hem op hoe weinig ruimte er in de bus is. Zijn knieën zitten tegen het dashboard geklemd, zijn hoofd stoot tegen het bovenste dashboardkastje.
Naar verluidt bromt hij na afloop van de rit: "Deze voertuigen zijn niet inzetbaar voor de ME." Er gaat meer mis tijdens testritten. Een bestuurder rijdt langzaam met de voorbumper tegen een amsterdammertje.
De bumper blijkt zo zwak dat door de botsing de sirene door de radiateur prikt. Met een koelvloeistoflek kan het voertuig niet verder rijden. De sirene zit inmiddels op een andere plek, maar de bumper is volgens insiders te zwak voor een ME-bus.
Kantelbeveiliging
Amsterdam is op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van het nieuwe ME-voertuig, waarvoor de politie 40 miljoen euro heeft uitgetrokken. De eerste twijfels ontstaan in 2016, tijdens een testrit in Lelystad.
Als een chauffeur een snelle bocht neemt, gaan tot zijn verbazing automatisch de ramen open. Geen ideale situatie als je op weg bent naar een menigte stenengooiende relschoppers. (Tekst gaat verder onder afbeelding)
Boosdoener blijkt de kantelbeveiliging te zijn, die is gemonteerd bij gebrek aan een dakluik. Mocht de bus omkiepen of te water gaan, dan openen automatisch de ramen en deuren. Dat is wel zo veilig, maar het probleem is dat een menigte die aan de bus gaat schudden de kantelbeveiliging ook kan activeren.
Twijfels blijven
Als de Amsterdamse politie dieper in de details duikt, rijzen er meer vragen. Is het dak wel net zo veilig als bij de Variobus, waar je probleemloos van eenhoog een koelkast op kunt gooien? De huidige versteviging, een onder het dak geschroefde triplexplaat, lijkt zwakker. Zo blijven er twijfels bij de Eenheidsleiding en de ondernemingsraad.
Het ontbreken van een luik, van een extra stalen balk achter de voorbumper, van een dikkere voorruit dan het huidige standaardraam: het lijkt allemaal te draaien om gewichtsbesparing. Volbepakt zit de bus aan zijn maximale toelaatbare gewicht. Extra gewicht levert meteen problemen op.
Oude bussen
Het vertrouwen in de nieuwe ME-bus is in Amsterdam tot het nulpunt gedaald. Een lijst met verbeterpunten is neergelegd bij de korpsleiding, maar het is zeer de vraag of alle eisen kunnen worden ingewilligd.
Vooralsnog zijn Amsterdamse ME'ers blij dat ze nog in de oude blauwe logge bussen kunnen doorrijden. "Laatst werd er een stuk Cobra-vuurwerk onder mijn bus gegooid," zegt een lid van de ME. "De bus kwam omhoog, maar gaf geen krimp. Gelukkig rijden we met oud en nieuw nog in de oude bussen."