Pride Amsterdam

Dit was Pride Amsterdam 2017

Van 29 juli tot en met 6 augustus stond Amsterdam in het teken van Pride Amsterdam, met als feestelijk hoogtepunt de botenparade. Lees hier al het nieuws terug.

Dolly Bellefleur en haar tachtig look-a-likes Beeld -
Dolly Bellefleur en haar tachtig look-a-likesBeeld -

Het was weer een prachtige en kleurrijke Canal Parade. Zie hieronder de videobeelden van de botenparade van dit jaar.

Een ruim uur voor het eind van de evenementen rondom de Pride heeft de politie nu ook besloten de Dam en de Paleisstraat/Kalverstraat af te sluiten.

Op beide plekken worden vanavond feesten gehouden in het kader van de Amsterdam Pride. Eerder vanavond sloot de politie al het Amstelveld, de Reguliersdwarsstraat en de Zeedijk af, waar eveneens feesten plaatsvinden.

Het blijft druk in de stad vanwege de Pridefeesten. Nadat de politie eerder al het Amstelveld en de Reguliersdwarsstraat had afgesloten, heeft het nu besloten ook de Zeedijk, waar net als de eerder afgesloten straten een officieel Pride podium staat waar tot twaalf uur 's nachts gefeest wordt, afgesloten. Er kunnen geen bezoekers meer bij.

De botenparade mag dan over zijn, in de stad is het feest nog op volle gang. En dat zorgt voor drukte bij de officiële podia van de Amsterdam Pride. De politie heeft daarom besloten het Amstelveld en de Reguliersdwarsstraat tijdelijk af te sluiten. Er wordt ook afgeraden in de buurt van deze plekken te komen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen gevaarlijke situaties ontstaan en hadden er geen incidenten plaatsgevonden.

Nadat de optocht voorbij is, begint voor veel kapiteins de dag pas echt: zij moeten in de hectiek van de gracht zorgen voor een behouden vaart.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

De flyboarders waren er ook weer bij dit jaar. Enkele maanden terug leek het er nog even op dat het voorbij zou zijn met het spektakel dat volgens een rapport van de gemeente niet aan de veiligheidsregels zou voldoen. Maar uiteindelijk werd toch goedkeuring gegeven, met dit kleurrijke pareltje als resultaat.

De Canal Parade, de jaarlijkse 'roze' botenparade door de Amsterdamse grachten, is goed verlopen, met mooi weer en honderdduizenden bezoekers.

Dat zei woordvoerder Danny de Vries van Pride Amsterdam zaterdag na afloop. Er waren geen noemenswaardige incidenten, op wat zakkenrollers na.

De jury is eruit. Op drie categorieën werden de aan de parade deelnemende boten beoordeeld. Het kon ook bijna niet anders dan dat boot 3, Dolly Bellyfleur in de prijzen zou vallen. Deze boot waarop tachtig Dolly look-a-likes staan heeft gewonnen in de categorie 'Beste verbeelding.'

De prijs voor het beste statement is voor boot 28, Scouting Nederland. En de best vormgegeven boot is volgens de jury die van W Amsterdam, boot 34.

De twee Amsterdamse vriendinnen Olivia en Gianni, allebei 18, vinden het iets rustiger dan de afgelopen jaren. Maar het is nog steeds leuk.

Gianni: “Er zijn hier veel toeristen die zelf homo zijn en hier wel durven te zoenen, maar niet in hun eigen land. Ik ben zelf half Braziliaans, en een lesbisch stel dat ik ken gedraagt zich in Amsterdam anders dan in Brazilië. Dat vind ik leuk om te zien.”

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

Echtpaar Jacques (62) en Annet (57) Rijswijk uit Borne (Twente) zijn naar de Canal Parade gekomen voor het spektakel en het feest. "Bij ons in de buurt zie je vooral fietsende bejaarden in dezelfde regenjas, de diversiteit in Amsterdam is leuk. Het is opener, multicultureler, heel leuk."

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

Op een boot, een luchtbed of gewoon langs de kant: iedereen beleeft de Canal Parade op zijn of haar manier.

De Noor Edwin (35) en zijn Ijslandse partner Heimir (30) zijn op bezoek bij hun Nederlandse vriend Hans. Ze waren al vaker in Amsterdam. "Voor het feest, en de goede sfeer. In Oslo en Reykjavik zijn er ook Prides. In Oslo is dat erg politiek geladen, in Reykjavik is het vooral een kinderfeest. In Amsterdam is het erg showing off." Vandaar ook hun gekleurde baarden.

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

Vanuit de lucht kun je pas echt zien hoe massaal Amsterdam is uitgelopen voor de Canal Parade. Meer foto's zie je hier.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit jaar hebben ook weer verschillende politieke partijen een eigen boot op de Canal Parade. Zo zijn onder meer politici van VVD, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren te bewonderen.

De boot van Partij voor de Dieren. Beeld Het Parool
De boot van Partij voor de Dieren.Beeld Het Parool

De Iraanse boot die dit jaar voor het eerst meevoer, lijkt niet meer mee te kunnen varen. Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk maar de boot lijkt - net als de zelfmoordpreventie-boot - te kampen met technische mankementen. Er wordt op Twitter opgeroepen de Iraniers op andere boten op te vangen.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Minister Hennis-Plasschaert vaart ook dit jaar weer mee met de boot van Defensie. De minister van Defensie doet dit al sinds 2013, en was de eerste minister van Defensie die meevoer met de botenparade.

De boodschap van de OLVGay boot van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis luidt: Iedereen is een held.

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen

De boot van Astara, beter bekend als de 'zelfmoordpreventie-boot', kampte eerder even met wat technische mankementen, maar de boot vaart weer.

Dit jaar vaart voor de tweede keer een speciale boot voor transgenders mee. Met de TransBoot willen ze laten zien hoe getalenteerd transgenders zijn. De groep blijkt namelijk veel vaker zonder werk te zitten dan de rest van de bevolking en bovendien is hun inkomen vaak lager. De gemeente Amsterdam besloot onlangs geld vrij te maken om werkloze transgenders aan een baan te helpen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De vriendengroep achter de boot 'Make America Gay Again' zegt zich zorgen te maken over de toekomst van Amerikaanse LHBTI's.

null Beeld Jop van Kempen
Beeld Jop van Kempen
null Beeld anp
Beeld anp
De leer- en fetisjismestroming wordt uiteraard ook vertegenwoordigd, onder andere door deze mannen bij de Magere brug Beeld Het Parool
De leer- en fetisjismestroming wordt uiteraard ook vertegenwoordigd, onder andere door deze mannen bij de Magere brugBeeld Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Dit jaar vaart ook een Iraanse boot mee in de Canal Parade onder de hashtag #IranPride. De organisatie Zamaneh Media wil met haar boot een statement maken tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om LHBTI’s mee op te hangen.

De boot die aandacht vraagt voor zelfmoord preventie heeft last van een technisch mankement en ligt stuurloos in de gracht.

null Beeld Pride Amsterdam
Beeld Pride Amsterdam

Zoveel kleuren, zoveel boten. Hier een compilatie van de boten die tot nu toe de revue hebben gepasseerd.

Jody Bernal brengt zijn Que Si Que No ten gehore op de BNN boot Beeld David van Unen
Jody Bernal brengt zijn Que Si Que No ten gehore op de BNN bootBeeld David van Unen
Ook de roze ouderenboot doet dit jaar weer mee Beeld Josien Wolthuizen
Ook de roze ouderenboot doet dit jaar weer meeBeeld Josien Wolthuizen

Eerder voeren leden en ambassadeurs van de brandweer altijd mee aan boord van Defensie en het Ministerie van Veiligheid & Justitie, maar dit jaar heeft de brandweer een eigen boot: roze in rood.

In verband met het overlijden van oud-korpschef Gerard Bouman (64) maandag, twijfelden ze even of ze dit jaar wel mee zouden doen, maar de roze in blauw boot van de politie is er toch weer bij. De agenten op de politieboot dragen ter ere van Bouman rouwbanden.

De boten die vandaag door de grachten varen zijn stuk voor stuk bijzonder, maar sommigen vallen nét iets meer op. Zoals die van Dolly Bellefleur en haar 80 Dolly look-a-likes, de derde boot in de stoet. Dolly Bellefleur - het alter ego van Ruud Douma - vaart dit jaar voor de twintigste keer mee in de parade.

Dolly Bellefleur en haar tachtig look-a-likes Beeld -
Dolly Bellefleur en haar tachtig look-a-likesBeeld -

Benieuwd wat de volgorde van de tachtig langsvarende boten is? Op deze lijst zie je wie er allemaal meedoen en in welke volgorde. Bovendien kan je je stem uitbrengen op je favoriete boot via de Pride App.

De muziek schalt al over de grachten, de flyboarders staan klaar, evenals de honderdduizenden toeschouwers. Het botenfestijn is van start.

Aidsfonds, COC en Hiv Vereniging, vragen vandaag expliciet aan de VVD om de hiv-preventiepil PrEP in Nederland toegankelijk te maken.

Op een groot spandoek, opgehangen aan een zeppelin die boven de Amsterdamse grachten zweeft, staat de tekst:

Hallo VVD,
PrEP is nog steeds niet beschikbaar in Nederland. Elk jaar nog 900 hiv-infecties !Dat is toch niet normaal!

In een brief vragen Aidsfonds, COC en Hiv Vereniging de VVD nadrukkelijk om de bezwaren tegen PrEP te laten varen. De organisaties zijn van mening dat juist een liberale partij het cruciale belang van PrEP zou moeten inzien.

null Beeld Aidsfonds
Beeld Aidsfonds

Bij het Scheepvaartmuseum, het startpunt van de Canal Parade dit jaar, loopt het al aardig vol. De bonte stoet van tachtig boten vaart dit jaar de vaste route in omgekeerde richting. De boten zullen via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht tot aan het Westerdok varen.

Bij het station van Eindhoven staan zaterdagochtend veel wachtenden voor de bussen die rijden omdat wegens werkzaamheden het treinverkeer rond de stad is verstoord. Vermoedelijk houdt de drukte verband met de Canal Parade die 's middag in Amsterdam is.

De NS heeft daarom extra bussen naar Eindhoven gedirigeerd en alle bussen rijden ook zo snel mogelijk weer terug om nieuwe passagiers op te pikken. Rond 13.00 uur moet de drukte voorbij zijn, liet een woordvoerder van het spoorbedrijf weten. Vanaf het eind van de middag worden opnieuw extra bussen ingezet als reizigers weer terugkeren.

De ANWB meldt dat er op de wegen richting Amsterdam geen problemen zijn.

Tussen 12 uur en 13.30 uur is er een verhoogde kans op buien in Amsterdam, meldt Weerplaza. Om 13.00 uur zal de eerste boot het Oosterdok uitvaren en via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en rond 15.00 uur in het Westerdok arriveren. Volgens de weerwebsite zal de buienkans niet van erg lange duur zijn. Vanaf 13.30 uur blijft het volgens hen droog met af en toe zon en temperaturen rond de 20 graden.

Bezoekers van Pride Amsterdam kunnen na de botenparade bij een mobiel checkpoint naast de Westerkerk van Aids Healthcare Foundation (AHF) een gratis hiv sneltest doen.

Vanmorgen stond het punt bij de Kalkmarkt. Daar liet Amsterdamse dragqueen Snorella zien hoe eenvoudig het afnemen van zo'n test is.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Shary-An Nivillac (25), ooit halvefinalist bij The Voice of Holland, staat vandaag op de eerste boot van de Amsterdam Pride. Als ambassadeur zingt ze ‘gayhymne’ I am what I am. In eerste instantie niet geheel haar genre. “Maar”, zo verklaart ze in een interview in Het Parool, “het is wel een goed nummer en al ben ik geen uithangbord voor de gayscene a la Gerard Joling, ik sta helemaal achter de boodschap van de Amsterdam Pride.”

De Westertoren is voorzien van een vlag, de eerste toeschouwers hebben hun plekje al veroverd en ook de wijkagent van de Watergraafsmeer is er klaar voor. De Amsterdamse binnenstad kleurt alle kleuren van de regenboog nu over een paar uur de Canal Parade van start gaat.

In Google Maps is de vaarroute van de Canal Parade aangegeven, in - hoe kon het ook anders - regenboogkleuren.

null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

De jaarlijkse Canal Parade trekt zaterdagmiddag weer door de grachten van Amsterdam. De bonte stoet van tachtig boten vaart dit jaar een andere route en begint eerder. De parade begint nu bij het Oosterdok, dat eerder het eindpunt was, en eindigt bij het Westerdok, het voormalige beginpunt. Op die manier wil de organisatie de doorstroming verbeteren.

Het thema van Pride Amsterdam, die al vorige week is begonnen, is dit keer This is My Pride. Volgens de organisatie leidt dit thema bij de deelnemers tot zwaardere statements dan andere jaren. Directeur Lucien Spee zegt dat de naar verwachting honderdduizenden toeschouwers geregeld met hun neus op de feiten worden gedrukt.

Zo vaart voor het eerst een boot mee van het in Amsterdam gevestigde Iraanse Zamaneh Media, dat hiermee een statement wil maken tegen de doodstraf die in het land geldt voor homoseksuelen. De zelfmoordpreventieboot vraagt aandacht voor het aantal zelfmoordpogingen in Nederland onder lhbti's (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen). Dat ligt vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren.

Voor de bewoners van de Prinsengracht - waarlangs de Canal Pride zaterdag voert - kwam de gemeente vrijdagmiddag met een verrassing: een vrolijke vlag met een boodschap.

De vlag in de kleuren van de regenboog moet het publiek aan de waterkant én de vrolijke bende op de boten er vriendelijk op attenderen rekening te houden met de buurtbewoners. Be proud, not noisy staat erop geschreven.

Extra handhaving
Of de vlag verder gaat dan een vriendelijke doch nutteloze poging tot het dempen van het feestgedruis, moet de Canal Pride zaterdag uitwijzen. De gemeente heeft extra handhaving ingezet, die moeten toezien of onder meer café-eigenaren genoeg doen om lawaai en overlast rondom hun pand te voorkomen.

Om omwonenden tijdens het jaarlijkse feest te ontzien werd eerder door de gemeente al besloten de publieke feesten te verplaatsen, en de richting van de Canal Parade te wijzigen.

De vlag heeft als doel het publiek dat op de botenparade afkomt erop te wijzen niet voor te veel overlast te zorgen Beeld Hannah Stöve
De vlag heeft als doel het publiek dat op de botenparade afkomt erop te wijzen niet voor te veel overlast te zorgenBeeld Hannah Stöve

Tijdens het slotconcert op de Dam aankomende zondag komt een groep artiesten optreden: van het New Amsterdam Orchestra en Trijntje Oosterhuis tot Shary-An en G-Team. Maar de meest opmerkelijke muzikale act komt toch wel uit Roemenië. Na een veelbesproken optreden tijdens het Eurovisie Songfestival komen Alex Florea and Ilinca op de Dam hun jodelliedje vertolken.

Jodelnummer Yodel It werd tijdens het Eurovisie Songfestival van vorig jaar aanvankelijk met hoongelach ontvangen, maar ontpopte zich halverwege het muziekspektakel tot absolute publieksfavoriet. Zangers Florea en Ilinca behaalden er uiteindelijk de zevende plek mee.

Slotconcert
Zondag 6 augustus
Dam

Hoewel er zaterdagochtend vanaf zee nog wat buien het land in trekken is het ’s middags droog in Amsterdam. Met een matige westelijke wind wordt het vrij zonnig en een graad of 20!

null Beeld anp
Beeld anp

Wie deze dagen via de A1 richting Amsterdam rijdt, ziet al van veraf dat daar dit weekend alles in het teken staat van de Pride. Nuon heeft namelijk haar warmtebuffer in Diemen verlicht in de kleuren van de regenboog.

null Beeld Foto Focus, Jack Tillmanns
Beeld Foto Focus, Jack Tillmanns
null Beeld Foto Focus, Jack Tillmanns
Beeld Foto Focus, Jack Tillmanns

Stilettohakken, sexy outfits, pruiken en vele lagen make-up. De Amerikaanse fotografe Shirley Agudo legde in tien jaar zo'n tienduizend dragqueens vast, onder meer tijdens de Gay Pride Amsterdam. Haar foto's zijn tot en met 6 augustus te zien in de OBA.

Lees verder: 'Ik ben op zoek naar hun ziel'

null Beeld Shirley Agudo
Beeld Shirley Agudo

Supermarktketen Albert Heijn en clubs Paradiso en Westerunie reageren vol verbazing op de ingezonden brief van D66-raadslid Jan-Bert Vroege, waarin hij de bedrijven profiteurs van de Pride noemt.

Lees verder: 'Hij heeft zich duidelijk niet ingelezen'

De Aids Healthcare Foundation (AHF) trekt op de dag van de Canal Parade zaterdag de stad in met een mobiel checkpoint vol gratis hiv sneltesten. De bekende drag queen Snorella uit Amsterdam laat ’s ochtends om tien uur bij de Kalkmarkt zien hoe eenvoudig het afnemen van zo’n test is.

Na afloop van de botenparade, die dit jaar bij het Westerdok eindigt, is een mobiel checkpoint van AHF te vinden bij het homomonument naast de Westerkerk. Daar is iedereen welkom zich gratis te laten testen.

Snorella Beeld Marcus Köppen
SnorellaBeeld Marcus Köppen

De organisatie heeft een heuse aftermovie gemaakt van de Pride Walk die afgelopen zaterdag door Amsterdam trok.

De Rainbow Dress, de jurk gemaakt van 75 vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog steeds in het strafrecht is opgenomen, is aangekomen in het Amsterdam Museum. Het museum kreeg het zestien meter lange kledingstuk gedoneerd van de Amsterdam Rainbow Dress Foundation en COC Amsterdam.

Wethouder Simone Kukenheim nam de jurk woensdag als gift aan de stad in ontvangst. Tot en met vrijdag is ‘ie in de galerij van het museum te bewonderen.

Wethouder Kukenheim neemt de jurk, gedragen door model Valentijn de Hingh, in ontvangst. Beeld Het Parool
Wethouder Kukenheim neemt de jurk, gedragen door model Valentijn de Hingh, in ontvangst.Beeld Het Parool

De vlaggen die op de bruggen wapperen, hebben geen regenboogkleuren: een gemiste kans, vindt Hans van Lissum, die iedere week een reclamecampagne recenseert. ‘Waar is de urgentie? Waar zijn de ferme, trotse leuzen vanuit de gemeente? Hoe moet je nu als toerist of niet-ingewijde snappen waar zo'n Pride voor staat?’

Lees de hele recensie hier.

De vlaggen die op de bruggen wapperen, hebben geen regenboogkleuren: een gemiste kans. Beeld Charlotte Odijk
De vlaggen die op de bruggen wapperen, hebben geen regenboogkleuren: een gemiste kans.Beeld Charlotte Odijk

Op een woonboot langs de vaarroute van de Canal Parade worden dit jaar twee 'VIP decks' voor kinderen gerealiseerd door stichting Unboxed. Zij hopen de kinderen daarmee de ruimte te geven om zelf een mening te vormen over de parade en een dialoog te starten over tolerantie en diversiteit.

“Zowel vooraf als tijdens de parade wordt de kinderen naar hun mening gevraagd. Tijdens zal dat gebeuren door dragqueens. Ook krijgen de kinderen borden waarmee ze kunnen communiceren met de passerende boten,” vertelt initiatiefnemer Jade Jacobs.

Er is in totaal plek voor zo’n veertig kinderen van tussen de 8 en 16 jaar. Ouders zijn ook welkom. Aanmelden kan hier.

null Beeld epa
Beeld epa

Pride is niet alleen populair bij Amsterdammers, ook vanuit het buitenland weten mensen het evenement te vinden. En dat betekent een flinke stijging in de kosten van een overnachting in de hoofdstad en de vraag naar vluchten.

Een verblijf in een drie- of vier-sterren hotel kost tijdens Pride Amsterdam 25 procent meer dan tijdens een ander weekend in augustus, onderzocht reiszoekmachine Kayak. Voor een tweepersoonskamer in zo'n hotel betaal je komend weekend gemiddeld 145 euro per nacht in Amsterdam.

Ook steeg de vraag naar vliegtickets met 53 procent om voor de Canal Parade naar Amsterdam af te reizen.

Tijdens het slotweekend van Pride Amsterdam is het vanaf dit jaar mogelijk een kerkdienst bij te wonen die volledig in het teken staat van naamsverandering van transgenders. De afsluitende kerkdienst is al traditie, maar dit jaar worden voor het eerst echt transgenders aan het woord gelaten.

De Trans Pride Kerkdienst wordt op zondag 6 augustus om 12.00 uur gehouden in de Keizersgrachtkerk.

In samenwerking met het lhbt-platform inkanyiso.org van de Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi - wiens foto's momenteel in het Stedelijk Museum te bezichtigen zijn - toont No Man's Art Gallary vanaf donderdag 3 augustus het werk van verschillende jonge kunstenaars uit Zuid-Afrika.

De geëxposeerde fotografen worden omschreven als 'jonge visuele activisten' wiens werk samenhangt met thema's uit de lhbt-gemeenschap in Zuid-Afrika. Juist tijdens Pride Amsterdam is de Amsterdamse galerie een samenwerking met Muholi's platform aangegaan.

De tentoonstelling is bedoeld om de relaties en samenwerking tussen leden van de lhbt-gemeenschap in Zuid-Afrika, Amsterdam en daarbuiten uit te breiden en te onderhouden, laat de galerie weten.

De geëxposeerde fotografen zijn gezamenlijk geselecteerd door Muholi en curator Lerato Dumse. Het werk van Boitumelo Nkopane, Collen Mfazwe, Lebogang Mashifane, Thembela Dick and Velisa Jara is tot en met 27 augustus te bewonderen.

Pride and Loss
No Man's Art Gallary
Weteringschans 69
3 augutus t/m 27 augustus, open vrijdag t/m zondag

Muntu Masombuka's funeral Beeld Lerato Dumse
Muntu Masombuka's funeralBeeld Lerato Dumse

Het eclectische programma van Pride Amsterdam heeft tot en met 6 augustus voor iedereen wat in petto. In de wirwar aan evenementen is het soms lastig zoeken. Wij helpen je een handje en tippen elf feestjes die je niet wil missen.

Bekijk de fotoserie van de eerste dag van Pride Amsterdam: dit was de Pride Walk 2017.

De Pride Walk, de demonstratieve optocht waarmee de jaarlijkse Pride Amsterdam wordt afgetrapt, is aangekomen in het Vondelpark. Volgens de organisatie waren er niet 5000, zoals eerder gesteld, maar 7000 deelnemers.

De optocht ging van het homomonument aan de voet van de Westertoren via het Leidseplein naar het Vondelpark.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Verschillende vertegenwoordigers van politieke partijen lopen mee met de Pride Walk. Zo zien we onder anderen politici en aanhangers van CDA, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren voorbij komen.

Als er duizenden mensen door de binnenstad lopen, zorgt dat uiteraard voor oponthoud van het openbaar vervoer. Het GVB meldt dat de vertraging kan oplopen tot 20 minuten.

De Pride Walk is zojuist begonnen. Duizenden mensen lopen nu vanaf het homomonument naar het Vondelpark. Volgens de organisatie zijn er 5000 deelnemers.

Het motto is 'Walking for those who can not join us'. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor lhtbi'ers in de 76 landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

De naam van Gay Pride is veranderd in Pride Amsterdam omdat de vlag de lading niet meer dekte. De Pride is niet allee voor lesbiënnes en homo's, maar ook biseksuelen, transgenders en mensen met intersekse-conditie.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Bij het homomonument worden eerst nog enkele toespraken gehouden. Dit alles om aandacht te vragen voor de situatie van lhbti'ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Rond 12.00 uur start de Pride Walk, richting het Vondelpark.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De Pride Walk, de start van Pride Amsterdam, staat op het punt van beginnen.

Naar verwachting lopen er duizenden mensen mee met deze demonstratieve mars, vanaf het homomonument naar het Vondelpark. Ze vragen hiermee aandacht voor de situatie van lhbti'ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

De kritiek op de Gay Pride dat het alleen nog maar een feestje is? Onzin, zegt directeur Lucien Spee in een interview met Het Parool.

"Wat is er mis met een feestje? Waarom zouden wij moeten huilen dat wij homo zijn? Zo'n jongen uit de provincie, the only gay in the village, die met zijn hele familie naar Amsterdam komt. Hij op de boot, zij met koelboxen langs de kant om naar hun neefje te zwaaien en ook nog even naar Viola Holt. Hoe mooi is dat?"

Ook dat het alleen een feestje is voor hetero's vindt hij een non-issue. "In alle moeilijke landen waar nu Prides ontstaan, zijn het hetero's die het voor hun homovriendjes opnemen. En hoe hebben we hier in de Tweede Kamer telkens een meerderheid gekregen als het ging om homorechten? Toch echt door de hetero's."

Lees het volledige gesprek: 'Wij zijn geen sprinkhanen die even neerstrijken'

Lucien Spee Beeld Peggy Kuiper
Lucien SpeeBeeld Peggy Kuiper

Met een demonstratieve mars begint zaterdag de Pride Amsterdam, zoals de jaarlijkse Gay Pride vanaf dit jaar heet.

Naar verwachting lopen er duizenden mensen mee met de Pride Walk vanaf het homomonument naar het Vondelpark. Ze vragen hiermee aandacht voor de situatie van lhbti'ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Stichting Amsterdam Gay Pride heeft de naam van het evenement aangepast, omdat ze een bredere doelgroep wil aanspreken. Het feest is al lang niet meer alleen voor homoseksuelen, want de verzamelnaam lhbti staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen.

Op zaterdag 5 augustus is het jaarlijkse hoogtepunt van de pride, de roemruchte botenparade. De tachtig boten vertrekken dit keer vanaf het Oosterdok, wat eerder het eindpunt was, en gaan naar het Westerdok, het voormalige beginpunt. Dit bevordert volgens de organisatie de doorstroming.

Voor het eerst is er dit jaar ook een driedaags programma in Zandvoort: Pride at the Beach.

De route van de Pride Walk. Beeld Google Street View
De route van de Pride Walk.Beeld Google Street View

Tram 9 zal er zaterdag 29 juli iets anders uitzien dan normaal. Speciaal voor de Pride Amsterdam wordt de tram in een kleurrijk jasje gestoken. "De GayVB tram is de meest kleurrijke tram van het land," aldus het GVB. De stadsvervoerder wil daarmee hun betrokkenheid bij het evenement laten zien. Hun motto: 'Show your pride, enjoy the ride'.

Zaterdag is de beurt dus aan lijn 9, daarna kan je de ‘GayVB tram’, tegenkomen op wisselende trajecten.

De I Amsterdam-letters op het Westerpark zijn al in de stemming voor Pride Amsterdam: ze hebben een vrolijk regenboogjasje gekregen. De gemeente heeft een timelapse van het proces via Twitter verspreid.

Menig straat en gracht is inmiddels versierd met kleurrijke Pride-vlaggen.

Met een nieuwe naam wil de Stichting Amsterdam Gay Pride er vanaf nu nadrukkelijker zijn voor iedereen. De Pride Amsterdam, zoals de Gay Pride vanaf dit jaar heet, draait de komende editie meer om de inhoud en moet meer mensen aanspreken.

Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord 'gay' in de naam van het jaarlijkse evenement. Vandaar dat de stichting de naam verandert, waardoor die nu ook aansluit bij de gelijknamige prides in onder meer Madrid, Londen en New York.

"We willen dat iedereen zich herkent in het programma," zegt een woordvoerder van Pride Amsterdam tegen ANP. "Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de 'p' van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent.''

Van highbrow tot lowbrow: het eclectische programma van Pride Amsterdam heeft voor iedereen wat in petto. Het Parool zette de leukste events op een rij. Van buitenfeestjes als Milkshake en de Dragqueen Olympics tot de Senior Pride en foto-expositie Streethearts.

Dit zijn de leukste events van Pride Amsterdam

Vorig jaar maakte de Hema shirts voor EuroPride met tompoucen en rookworsten, dit jaar is de afbeelding tot op het laatste moment een verrassing. Soort van.

Op elk Hema Prideshirt staat een hartje en een naam. Maar welke naam, dat weet je pas als je het shirt uit de verpakking haalt. Je kiest een pasvorm en maat, maar de kleur van het shirt en de naam die erop staat, zijn een verrassing.

Het idee erachter: 'Die naam kan van iedereen zijn. Allemaal met een hartje ervoor. Want liefde is voor iedereen. Met dit shirt laat jij zien dat jij zonder vooroordelen liefde uitdraagt voor iedereen.'

De shirts zijn vanaf 21 juli te koop in 8 filialen van de Hema in Amsterdam en via de website.

null Beeld Hema
Beeld Hema

Dit jaar trekt de botenparade in tegengestelde richting door de stad. Door de boten van het Oosterdok naar het Westerdok te laten varen hopen de gemeente en de organisatie dat de doorstroming vlotter verloopt, en zo korter voor overlast zorgt in de binnenstad.

Op 5 augustus om 13.00 uur vertrekt de eerste boot uit het Oosterdok om via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht rond 15.00 uur in het Westerdok aan te komen.

Omdat de 14-daagse EuroPride in Amsterdam vorig jaar goed is bevallen, is het programma ook dit jaar uitgebreid. Er worden meer evenementen georganiseerd voorafgaand aan de Canal Parade op 5 augustus. Pride Amsterdam begint op 29 juli en duurt tot en met 6 augustus.

De festiviteiten beginnen op 29 juli met de Pride Walk. Deze optocht begint bij het homomonument op de Westermarkt en trekt naar het Vondelpark. Met de optocht wil de organisatie blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van lhbti's in het bijzonder, waar ook ter wereld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden