Tips

Dit worden de hoogtepunten van 2017

Amsterdam is altijd in beweging. Wat zal 2017 de stad brengen? De experts van Het Parool vertellen waar we in het nieuwe jaar naar uit kunnen kijken.

Het Parool
Brimstone van Martin Koolhoven gaat in januari in premiere. Beeld Philippe Antonello
Brimstone van Martin Koolhoven gaat in januari in premiere.Beeld Philippe Antonello

Jan Pieter Ekker, chef kunst

Met epische western Brimstone (vanaf 12 januari in de bioscoop) is regisseur Martin Koolhoven eindelijk weer bij zijn favoriete genre beland. Hij schreef zelf het script over de jonge vrouw (Dakota Fanning) die wordt opgejaagd door een wrede dominee (Guy Pearce).
Met een geweldige, atypische bijrol van Carice van Houten.

Andere bijzondere films van 2017 zijn Moonlight, van Barry Jenkins en Manchester by the Sea, van Kenneth Lonergan. In Moonlight (vanaf 26 januari in de bioscoop) draait het om een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. In Manchester by the Sea (vanaf 19 januari in de bioscoop) volgen we een arbeidersgezin uit Massachusetts, dat de voogdij krijgt over een 15-jarige puber.

De Verliefde Camera in het Stedelijk Museum wordt het meest omvangrijke overzicht van Ed van der Elsken (1925-1990) in 25 jaar. Van der Elsken was één van de belangrijkste Nederlandse fotografen van de 20e eeuw. Vanaf 2 februari.

Speciaal voor Eye heeft de Hongaarse filmmaker Béla Tarr (Sátántangó, Werckmeister Harmóniák) een tentoonstelling ontwikkeld die het midden houdt tussen een film, een theaterdecor en een installatie. Spannend: hoewel hij was gestopt met filmen, nam hij voor The End of the World nog eenmaal de camera ter hand om zijn allerlaatste scène te filmen. Vanaf 21 januari.

In februari strijkt voor het Brandstichter Festival het Duitse, zeer geëngageerde theatercollectief Rimini Protokoll neer in de Stadsschouwburg. Op het programma staan onder meer hun stuk over Mein Kampf en het 'Multi Player Video-Stück' Situation Rooms, waarin twintig deelnemers in verschillende kamers wereldburgers ontmoeten, wier leven bepaald is door wapengeweld. Van 7 t/m 19 februari.

Josien Wolthuizen, redacteur uitgaan

Wie van decadent stappen houdt, kan in het voorjaar van 2017 z'n hart ophalen. Dan opent in het souterrain van het W Hotel een nieuwe club: Mad Fox. De oprichters lieten zich inspireren door high-end clubs in Londen en New York. "De vos, een nachtdier pur sang, beweegt zich ongrijpbaar en elegant door het duister. Mad Fox vertaalt die karakteristieken naar een grensverleggende club," aldus oprichter Yossi Eliyahoo. Wij zijn... benieuwd.

"Shake that thing Miss Kana Kana! Shake that thing Miss Annabella!" Iedere vrouwelijke twintiger begint spontaan te twerken bij het horen van dit nummer van Sean Paul. In maart treedt deze Jamaicaanse zanger op in de Melkweg. Kaarten waren binnen twintig seconden uitverkocht. Wij gaan alvast voor de deur liggen.

Awakenings bestaat in 2017 alweer twintig jaar. Ter gelegenheid van het jubileum worden van donderdag 13 april tot en met zondag 16 april vijf feesten gegeven. Ook is er voor het eerst een feest overdag. Op het programma staan onder anderen technogrootheden Ben Klock, Adam Beyer, Jeff Mills en Chris Liebing.

Terwijl heel Nederland DJ Jean uitlacht vanwege zijn mislukte optreden in RTL Live, kunnen we hem in 2017 in Amsterdam gewoon het wild spotten. Disco Dolly heeft hem uitgenodigd om te laten zien dat hij heus heel goed kan draaien. De fuif is op 20 januari. Hup Jean!

Peter van Brummelen, muziekjournalist

Zoals muzieklabel TopNotch met de cd-serie Sranan Gowtu de Surinaamse muziekgeschiedenis eer betoonde, gebeurt dat in 2017 met het aloude Jordaanrepertoire. Onder de noemer De Parels van de Jordaan verschijnen 13 januari negen artiestenalbums én een verzamelplaat met muziek van onder andere Johnny Jordaan, Zwarte Riek en Tante Leen. Op 12 februari is er in Paradiso een concert met Willeke Alberti.

Hoe populair Drake is mag blijken uit het feit dat hij in 2016 de meest gestreamde artiest op Spotify was. Dat was hij trouwens in 2015 ook al. En dan heeft hij sinds kort ook nog eens een relatie met Jennifer Lopez. Op 18, 20 en 21 januari staat de Canadese rapper en R&B-zanger in de Ziggo Dome. Alleen dat eerste optreden is nog niet uitverkocht, maar dat gaat zeker gebeuren.

Op I See You, het nieuwe album van The XX (13 januari), is meer ruimte voor dance-invloeden binnen de treurwilgenmuziek dan voorheen. Maar voor de liefhebbers van Weltschmerz is er nog altijd genoeg te halen. Helaas al lang uitverkocht is het optreden van The XX op 13 februari in de Heineken Music Hall (die tegen die tijd AFAS Live heet).

Hij had een heel grote ster kunnen zijn, maar singer-songwriter Ryan Adams, ooit binnengehaald als de nieuwe Bob Dylan, Neil Young en Bruce Springsteen ineen, speelt het spel graag volgens zijn eigen regels. Zo was zijn laatstverschenen album 1989 een interpretatie van de gelijknamige cd van nota bene Taylor Swift. Wordt Prisoner, dat 17 februari verschijnt, eindelijk weer eens album dat zich kan meten met vroege platen als Gold en Heartbreaker?

Groningen, dat ligt een behoorlijk eind buiten de A10, ja. Maar op festival Noorderslag, sinds 1986 jaarlijks in de Oosterpoort, ben je wel in één avond weer helemaal op de hoogste van de stand van zaken in de Nederpop. Amsterdamse deelnemers zijn op 14 januari onder anderen singer-songwriter Pip Blom en cultrapper Donnie. Bij de traditionele uitreiking van de Popprijs gaan we dit keer niet met bier smijten, afgesproken?

En dan zijn er nog dingen waar we vooral níet op zitten te wachten...

Marc Kruyswijk (Kruispunt voor intimi), redacteur verkeer

"Overal in de stad zal het verkeer in 2017 gehinderd worden door opbrekingen. Twee plekken springen eruit: het Leidseplein en het Weteringcircuit, knooppunten in elkaars verlengde.

Het Leidse ligt nog jaren open. Met name de aanleg van een fietskelder onder het Kleine-Gartmanplantsoen zal voor veel ergernis zorgen. Omrijden zal moeten, via de grachten of over de Stadhouderskade.
Bij het Weteringcircuit wordt gewerkt aan de Noord/Zuidlijn. Ook hiervoor geldt: omrijden kan het best over de Stadhouderskade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden