Weekendtips

Dit wil je dit weekend niet missen: films en funk

Een luistermiddag, kunst bekijken op NDSM of dansen op Ata Kak. Had het weekend maar een dag meer!

Frederique Teilers
Met ballonnen spelen op de opening van KLIK. Beeld Ani Jo
Met ballonnen spelen op de opening van KLIK.Beeld Ani Jo

Oude liefde roest niet
Het állerlaatste weekend van Roest gaat natuurlijk niet stilletjes aan Amsterdam voorbij. Integendeel, er is een groots afscheidsfeest georganiseerd met silent disco en deuntjes van Steven de Peven op vrijdag, een markt, bierspelen en tattooshops op zaterdag en natuurlijk dansjes tot diep in de nacht.
Vrijdag 12 oktober en zaterdag 13 oktober
Roest Amsterdam

Gezellig in het donker
In de Brakke Grond is een luistermiddag met als thema 'menselijke bouwsels.' Luister in het Duister is een audiolezing over de aspecten van gebouwen, ín het donker. De lichten staan uit tijdens de verhalen, zodat je je goed kunt concentreren. Charlotte Van den Broeck en Pascal van Hulst hebben het over de faalangst van architecten, Michiel Van de Weerthof over de essentie van de kleur geel en Laura Stek en Tsjitske Mussche praten over over onopvallend design.
Zondag 14 oktober (16.00-18.00) €10
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Aandachtig luisteren met het licht uit. Beeld Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Aandachtig luisteren met het licht uit.Beeld Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Kunst op de NDSM
De NDSM-werf huist al lang geen schepen meer. Maar als er geen festivals of rommelmarkten zijn, is het een werkplaats voor ongeveer tweehonderd kunstenaars.
Dit weekend kun je een kijkje nemen in de ateliers van de creatieve makers. NDSM Open heeft een kinderprogramma, verschillende rondleidingen, workshops en de hele dag muziek. 's Avonds is er een 'muzikale parade'.
Zaterdag 13 oktober (12.00) gratis
NDSM Loods

NDSM OPEN staat letterlijk open voor iedereen. Beeld Sarah Payton
NDSM OPEN staat letterlijk open voor iedereen.Beeld Sarah Payton

Lekker graven
Bij het graven van de Noord/Zuidlijn zijn er veel vondsten gedaan, van oude Nokia's tot botten. Genoeg inhoud voor de Nationale Archeologiedagen. Op vier locaties wordt archeologie belicht. Zo kun je op het Marineterrein naar de werkplaatsen van Monumenten en Archeologie. In Museum Ons' Lieve Heer op Solder zijn activiteiten voor kinderen: zij mogen (volwassenen trouwens ook) graven in de 'beerput.'
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober

Potjes plakken op de Nationale Archeologiedagen. Beeld Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam
Potjes plakken op de Nationale Archeologiedagen.Beeld Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam

Funk in de Marktkantine
De Ghanese Ata Kak, de artiestennaam van Yaw Atta-Owusu, bracht zijn muziek in de jaren negentig al uit, maar is door een documentaire en een gevonden casettebandje weer op de kaart gezet. Zaterdag treedt hij op met Beesmunt Soundsystem en Moody Mehran in de Marktkantine. De muziek van Ata Kak valt niet in een hokje te plaatsen; noem het hiplife of electrorap. Denk vooral aan een leuke avond uit.
Zaterdag (23.00) €15
De Marktkantine

De kunst van de animatiefilm
Tot en met zondag staat Eye in het teken van animatiefilms tijdens Klik Amsterdam Animation Festival. Bijzonder in de programmering is The Magnificent Cake, een stopmotionfilm over twee personages in koloniaal Afrika. Een aantal makers komt vertellen hoe leuk en ingewikkeld hun werk is. Je kunt ook met een VR-bril op rondlopen in een animatie.
Tot en met zondag, vanaf €40 voor een passepartout
Eye Filmmuseum

null Beeld Zindzi Zwietering
Beeld Zindzi Zwietering

Kunst in de bajes
De sloop van de Bijlmerbajes is begonnen, maar je kunt er alsnog een laatste keer heen. Dit weekend strijkt Big Art neer in de voormalige gevangenis; een tentoonstelling vol grote kunst. Je ziet er meer dan 80 installaties, sculpturen, foto's, tekeningen en schilderijen. Sommige makers werken dit weekend nog aan hun kunst, zoals fotograaf Jaap Scheeren, die in een voormalige verhoorkamer t-shirts bedrukt met een zonnebank.
Tot en met zondag, €10
De Bijlmerbajes

Vloerkunstwerk van Suzan Drummen. Beeld Suzan Drummen
Vloerkunstwerk van Suzan Drummen.Beeld Suzan Drummen

Filmpje pakken op Paff
Het is tijd voor de derde editie van Parool Film Fest (Paff). Vijf dagen lang kun je genieten van de nieuwste bioscoopfilms die als (voor)première worden vertoond. Het festival opent met de landelijke première van Shoplifters, een film van regisseur Hirokazu Kore-eda. Lees in ons blog welke films je niet mag missen.
Tot en met zondag

Franse deuntjes in AFAS
De Franse Héloïse Létissier is al langer bekend onder de naam Christine and the Queens. In 2015 trad de artiest op in de Melkweg, nu staat Héloïse met een grote show in AFAS Live. De muziek heeft kenmerken van pop en elektronica, maar blijft minimalistisch. Christine and the Queens is veel in het nieuws geweest door de genderdiscussie die gevoerd wordt; Héloïse voelt zich noch vrouw noch man.
Zaterdag (18.30) €38,50
AFAS Live

Christine and the Queens Beeld anp
Christine and the QueensBeeld anp

Oorlog als Nederlands fundament
Landen veranderen door oorlogen, maar de vorming van Nederland na de Tachtigjarige Oorlog is een bijzondere. Vanaf 12 oktober is de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog te zien in het Rijksmuseum. Door middel van wapens, spotprenten en schilderijen wordt het ontstaan van Nederland na de oorlog in kaart gebracht.
Vanaf vrijdag 12 oktober, €7,50
Rijksmuseum

undefined

Deel van de tentoonstelling. Beeld Rijksmuseum
Deel van de tentoonstelling.Beeld Rijksmuseum

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden