Dit zijn de 23 maatregelen van Obama tegen wapengeweld

President Obama en vicepresident Biden presenteerden vandaag 23 maatregelen om het wapengeweld in de Verenigde Staten terug te dringen. De Amerikaanse regering presenteerde de maatregelen na het bloedbad in Newtown, waar een man ruim een maand geleden op een basisschool 26 mensen doodschoot, onder wie 20 kinderen. Hieronder de voorstellen, die nog wel door het Congres moeten worden goedgekeurd, op een rijtje.

Redactie
Obama tekent zijn voorstellen in aanwezigheid van kinderen die hem schreven over wapenbezit in de Verenigde Staten. Beeld ap
Obama tekent zijn voorstellen in aanwezigheid van kinderen die hem schreven over wapenbezit in de Verenigde Staten.Beeld ap

1. Iedereen die een wapen wil kopen, moet een uitgebreide achtergrondcheck ondergaan. Cijfers suggereren dat 40 procent van de wapens worden verkocht zonder dat er een onderzoek gedaan is naar mogelijke criminele achtergronden of motieven van de koper. Wel zou er mogelijk een uitzondering moeten komen voor bijvoorbeeld wapens die binnen een familie worden doorgegeven en tijdelijk wapenbezit voor de jacht.

2. Een verbod op aanvalswapens. Tien jaar lang mogen er geen wapens verkocht worden die lijken op wat in het leger wordt gebruikt.

3. Instellen van een maximum van tien kogels in een magazijn van een vuurwapen.

4. Een verbod op het bezit, de verkoop, de maak en de import van pantser doorborende kogels.

5. Het bureau voor alcohol-, tabak, vuurwapens en explosieven krijgt een directeur, in plaats van alleen een uitvoerend directeur. De huidige uitvoerend directeur, Todd Jones, zal voor de nieuwe functie worden voorgedragen.

6. Nieuwe wetten om mensen die criminelen aan wapens te helpen strenger straffen.

7. In sommige staten gelden wettelijke beperkingen in gezondheidswetten om informatie over mensen die geen wapen zouden mogen dragen openbaar te maken. Die moeten worden herzien.

Wapens op een tafel bij een schietbaan in Salt Lake City. Beeld afp
Wapens op een tafel bij een schietbaan in Salt Lake City.Beeld afp

8. De mogelijkheden voor staten om informatie over de achtergrondchecks uit te wisselen moeten worden verbeterd.

9. Zorg dat overheidsdiensten relevante informatie met elkaar delen.

10. De procureur-generaal moet met andere overheidsdiensten samen gaan werken om bestaande wetten te herzien om er zo zeker van te zijn op de hoogte te zijn van mensen die geen toegang zouden moeten hebben tot wapens.

11. De centra voor ziektecontrole en preventie en andere centra moeten onderzoek gaan doen naar de oorzaken en voorkoming van wapengeweld.

12. Geen landelijke wet zou doktoren of andere gezondheidswerkers moeten verhinderen om contact te leggen met de autoriteiten als patiënten hen dreigen met geweld.

13. Lokale gemeenschappen moeten beveiligers en adviseurs kunnen inhuren.

14. De overheid moet alle gerepareerde wapens kunnen opsporen.

15. Voordat wapens die gestolen zijn worden teruggegeven, moet de eigenaar een uitgebreide achtergrondcheck ondergaan.

Wapens op een tafel bij een schietbaan in Salt Lake City. Beeld afp
Wapens op een tafel bij een schietbaan in Salt Lake City.Beeld afp

16. Het ministerie van justitie moet informatie over kwijtgeraakte en gestolen wapens analyseren en beschikbaar maken voor rechtshandhaving.

17. Lokale rechtshandhandhaving, de mensen die er als eerste bij zijn en de schoolleiding moeten getraind worden over hoe te handelen bij situaties als er een schutter actief is.

18. Zorg ervoor dat elke school een goed noodplan heeft.

19. Ervoor zorgen dat jongeren die het nodig hebben psychische hulp krijgen.

20. Ervoor zorgen dat ziektekostenverzekeringen psychische hulp makkelijker gaan vergoeden.

21. De ontwikkeling van nieuwe technologie die het voor wapeneigenaars makkelijker maakt om hun wapens veilig te gebruiken en op te slaan bevorderen.

22. De commissie voor de veiligheid van consumentenproducten moet zich inzetten voor nieuwe standaarden voor kluizen en sloten voor wapens.

23. Er moet een nationale campagne komen over verantwoordelijk wapenbezit.

Zoals gezegd: de maatregelen moeten nog door het Congres. In meerderheid lijkt men daar fel tegen de voorstellen, en ook de machtige wapenlobby NRA is tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden