Pride Amsterdam

Dit was Pride Amsterdam 2018

Vanaf 28 juli tot en met 5 augustus stond Amsterdam in het teken van Pride. Van de Pride Walk tot Canal Parade: lees alles terug in dit blog.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Hoewel hun terugkeer naar de Canal Parade vorig jaar nog onzeker leek, zijn ze er inmiddels bijna niet meer van weg te denken: de flyboarders van Flyboardteam Nederland. Voor het zesde jaar op rij openden ze zaterdag de optocht.

De flyboarders verichtten tijdens de Canal Parade al vaker bijzondere prestaties. Flyboarder Bo Krook maakte in 2015 een selfie die de hele wereld overging, en een jaar later verbrak hij het wereldrecord voor langste flight op een flyboard toen hij gedurende de hele optocht (2 uur en 27 minuten) onafgebroken in de lucht bleef.

En dit jaar zit er mogelijk weer een record in, hoopt Roy van Rossum van Flyboardteam Nederland. De selfie die Bo Krook dit jaar van zichzelf en collega Lize Kooij maakte, zou volgens hem nog een wereldrecord kunnen betekenen, namelijk die voor de meeste mensen op één selfie. "We gaan Guinness World Records inschakelen. Het zou te gek zijn als we weer een record breken."

Lees ook: Ook dit jaar aan kop van de Canal Parade: de flyboarders

null Beeld Bo Krook
Beeld Bo Krook

De Pride Amsterdam is nog niet helemaal afgelopen, maar de organisatie kijkt alvast terug op een succesvol verlopen editie.

Het negen dagen durende festival, dat tot zondagavond in Amsterdam plaatsvindt, was goed bezocht, gezellig en sfeervol en is verlopen zonder noemenswaardige incidenten, zegt een woordvoerder van de organisatie. "Wat dat betreft is het gelukkig maar een buitengewoon saai verhaal."

Tegengeluid
Het festijn werd vorige week afgetrapt met de demonstratieve Pride Walk door Amsterdam. Liepen daar vorig jaar nog 7500 mensen in mee, dit jaar waren dat er tussen de tien- en twaalfduizend, zegt de woordvoerder. "Wij denken dat dat komt doordat Nederland intoleranter wordt, waardoor automatisch een tegengeluid ontstaat."

Ook is de organisatie blij met de bedrijven die zich met de Pride willen associëren. "Dat is nodig vanwege de financiën, maar tegelijk is het ook zo dat bedrijven de nieuwe activisten zijn. Zij kunnen in al hun vestigingen wereldwijd het verschil maken.''

Sportwereld
Verder vindt de organisatie dat stappen zijn gezet op het speerpunt, de sportwereld. Van alle bij sportkoepel NOC*NSF aangesloten bonden wil er volgens de woordvoerder zich vooralsnog maar een openlijk associëren met de Pride: de roeibond. Ondertussen voer er echter ook een volleybalclub mee. "Maar die wordt dus niet gesteund door de eigen bond. Dus er is nog een hoop werk te doen. Het gaat niet om tolerantie, maar om acceptatie."

De Pride Amsterdam is volgens de woordvoerder "echt wel een verhaal met inhoud. Veel mensen hebben dat gevoeld en gezien. De boodschap is goed overgekomen dit jaar."

De Iraanse boot die gister meevoer in de Canal Parade heeft de publieksprijs gewonnen.

De Iraanse boot Beeld ANP
De Iraanse bootBeeld ANP

De Reguliersdwarsstraat: natuurlijk drommen alle feestgangers na de Canal Parade daar samen. Het is dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam. Én er is een straatfeest georganiseerd in het westelijke deel, tussen Koningsplein en Vijzelstraat.

Maar het is er inmiddels afgeladen vol. Daarom wordt de mensen die nog een bezoekje wilden brengen aan de straat nu aangeraden om bijvoorbeeld naar de Dam te gaan.

Kijk terug: glitters, boa's en boten: de canal parade.

De politie heeft zaterdagavond een zakkenroller op heterdaad betrapt in de omgeving van de Westermarkt. Vrijdag gebeurde dat ook al liefst vijf keer.

"Een briefje van 500 euro leg je niet zomaar op een tafel van een terras. Maar een telefoon wordt daar wel zo neergelegd. Wat je ziet: dan komen zakkenrollers wat vragen en leggen ze er een krant overheen."

De juryleden die alle deelnemers van de Canal Parade beoordeelden, hebben gelet op drie hoofdcriteria: het uitbeelden van het thema ‘Heroes’, de beste uitvoering en of er deelnemers zijn die opvielen met een maatschappelijk thema.

In de categorie vormgeving won de boot van Amnesty International. Als tweede volgde Paradiso. En Dolly Bellefleur kreeg de derde prijs.

De prijs voor de boot met de beste boodschap ging naar ‘Meer dan gewenst’, de stichting voor lesbo(wens)moeders en homo(wens)vaders. Gevolgd door Yubi en de Iraanse boot.

De prijs voor het thema ‘Heroes’ werd uitgereikt aan COC Nederland, de belangenorganisatie van de lhbti’s. Tweede en derde werden respectievelijk ‘Blond en Blauw’ en ‘House of Heroes’.

Dit jaar zaten Floortje Dessing, Henny Huisman, Gerard Spong en Andrea van Pol in de jury.

Boot met regenbooggezinnen tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten. Beeld anp
Boot met regenbooggezinnen tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten.Beeld anp

De botenparade van de Pride trok zaterdag honderdduizenden bezoekers. Dat meldt een woordvoerder van de organistatie.

"Ik kijk uit over de Amstel en zie acht boten aan elkaar gebonden drijven," vertelt Danny de Vries, woordvoerder van de Gay Pride. "Mensen zijn aan het dansen. Het is een soort feesteiland geworden. Dat is toch geweldig? Zo hoort Amsterdam te zijn."

Maaike van Dalfsen (26) viert vandaag haar vrijheid. “Het wordt steeds normaler om jezelf te zijn, maar toch kan een bepaalde groep nog niet echt hand in hand lopen. Ze zeggen wel Nederland is vrij, maar voor heel veel mensen voelt dat niet zo."

"Je moet bijvoorbeeld nog steeds uit de kast komen. En ook de mensen die hier alleen zijn voor drank en muziek zijn welkom. Je kunt dat ook positief zien: zolang ze geen herrie schoppen komen leren ze meer mensen uit onze maatschappij kennen."

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

undefined

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

Annie (54) (links) en Irma (ook 54) willen vanwege hun werk niet met hun achternaam vermeld worden. Ze zijn dit jaar vrijwilligers. “Iedereen kan naar ons toe komen met vragen en dat doen mensen ook volop. Van ‘Waar is het toilet?’ tot ‘Ben je nog vrijgezel?’.

Pride zet dit jaar voor het eerst vrijwilligers in die langs de kade lopen, om de informatievoorziening zo toegankelijk mogelijk te maken. “We gaan al jaren als toeschouwer naar de Pride, zo vaak dat ik de tel kwijt ben. Dit jaar wilden we iets terugdoen.” De dames verzamelen nu buiten drukte hun vrijwilligers bij elkaar. “Weet je dat we niet alleen collega’s zijn, maar ook partners?”

null Beeld Andrea Huntjens
Beeld Andrea Huntjens

Op de Iraanse boot zit ook de Indiase transgender Neysara Rai (35). Ze moest in India meerdere keren verhuizen omdat transgenders in het land levensgevaar lopen. "Ik heb twee jaar een burka gedragen om me te verbergen, ik had vermoord kunnen worden of verhandeld in de seksindustrie."

Dankzij haar Nederlands partner kwam ze in Nederland terecht. Ze vaart vandaag mee omdat Iraanse transgenders in een nog ergere situatie verkeren dan zij in heeft gezeten. "Ik hoop dat er ooit een Indiase boot meedoet."

null Beeld Marieke de Ruiter
Beeld Marieke de Ruiter

Delira (28) is geboren en opgegroeid in Turkije. Haar moeder Zayneb (56) is voor het eerst in Nederland en ‘nu kan ze zien hoe het er hier aantoe gaat’, zegt Delira. “Vrijheid is het mooiste dat er bestaat, dat wil ik haar laten zien. Prachtig dat het hier kan. In Turkije kon de Pride niet doorgaan, daarom zijn we hier. Ik wil Amsterdam steunen. Ze doen het goed hier.”

"Dat vindt ook de Belgische Niels (30) die getrouwd is met Delira. “Wij zijn een divers koppel, maar met open armen ontvangen. Ook door mijn schoonmoeder. Dat is top. Dat gun ik iedereen. Dus vandaag staat in het teken van vrijheid.” Wat dat betekent? “We hebben een plan. Een beetje drinkenen en rondlopen.”

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

De kinderen van Diversity Model Agency flyeren vandaag langs de grachten om hun bureau en Diversity Fashionweek te promoten.

Jay Pothof (13): “Veel mensen zijn geïnteresseerd maar sommigen lopen ook snel door. Het is in elk geval erg leuk met z’n allen, we kijken onze ogen uit!” De evenementmanager van het modellenbureau, dat sinds 2015 bestaat, laat weten dat ze volgend jaar zeker gaan proberen mee te varen in de parade.

null Beeld Ananda Hegeman
Beeld Ananda Hegeman

Tienduizenden mensen zagen zaterdag vanaf de kant een schouwspel van feestvierende, vaak kleurrijk of schaars uitgedoste opvarenden aan zich voorbijtrekken.

Kon jij er niet bij zijn? Geen nood. Wij filmden de parade vanaf een woonboot in de Prinsengracht. Eerste rang dus!

Ed van Westing (62) (links) staat met zijn partner Frans van den Hengel (ook 62) langs de route. Ze wonen om de hoek. “Natuurlijk wordt de Pride ieder jaar drukker en commerciëler, maar het gaat om de vrolijkheid. De echte nichten komen niet meer, nu zijn er vooral mensen uit de provincie die aapjes komen kijken. Er zijn al zo veel foto’s van mijn billen gemaakt!”

Toch vindt hij dat geen probleem. “Het is nog steeds gezellig. Twee jaar geleden zei ik al dat het mijn laatste Pride zou zijn, om plaats te maken voor de jonge generatie. Maar als die jonge homo’s niet komen, dan blijf ik gewoon gaan hoor.” Aan zijn kleding besteedt hij veel aandacht. “Je moet er natuurlijk wel origineel uitzien. Ik zou nooit in het roze naar de Pride gaan, dat kon twintig jaar geleden al niet meer.”

null Beeld Andrea Huntjens
Beeld Andrea Huntjens

Amsterdammers Carmen (42) en Mike Janssen (51) gaan al 22 jaar naar de Amsterdam Pride. In de Nieuwe Breestraat eten ze een broodje voor ze verder gaan. “Vorig jaar heb ik ook mijn dochter van elf meegenomen. Ik vind het belangrijk dat ze dit ziet en dat ze ook de extremen ziet. Die zijn hier ook”, zegt Carmen. Het koppel vindt de Amsterdam Pride naast ‘een leuk feest’ ook belangrijk. “Er gebeuren nog steeds dingen die niet door de beugel kunnen omtrent homo-emancipatie. Daarom is het goed dat dit er is en blijft.”

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

Miley Moore (21) is pas voor de vijfde keer in drag gehuld. “Ik heb afgelopen week voor het eerst meegedaan aan een dragwedstrijd, op Roze Maandag in Tilburg.” Vandaag is ze naar de Pride gereisd vanuit Groningen. “Onderweg heb ik geen enkele negatieve reactie gekregen, ik kreeg alleen maar complimenten. Dat is Pride voor mij. Ik kan speciaal zijn en ik ben dankbaar voor de mensen in het verleden die dat voor mij bereikt hebben.”

null Beeld Andrea Huntjens
Beeld Andrea Huntjens

Minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid zijn vandaag ook van de partij.

Op de boot van de ministerie van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken staan de twee uitbundig te zwaaien. Ze varen mee omdat te laten zien dat de 'rechtsstaat er voor iedereen is'. Het thema van de boot is 'Helden in artikel 1 Grondwet'.

Azad Mashaykhi (29) kwam speciaal uit Keulen om deel te nemen aan de botenparade. ‘Ik wil laten zien dat Iran meer is dan oorlog en Islam, er leven mensen die elkaar liefhebben.’

Hij ontvluchtte zijn land vanwege zijn geaardheid. Hij leidde jarenlang een verborgen leven, maar wilde zich niet meer verstoppen. "Homo’s worden behandeld als terroristen, sommigen krijgen zelfs de doodslag." Ooit hoopt hij terug te kunnen.

Zijn Herculeskostuum koos hij om te laten zien dat lhbtq’ers net zo stoer en heldhaftig zijn als hetero’s. "Wist je trouwens dat Alexander de Grote ook homo was?"

null Beeld Marieke de Ruiter
Beeld Marieke de Ruiter

De deelnemers van de artsenboot Roze in Wit doen aan wal nog even een dansje op de Oosterdokskade. Roze in Wit heeft als doel lhbtiq-artsen meer zichtbaar te maken en hun positie te verbeteren. Ze varen dit jaar voor het eerst mee in de parade.

null Beeld Ananda Hegeman
Beeld Ananda Hegeman

Het is wellicht wat cliché, maar Dorothy Beynes-Heijmeijer (78) (rechts), vindt het ‘een fantastische dag'.

"Ieder jaar gaan we op de Prinsengracht hier voor de deur van ons huis zitten. Het is niet alleen feest voor de nichten, het is een feest voor iedereen. Alle hetero’s staan te springen. Het is Amsterdam op z’n best, als je het mij vraagt. Maak er alsjeblieft niet zo’n punt van, op wie iemand valt. Dat is belachelijk.”

De trotse Amsterdammer vindt wel dat er te veel festivals zijn in Amsterdam, "maar deze moet blijven. Dit hoort bij de zomer hier. Wat ik belangrijker vindt is een schone stad. Kijk, dit is één feestje en dat ruimen we wel op. Maar het moet altijd schoon blijven. Mensen moeten hun eigen vuilnis weggooien."

En voor wie denkt wel even bij Beynes-Heijmeijer naar de wc te kunnen: daar begint ze niet aan. “Ja, ik kan er geld voor vragen, maar nee. Ik wil gewoon lekker zitten en mensen kunnen in het café aan de overkant ook plassen.”

null Beeld Raounak Khaddari
Beeld Raounak Khaddari

De botenparade baant zich momenteel een weg door de Prinsengracht waar rijen mensen zich aan weerszijden van het water hebben verzameld.

Vanaf een prachtige woonboot tussen de Reguliersgracht en de Vijzelstraat filmen we de Canal Parade live. Hier vind je de livestream.

Onder luid gejuich is de Iraanse boot zojuist afgevaren. Door de boxen klinkt Perzische muziek er wordt luid meegezongen.

Iman (26) is ontzettend opgelucht dat de boot vaart. "De Iraanse regering probeert lhbtq’ers te verstoppen, maar vandaag laten we zien dat we bestaan en ons niet voor schamen."

Vrouwenactivist Manijeh vaart ook mee. Niet omdat ze zelf gay is maar omdat ze wil opkomen voor al haar landgenoten die niet zichzelf kunnen zijn. Zelf weet ze hoe het is om achtergesteld te worden. Ze zit in een rolstoel en kon in Iran nauwelijks deelnemen aan het openbare leven.

null Beeld Marieke de Ruiter
Beeld Marieke de Ruiter

Uiteraard kan de kersverse burgemeester Femke Halsema niet ontbreken tijdens de Canal Parade. Ze vaart mee met de boot van de gemeente.

Femke Halsema op de boot van de gemeente. Beeld anp
Femke Halsema op de boot van de gemeente.Beeld anp

Luit Bakker (26) heeft vandaag een vriendin ten huwelijk gevraagd op een flyboard. “Niet in echt. Het is een statement voor de liefde. Ik wil homohuwelijken zichtbaar maken. Het is zo mooi dat ik straks écht kan trouwen met wie ik wil.”

Voor de 26-jarige is varen tijdens de Amsterdam Pride bijzonder. “Ik wil dit al zo lang en nu kan ik ook op een ludieke manier de boodschap uitdragen. Ik schiet nu al vol."

Luit Bakker (r) vroeg een vriendin ten huwelijk tijdens het flyboarden Beeld Raounak Khaddari
Luit Bakker (r) vroeg een vriendin ten huwelijk tijdens het flyboardenBeeld Raounak Khaddari

De juryleden die alle deelnemers gaan beoordelen zijn inmiddels in het bootje gestapt en aangekomen bij de eerste kandidaat. Er zijn drie hoofdcriteria waar de jury op let: het uitbeelden van het thema, de beste uitvoering en of er deelnemers zijn die opvallen met een maatschappelijk thema.

Dit jaar zitten Floortje Dessing, Henny Huisman, Gerard Sprong en Andrea van Pol in de jury.

Even zwaaien naar de jury! Beeld Raounak Khaddari
Even zwaaien naar de jury!Beeld Raounak Khaddari

Joëlle (15), Diana (41) en Gwen (9) uit Zwijndrecht zijn onderweg naar de Canal Parade. "Af en toe komen we naar Amsterdam om te feesten. Ni gaan we vooral kijken en zwaaien."

Gespot op het Mosveld. Beeld Lorianne van Gelder
Gespot op het Mosveld.Beeld Lorianne van Gelder

De deelnemers van de Iraanse boot zijn er klaar voor. Geheel in het wit gekleed zullen zij dit jaar voor het eerst meevaren met de Canal Parade.

De sfeer is opgewekt en een tikje gespannen. Veel deelnemers waren er ook bij toen de boot vorig jaar last minute niet mee kon doen. De schipper gaf niet thuis.

Tweede kans
Organisator Nilo Tehrani (39) is nog wat gestresst maar voelt zich ‘dolgelukkig’ dat de boot een tweede kans krijgt. "Vanmorgen had ik flashbacks naar vorig jaar. Ik moest er van huilen, maar ik houd mezelf nu voor: dit jaar gaat het goed."

Net voor vertrek, arriveert Rik (34). Zijn bruidsjurk trekt veel bekijks. Hij koos deze outfit omdat vandaag zo’n bijzondere dag voor hem is. En natuurlijk droomt hij ervan om in het echt ook te trouwen. In 2011 kwam Rik vanuit Teheran naar Nederland. Hij voelt zich hier dolgelukkig. "Waar men mij accepteert is mij land."

Lees ook: Na debacle van vorig jaar vaart de Iraanse boot nu wel mee

De bruidsjurk van Rik trekt veel bekijks. Beeld Marieke de Ruiter
De bruidsjurk van Rik trekt veel bekijks.Beeld Marieke de Ruiter
null Beeld Marieke de Ruiter
Beeld Marieke de Ruiter

Langs de Korte Prinsengracht hebben een tiental mensen al een plekje uitgezocht. De botenparade begint om 12.30 uur en deze toeschouwers zijn in ieder geval van een goeie stek voorzien.

null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma

Met een vrolijk gekleurd lijntje licht Google Maps op de kaart van Amsterdam vandaag de route van de Canal Parade uit. Dat is nog eens vriendelijk!

Er staat ook een link bij naar de webpagina van Pride Amsterdam, waarop alle informatie over de botenparade te vinden is. De optocht, waarin deze keer tachtig boten meevaren, staat in het teken van mensenrechten overal ter wereld.

Voor de parade uit wordt het publiek opgewarmd door een team van flyboarders. Zij staan op een plank die door middel van krachtige waterstralen boven het water kan zweven.

Google staat wel vaker stil bij speciale gelegenheden. Meestal gebeurt dat door middel van de zogeheten doodles, afbeeldingen op de startpagina die bij aanklikken doorlinken naar een uitleg.

null Beeld Screenshot Google Maps
Beeld Screenshot Google Maps

Op de route van de Canal Parade ligt sinds vannacht een half gezonken woonboot. Het varende huis maakte rond 02.30 uur water en hangt inmiddels scheef in het water.

Het is de vraag of de boot nog vlot getrokken kan worden voordat de Canal Parade - op wiens route de woonboot ligt - van start gaat.

Weinig zeewaardig, dit schip. Beeld Hannah Stöve
Weinig zeewaardig, dit schip.Beeld Hannah Stöve

Er moet een goede wet komen voor homostellen met kinderen en meeroudergezinnen. Daarvoor pleiten in een open brief aan het kabinet de homo-organisatie COC en de stichting Meer dan Gewenst.

Volgens de organisaties groeien steeds meer kinderen op in gezinnen waarbij de ouders bestaan uit een vrouwenstel of mannenstel, een zogenoemd regenbooggezin. Ook groeien steeds meer kinderen op in een meeroudergezin, bijvoorbeeld bij een lesbisch paar dat een kind opvoedt samen met een homopaar.

Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen, maar lopen daarbij volgens de organisaties tegen allerlei wettelijke problemen aan.

Zoals bijvoorbeeld bij het bezoeken van een ouderavond op school, het openen van een spaarrekening of bij een erfenis voor het kind. De organisaties pleiten al meer dan acht jaar voor wettelijke bescherming voor meeroudergezinnen.

"Daarom is onze oproep aan het kabinet: treuzel niet langer en regel meerouderschap nu," aldus de belangenorganisaties. De organisaties doen vandaag aan de Canal Parade mee met een boot vol 'regenbooggezinnen'.

Lees ook: 'Regenbooggezin is voor velen een ver-van-mijn-bed-show'

Tekening van kind in gezin met twee moeders. Beeld Strekalova/Getty
Tekening van kind in gezin met twee moeders.Beeld Strekalova/Getty

De grachten zijn vandaag weer het toneel van een bonte stoet boten tijdens de jaarlijkse Canal Parade.

De naar verwachting honderdduizenden toeschouwers zien ook dit jaar een schouwspel van feestvierende, vaak kleurrijk of schaars uitgedoste opvarenden aan zich voorbijtrekken.

Tegelijkertijd heeft de botenparade ook een serieuze boodschap, want het thema is mensenrechten. Volgens Lucien Spee, directeur van de stichting Amsterdam Gay Pride, is dat hard nodig.

"Elk jaar worden we weer geconfronteerd met allerlei vreselijke verhalen uit de hele wereld. Schendingen van mensenrechten, geweld tegen LHBTI's, afnemende acceptatie in eigen land, vooroordelen en ongepaste grappen.''

Het lijkt volgens de directeur elk jaar erger te worden. Onder anderen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) en staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) varen mee op de boten van hun ministeries.

Speciaal voor de Canal Parade laat de NS extra lange treinen rijden en wappert de regenboogvlag op het dak van het Centraal Station. Vanuit Het Parool doen wij op deze plek verslag vanaf het water én vanaf de kant.

Een boot met COC-leden tijdens de optocht vorig jaar. Beeld anp
Een boot met COC-leden tijdens de optocht vorig jaar.Beeld anp

Tussen 18.00 en 21.30 uur kunnen mensen zich bij het Homomonument gratis en anoniem op hiv laten testen. De AIDS Healthcare Foundation staat daar met een mobiele wagen waarin de tests worden afgenomen.

Speciaal voor de opening van het checkpoint was de Indiase homoseksuele prins Manvendra Singh Gohil overgevlogen. Hij werd gevergezeld door de Amsterdamse drag queen Jennifer Hopelezz. De prins en Hopelezz hebben zich meteen laten testen op hiv, ter demonstratie om te laten zien hoe eenvoudig zo'n test is.

null Beeld anp
Beeld anp
Tweede van rechts is de Indiase homoseksuele prins Manvendra Singh Gohil Beeld anp
Tweede van rechts is de Indiase homoseksuele prins Manvendra Singh GohilBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Stichting Amsterdam Gay Pride heeft voor de vijfde keer het Roze Amsterdammertje uitgereikt, dit jaar aan de stille kracht van de Senior Pride, Oebele Kooistra.

"Het Roze Amsterdammertje is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan mensen die een belangrijke rol achter de schermen spelen of die buitengewone steun verlenen aan de organisatie van de Pride in Amsterdam," zei Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, tijdens het Senior Pride Concert gisteravond op de Nieuwmarkt.

Over Oebele Kooistra: "Hij heeft het festival in 2006 opgezet. Hij is de grondlegger van dit evenement. Een festival met burlesque-elementen, humor en vooral inhoud. Dat zijn de vaste pijlers. Het is een belangrijk evenement. Een onderdeel dat aandacht geeft aan haar helden van vroeger. Maar Oebele is zelf ook een held."

In de Stadsschouwburg is donderdagmiddag het nieuwe doek 'Before the Rainbow' van kunstenaar Hayo Sol onthuld. De pop-art-artiest heeft het kunstwerk speciaal voor Pride Amsterdam gemaakt. Uit Iran gevluchte homoseksuele mannen en vrouwen hebben het doek onthuld.

Inspiratie voor het werk is een tatoeage van een vriend van Sol. De tattoo is een eerbetoon aan de in 2005 ter dood veroordeelde Iraanse tieners Mahmoud Asgari en Ayaz Marhoni.

De jongens van 16 en 18 jaar werden opgehangen nadat ze waren veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarige jongen. Maar volgens homorechtenorganisaties zijn de tieners vermoord omdat ze homoseks hadden, iets wat volgens de in Iran geldende sharia verboden is.

'Before the Rainbow' is tot maandag te zien in de Stadsschouwburg en zal daarna wereldwijd geëxposeerd worden. In 2020 wordt het doek geveild ten bate van de opvang van dakloze homosekuele tieners.

null Beeld Jeroen Ploeger
Beeld Jeroen Ploeger

Kersvers burgemeester Halsema vaart zaterdag mee in de Canal Parade. Ze krijgt daarbij gezelschap van ambtenaren van de gemeente. De gemeenteboot vaart als tweede boot mee in de stoet.

Het is niet de eerste keer dat Halsema meedoet aan de kleurrijke botenparade. Negen jaar geleden stond ze als toenmalig partijleider op de boot van GroenLinks, inclusief roze boa.

De Pride-kleuren zijn op veel feestelijke vlaggen en uitingen te zien. Maar deze versie op de spoortunnel bij de Czaar Peterstraat is er echter uit protest. Op de pilaar in het midden staat de oproep: 'Stop het potenrammen.' Want ook in Amsterdam zijn nog steeds voorbeelden van mensen die wegens hun geaardheid in elkaar worden geslagen.

Protest bij de onderdoorgang van het spoor bij de Czaar Peterstraat Beeld Harmen van Dijk
Protest bij de onderdoorgang van het spoor bij de Czaar PeterstraatBeeld Harmen van Dijk

In lang niet alle landen kunnen homo's trouwen. Daarom organiseerde Hema tijdens Pride Amsterdam in samenwerking met het COC een symbolisch huwelijk voor stellen uit Roemenië en Bulgarije. In de Schellingwouderkerk traden Dimitar en Simeon uit Bulgarije en George en George uit Roemenië in het huwelijk. Mét roze Hemataart natuurlijk.

George en George gaven elkaar het ja-woord Beeld ANP
George en George gaven elkaar het ja-woordBeeld ANP

Op vrijdag 3 augustus voert Aids Healthcare Foundation (AHF) van 18:00 tot 21:30 uur gratis en anonieme hiv-testen uit bij het Homomonument. Om 19.00 laten onder andere de Indiase prins Manvendra Singh Gohil en drie drag queens van het Amsterdamse The House of Hopelezz zich live testen om te laten zien hoe eenvoudig en snel het afnemen van een test is.

De GGD Amsterdam biedt homo- en biseksuele mannen ook tijdens de komende Pride gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B. Sinds enige jaren is er een daling van het aantal hepatitis B-infecties onder deze doelgroep in Amsterdam. Onderzoek heeft aangetoond dat deze afname te danken is aan het landelijke hepatitis B-vaccinatieprogramma dat sinds 2002 in Amsterdam loopt, meldt de GGD.

Ondanks de daling van het aantal hepatitis B-gevallen, zijn naar schatting 10.000 tot 12.000 homo- en biseksuele mannen nog niet gevaccineerd. De GGD roept hen op om zich alsnog te melden. Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit.

Naar schatting loopt een op de vijf mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen, hepatitis B op. Het is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan.

Om de Canal Pride, het drukst bezochte evenement van Pride Amsterdam, in goede banen te leiden, rijdt NS zaterdag tijdens de piekmomenten met langere treinen.

De NS verwacht dat dat 's ochtends tussen 10.00 uur en 12.00 uur zal zijn, aan het eind van de middag, direct na de parade en rond 22.00 uur 's avonds zal zijn.

Ook zijn er extra servicemedewerkers op Amsterdam Centraal aan het werk om reizigers te assisteren, wappert de regenboogvlag op het dak van het station én serveert De Smullers friet met roze mayo.

Wel adviseert de NS reizigers de actuele reisinformatie voor vertrek nog te checken en rekening te houden met drukte in de treinen en op de stations.

Carolina Dijkhuizen heeft ter gelegenheid van Pride Amsterdam een nieuwe single opgenomen: Hero. Met het nummer, een remake van Bonnie Tylers hit Holding out for a hero, opent de zangeres en actrice zaterdag 4 augustus de Canal Parade. Dat maakte haar management woensdag bekend.

Na de officiële opening vaart Dijkhuizen, bij het grote publiek vooral bekend van haar rollen in de musicals Aida, The Lion King en The Bodyguard, mee als ambassadeur van de Pride op boot 1.

Voor de wereldberoemde botenparade heeft de 38-jarige Carolina een heel bijzondere outfit gekozen. Ze zal verschijnen in het zwarte corset dat Nicki Minaj draagt in Katy Perry's clip bij het nummer Swish Swish. Het gewaagde kledingstuk is gemaakt door de Nederlandse ontwerper Bjorn van den Berg.

Een dag later, op 5 augustus, treedt Carolina op tijdens het slotconcert van de Pride Amsterdam op de Dam. Op het hoofdpodium zijn ook optredens van onder anderen Tommie Christiaan, Willeke Alberti en songfestivalzangeres Eleni Foureira. Ook Melanie Chisholm, beter bekend als Sporty Spice Melanie C, is er bij.

Carolina Dijkhuizen opent zaterdag 4 augustus de Canal Parade. Beeld anp
Carolina Dijkhuizen opent zaterdag 4 augustus de Canal Parade.Beeld anp

Iamsterdam is inmiddels ook klaar voor Pride. De bekende letters zijn neergestreken bij de ADAM Toren aan de IJ-oever en zijn versierd in de kleuren van de regenboog.

De verkeersbureaus van Amsterdam en New York City delen zaterdag een boot tijdens de Canal Pride om zo de voortrekkersrol die beide steden hebben als het gaat om LGBTQ-rechten te vieren.

De boot, een initiatief van Amsterdam Marketing en NYC & Company, legt een link met World Pride 2019, wat komend jaar gehost wordt door New York City. Het is voor het eerst dat de World Pride plaatsvindt in de Verenigde Staten.

De oranje met witte opblaasboot heeft opdrukken van zoenende paren en moet daarnaast beide stadsgezichten verbeelden. Op metershoge opblaasbare zuilen staan de skyline van New York en typisch Amsterdamse gebouwen.

Op de boot dansen vertegenwoordigers van Amsterdam Marketing en NYC & Company , de dresscode is wit en er is zelfs een speciaal dansje ingestudeerd op het nummer Go West van The Village People.

De boot vormt het sluitstuk van de Canal Parade en vaart om 16.00 uur uit.

null Beeld Jan-Kees Steenman
Beeld Jan-Kees Steenman

Pride Amsterdam maakte voor de tweede keer een uitstapje naar ‘Amsterdam Beach’: Zandvoort.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Hart van Nederland-presentatrice Mirella van Markus, modeontwerper Janice en model Valentijn de Hingh komen opnieuw uit de kast voor een nieuwe serie van Videoland. De streamingdienst komt dit jaar voor het eerst met een speciaal programma rondom Pride Amsterdam.

In korte afleveringen van het programma Wat vindt een kind gaan kinderen in gesprek met een lesbische vrouw (Mirella van Markus), een homoseksuele man (Janice), een transgender (Valentijn de Hingh), een dragqueen (Megan Schoonbrood) en Mr. Leather Europe (Raymond Timmer). De kinderen vragen hen op eigen wijze het hemd van het lijf. De afleveringen zijn vanaf maandag te zien op Videoland.

In Wat vindt een Kind krijgen verschillende kinderen foto's voorgeschoteld van de gasten van het programma en reageren ze op wat zij denken en voelen. Ondertussen registreert een kastcamera hoe de hoofdpersonen reageren op de uitspraken van de kinderen. De bekende gezichten bevinden zich in een regenboogkast die direct achter de kinderen in de studio staat. Na de ongezouten mening van de kinderen, komen de gasten uit de kast en gaan zij met de kinderen in gesprek. De kinderen vragen hen het hemd van het lijf en zien al hun prangende vragen beantwoord worden.

Iedere aflevering wordt afgesloten met een challenge. De kinderen krijgen een thema-gerelateerde uitdaging die zij in enkele minuten tot een goed einde moeten brengen.

Model Valentijn de Hingh Beeld anp
Model Valentijn de HinghBeeld anp

De eerste dag van de Pride begon om 11 uur met toespraken en optredens bij het Homomonument op de Westermarkt. Vervolgens loopt een stoet met 10.000 tot 12.000 deelnemers door de binnenstad naar het Vondelpark voor de officiële openingsceremonie.

Dat zijn aanzienlijk meer deelnemers dan vorig jaar, zegt een woordvoerder. "De Pride is niet alleen een feestende mensenmassa." De toegenomen animo voor de activistische Walk, waarmee de negendaagse Pride Amsterdam wordt geopend, zou volgens hem een reactie kunnen zijn op afnemende tolerantie.

"Het gaat er in de wereld niet op vooruit. We worden er niet toleranter op met elkaar. Het organiseren van een pride blijft noodzakelijk om de aandacht hoog te houden.''

In Nederland valt bijvoorbeeld in de sportwereld nog veel te winnen volgens de organisatie.

Met de Pride Walk wordt aandacht gevraagd voor lhbti's in de 73 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat.

Politici van diverse partijen doen mee, onder wie CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom en de lokale VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg.

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .

De speciale roze GVB-pont die tijdens de Pride op het IJ gaat varen is vandaag door onder andere ambassadeur Dolly Bellefleur onthuld.

Uit meer dan vijftig inzendingen koos de jury het ontwerp van Naomi Jansen, die de boot wilde versieren met kussende figuren en de woorden Pride, Equality en Love.

Het ontwerp sprak de jury aan omdat de zoenende geliefden niet herkenbaar zijn als man of vrouw. Zo raakt het ontwerp zowel gender-identiteit als seksuele identiteit.

Ook snijden de zoenende stelletjes het thema aan dat veel lhbt'ers nog steeds niet openlijk durven hun liefde voor elkaar durven te tonen, aldus de jury.

Ook GVB-directeur Alexandra van Huffelen is blij met de tijdelijke roze pont. "We willen een afspiegeling zijn van de stad en de maatschappij."

De roze Pride pont Beeld GVB
De roze Pride pontBeeld GVB
Dolly Bellefleur onthuld de Pridepont Beeld GVB
Dolly Bellefleur onthuld de PridepontBeeld GVB
null Beeld .
Beeld .

Wie tijdens de Prideweek een nieuwe match heeft op een datingapp zoals Tinder of Grinder, kan zijn date gratis meenemen naar het Moco Museum. Wie kan aantonen dat hij inderdaad langskomt met een nieuwe liefdesmatch krijgt ook een poster van het bekende kunstwerk Kissing Coppers van Banksy mee. De actie is geldig van 28 juli tot en met 6 augustus.

Kissing coppers Beeld Banksy
Kissing coppersBeeld Banksy

Na onder andere het Europees Parlement en het Prado Museum in Madrid staat de Amsterdam Rainbow Dress nu in het OLVG, locatie Oost.

De imposante jurk van zestien meter bestaat uit de vlaggen van ruim 70 landen waar homoseksualiteit nog altijd is opgenomen in het wetboek van strafrecht. De Rainbow Dress is tot 2 augustus te zien.

Pride Amsterdam organiseert twee filmvoorstellingen in de buitenlucht. Vorig jaar vond de Open Air Cinema nog op de Nieuwmarkt plaats, maar dit jaar staan er 300 stoelen klaar op het Mercatorplein in West.

Op woensdag 1 augustus wordt het prijswinnende Moonlight gedraaid. De film gaat over Chiron, die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en zijn plaats in de wereld. Op 2 augustus draait Razzia, een film die zich afspeelt in Casablanca, met onder andere de verhalen van een jonge vrouw die weigert zich te conformeren aan de traditionele stereotypen en een Joodse restauranteigenaar die klem zit tussen zijn verlangens en zijn afkomst.

Open Air Cinema, Mercatorplein
1 en 2 augustus, aanvang 21.00 uur

Op het eindfeest van Pride op de Dam treedt onder andere de voormalige Spice Girl Melanie C op. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Gay Games in Amsterdam werden gehouden. "Daarom des te leuker dat niemand minder dan Sporty Spice het Pride podium zal betreden," zegt directeur Lucien Spee van de stichting Amsterdam Gay Pride.

Ook Willeke Alberti en Eleni Foureira, die namens Cyprus deelnam aan Eurovision, treden op. DJ Jean zorgt voor de afsluiting.

Mel C moet voor een daverend slot van Pride Amsterdam 2018 zorgen. Beeld ANP
Mel C moet voor een daverend slot van Pride Amsterdam 2018 zorgen.Beeld ANP

Rik van de Westelaken en Ellie Lust doen dit jaar voor de Avrotros verslag van de Canal Parade. De parade is live te volgen op NPO 3.

Het gelegenheidsduo volgt de naar RTL vertrokken presentator Art Rooijakkers op, die afgelopen jaren met cabaretier Richard Groenendijk de voorbijvarende boten becommentarieerde.

Een registratie is zaterdag 4 augustus om 22.00 uur te zien op NPO 1.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden