PlusAnalyse

Dit worden de bizarste en onwezenlijkste Olympische Spelen ooit

Morgen is de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Nu al is duidelijk dat geen editie van de Spelen zo bizar, onwerkelijk en sfeerloos zal zijn als de editie van 2021, die eigenlijk in 2020 zou zijn.

Thomas Sijtsma
Juryleden en turnsters tijdens de training in Tokio.
 Beeld Getty Images
Juryleden en turnsters tijdens de training in Tokio.Beeld Getty Images

Een organisatiecomité dat kort voor aanvang dreigt met afgelasting, een deel van de inwoners die de sporters liever kwijt dan rijk is en een topsponsor, autofabrikant Toyota, die reclames van de televisie schrapt omdat ze steun van het Japanse volk missen. En ook nog een regisseur die de dag voor de openingsceremonie wordt ontslagen. Is het grootste sportevenement ter wereld de laatste decennia zo omstreden geweest? Waarschijnlijk niet.

Tijdens de Winterspelen in Rusland (2014) was de antihomowet een kwestie, zes jaar eerder in China de schending van de mensenrechten, maar dat werd buiten het speelveld van de sporters gehouden. De afgelopen anderhalf jaar stonden in Japan, en ook wereldwijd, deze Olympische Spelen vrijwel dagelijks ter discussie.

Onmenselijk

Rond Tokio wordt deze weken alles in het werk gesteld om het coronavirus buiten de deur te houden. Dat is onmogelijk, zo blijkt. Naar schatting zijn al voor het officiële begin ongeveer dertig atleten positief getest. Onder hen zijn de skateboardster Candy Jacobs en de taekwondoka Reshmie Oogink; de Nederlandse sportsters mogen hun quarantainehotel pas verlaten als hun wedstrijden al achter de rug zijn.

Zelfs sporters zonder het coronavirus onder de leden spreken van een ‘olympische gevangenis’. Sarina Wiegman, bondscoach van de oranje voetbalvrouwen, vindt het onmenselijk dat haar speelsters niet eens vrij door de tuin van het hotel mogen wandelen. “Je kan niet zomaar mensen opsluiten voor twee weken.” Na haar protest kregen de voetbalsters iets meer bewegingsvrijheid van de Japanse autoriteiten.

De strenge organisatie tekent de regelzucht van het normaal al zo strak georganiseerde land, dat nu helemaal lijkt door te slaan. Baanwielrenner Yoeri Havik zat deze week ruim ­zeven uur op het vliegveld voor hij verder kon. Zeven behulpzame Japanners stonden hem bij, niemand wist waar hij heen moest.

Journalisten, die in kleinere aantallen zijn gekomen dan ooit het plan was, hebben het zowaar nog zwaarder. Een verslaggever van De Limburger heeft bij zijn overstap in Helsinki een nacht in het niemandsland achter de douane doorgebracht omdat hij zijn geslacht niet had ingevulde op de olympische formulieren.

Alle sfeer eruit geknepen

Anderen mogen de eerste weken hun hotel per dag maar vijftien minuten verlaten, Een virtuele enkelband, in de vorm van een app op de telefoon, detecteert de sjoemelaars. Als straf dreigt uitzetting. Wie zijn enorme stapel papieren niet op orde heeft, gaat opnieuw de onnavolgbare mallemolen van het systeem in.

Daarnaast geldt testen, testen, testen. In Japan betekent dat spugen, spugen, spugen. Wanneer door de verzengende hitte het speeksel­reservoir opdroogt, wordt een foto van een citroen getoond zodat het water in de mond loopt.

Corona-onheil

De bureaucratie knijpt alle sfeer uit de Spelen. De stadions zijn bij de grootste finales verlaten en winnaars moeten zelf hun medaille omhangen. De huldiging voor Nederlandse atleten is summier: een balkonscène in het olympisch dorp. Dat moet dan het hoogtepunt zijn van vier jaar trainen en investeren, van vier jaar bloed, zweet en tranen. Wie klaar is, krijgt nog twee volle etmalen om Japan te verlaten.

Met deze wetenschap bereiden de atleten zich momenteel voor op de wedstrijd van hun leven. Onder hen 84 Amsterdammers, die stuk voor stuk bidden dat hun het corona-onheil ­bespaard blijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden