Blog

Dit was Oud & Nieuw in Amsterdam

De jaarwisseling is zowel in Amsterdam als in de rest van Nederland rustiger verlopen dan eerdere jaren. In dit blog lees je alles over Oud en Nieuw in Amsterdam.

Beeld anp

De politie, brandweer en ambulance zijn eensgezind: de jaarwisseling in Amsterdam is rustig verlopen.De brandweer kreeg 186 meldingen en rukte 165 keer uit. Onder meer voor zeventien autobranden, twee brandende vrachtwagens en vijf scooters. Er waren minder branden in afval- en andere containers, en ook geen groot vuur.

Ambulances maakten in totaal 319 ritten, waarvan zes voor vuurwerkletsel. Een vergelijkbaar aantal met de voorgaande jaarwisselingen.

De politie verrichtte 43 aanhoudingen en dat zijn er wel een stuk meer dan de 32 van vorig jaar. Vijf keer waren er incidenten met geweld richting hulpverleners.

In de ziekenhuizen was het druk, maar niet veel meer dan normaal. Een verslaggever die meeliep op de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart beleefde een rustige nacht. Een jongen van veertien verloor zijn hand maandag bij het afsteken van vuurwerk.

Op verschillende plekken doken Amsterdammers het water in voor een nieuwjaarsduik. In de Olympiadelaan in Amstelveen en de Hendrk Dienskestraat Nieuw-West vielen bewoners die meespelen met de Postcode Loterij in de prijzen op nieuwjaarsdag.


Lees ook: Dit verandert er per 1 januari allemaal in Amsterdam

1 januari 2018, 18:22

Amstelveen en Nieuw-West in de prijzen

Het nieuwe jaar begint goed voor bewoners van de Hendrik Dienskestraat in Nieuw-West en Amstelveners met postcode 1183 WN die meespelen in de Postcode Loterij.

Op postcode 1063 AP in Nieuw-West is maandag een prijs van 100.000 euro gevallen, laat de loterij weten. Dat bedrag wordt verdeeld over de winnaars. In de derde week van januari horen zij per brief hoeveel ze precies gewonnen hebben. Hoe meer loten, hoe hoger het bedrag.

Ook voor dertien bewoners van de Olympiadelaan in Amstelveen begon 2018 goed. Op hun postcode 1183 WN viel de SuperPostcodeprijs van een miljoen euro. De winnaars verdelen dit bedrag met elkaar. Ieder meespelend lot is ruim 38.000 euro waard.

1 januari 2018, 16:47

'Minder geweld oudjaar'

De politie heeft bij het Openbaar Ministerie landelijk 254 mensen aangeleverd die zijn aangehouden voor een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat zijn er minder dan vorige oud en nieuw, toen 344 verdachten voor zo'n misdrijf werden aangebracht, meldt het OM na een eerste inventarisatie.

De meeste arrestanten worden verdacht van het plegen van geweld. In 67 gevallen gaat het om geweld tegen mensen met een publieke taak (politie, brandweer, ambulancepersoneel). Vorig jaar waren dat er nog 98.

Mensen die zich daaraan schuldig maken, worden hoe dan ook voor de rechter gebracht. Hulpdiensten zorgen namelijk tijdens de jaarwisseling voor de veiligheid van iedereen en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen, aldus het OM.

Wanneer de (super)snelrechtzittingen zullen plaatsvinden, maken de parketten zelf nog bekend.

1 januari 2018, 16:40

Jongen (14) verliest hand in Nieuw-West

Een veertienjarige jongen heeft maandag in de in de Willem Molengraaffstraat in Nieuw-West zijn hand verloren bij het afsteken van vuurwerk. Samen met een jongen van tien en van elf had hij een hoeveelheid vuurwerk aan elkaar gebonden. De anderen twee liepen verwondingen aan hun gezicht op. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

1 januari 2018, 15:54

Nieuwjaarsduik bij het Noorderpark

Niet alleen op de officiële plekken deden mensen een nieuwjaarsduik. Bij het Noorderpark, ter hoogte van de Buiksloterdijk, dook jong tot oud het Noordhollandsch kanaal in.

Beeld Guda Oly
Beeld Guda Oly

1 januari 2018, 15:00

Oudjaarsnacht op de spoedeisende hulp

De bezetting op de spoedeisende hulp in het MC Slotervaart ziekenhuis was verdubbeld, maar het werd een rustige nacht in West.

Het moet één van de slechtste plekken zijn om het nieuwe jaar te beginnen: het ziekenhuis. Helemaal als de toedracht van het ziekenhuisbezoek te maken heeft met de festiviteiten om het nieuwe jaar in te luiden.

"Toch is dat vaak het geval," zegt Bernadette Jonker, een verpleegkundige met 17 jaar ervaring op de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart. "Intoxicaties en vuurwerkletsel zien we hier met nieuwjaarsnacht het vaakst."

Lees verder: Oudjaarsnacht op de spoedeisende hulp: 'Drank is een goede pijnstiller'

Met negen patiënten was het rustig in MC Slotervaart Beeld Dingena Mol

1 januari 2018, 14:04

Brandweer blij met minder agressie

Brandweer Nederland zegt verheugd te zijn dat brandweerlieden tijdens de voorbije jaarwisseling nauwelijks doelwit zijn geweest van agressie en geweld.

Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland noemt het "mooi om te zien dat er nagenoeg geen agressie tegen brandweercollega's heeft plaatsgevonden''.

Dat was vorig jaar in tien regio's nog wel het geval. Wel was er in de regio Noord-Holland Noord sprake van verbaal geweld tegen een centralist van de meldkamer.

De brandweer heeft deze jaarwisseling aanzienlijk minder meldingen binnengekregen dan een jaar eerder, blijkt uit een eerste inventarisatie. In de meeste regio's is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. De brandweer ontving in de 25 regio's bijna 3500 meldingen.

Dat is een afname van 539 meldingen (ruim 13 procent) ten opzichte van de vorige jaarwisseling. "Ten opzichte van twee jaar geleden is dat bijna 25 procent'', zegt Wevers. Hij waarschuwt dat desondanks de brandweer tijdens de jaarwisseling "nog altijd bijna tien keer vaker wordt gealarmeerd dan tijdens een gewone dag''.

1 januari 2018, 11:28

Meer aanhoudingen, minder containerbrand

De politie, brandweer en ambulance zijn eensgezind: de jaarwisseling in Amsterdam is rustig verlopen. De brandweer kreeg 186 meldingen en rukte 165 keer uit. Onder meer voor zeventien autobranden, twee brandende vrachtwagens en vijf scooters. Er waren minder branden in afval- en andere container, en ook geen groot vuur.

Ambulances maakten in totaal 319 ritten, waarvan zes voor vuurwerkletsel. Een vergelijkbaar aantal met de voorgaande jaarwisselingen.

De politie verrichtte 43 aanhoudingen en dat zijn er wel een stuk meer dan de 32 van vorig jaar. Vijf keer waren er incidenten met geweld richting hulpverleners. Weliswaar minder dan in 2016 naar vergelijkbaar met een aantal jaar daarvoor. in de meeste gevallen werd er zwaar vuurwerk gegooid of werden bedreigingen geuit. Per definitie onacceptabel en schandalig, benadrukt de vijfhoek en nog altijd een jaarlijks terugkerend iets.

Het beeld dat de politie, brandweer en ambulance nu geven is voorlopig. Naar verwachting komen er de komende uren en dagen nog aangiftes en meldingen binnen.

1 januari 2018, 10:52

Typische nieuwjaarsnacht in ziekenhuizen

Op de eerste hulp-afdelingen van ziekenhuizen in Amsterdam was het vannacht druk, maar niet veel meer dan normaal. Alleen het VUmc had een drukkere jaarwisseling dan gangbaar, maakt AT5 op uit een rondgang. Het ziekenhuis in Zuid behandelde veertig patiënten en moest er negen naar een zogeheten 'shockroom' voor spoedeisende hulp behandelen. Acht mensen moesten worden behandeld aan oogletsel, een aantal anderen voor alcohol- of drugsgebruik.

In het OLVG was het ook 'redelijk druk', maar wel vergelijkbaar met voorgaande jaarwisselingen. In het AMC was een zelfde beeld te zien, maar wel met minder vuurwerkslachtofffrs dan voorheen.

In het MC Slotervaart was het met negen 'jaarwisseling-gerelateerde' slachtoffers rustiger dan eerdere jaren. Het BovenIJ ziekenhuis kon maandagochtend nog geen cijfers overleggen.

1 januari 2018, 9:27

Schoonmakers alweer hard aan het werk

Op het Rembrandtplein en de Reguliersbreestraat maar ook elders in de stad zijn medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst alweer vroeg in touw om de restanten van de nieuwjaarsnacht op te ruimen.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

1 januari 2018, 6:58

Klokslag 12 uur van bovenaf

Zowel op de grond als daarboven is door de politie en andere hulpdiensten vannacht natuurlijk doorgewerkt. Vanuit de politiehelikopter die klokslag middernacht boven de stad vloog zag de jaarwisseling in Amsterdam er indrukwekkend uit.

1 januari 2018, 6:29

'Redelijk rustige jaarwisseling'

De grote vuurwerkshow op het Java-eiland trok tijdens de nieuwjaarsnacht zo'n negenduizend bezoekers en verliep gemoedelijk. Elders in de stad noteerde de politie in de loop van de nacht verschillende vechtpartijen. Desalniettemin was het redelijk rustig, zegt een woordvoerder maandagochtend vroeg.

Maandagmiddag komt de gemeente met concretere details over de jaarwisseling en hoe die zich heeft verhouden tot eerdere jaren.

1 januari 2018, 1:45

'Gemoedelijke sfeer'

De vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland verliep zonder incidenten. 'Het was heel gemoedelijk', zegt een woordvoerder van de betrokken organisatie. Zo'n 9.000 mensen kwamen af op het vuurwerk en nog eens 1,3 miljoen mensen zagen het op televisie. De zegsman benadrukt dat het thema Amsterdam Unite goed uit de verf is gekomen, met niet alleen vuurwerk, maar ook met muziek en een lasershow.

31 december 2017, 23:23

In Amsterdam werd het jaar ingeluid met vuurwerk op de Kop van Java. Ondanks harde wind kon de show met enkele aanpassingen doorgaan.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

31 december 2017, 22:00

Code geel

Ook tijdens de jaarwisseling moet men in Amsterdam rekening houden met zware windstoten. Het KNMI heeft de eerder afgegeven code geel verlengd voor de nacht in Noord-Holland. Windstoten kunnen oplopen tot 80 kilometer per uur.

31 december 2017, 20:48

Brandweer en politie

Volgens de politie verloopt Oudejaarsavond rustig in Amsterdam. Volgens een woordvoerder zijn er geen noemenswaardige incidenten, mogelijk door het slechte weer.

De brandweer meldt het druk te hebben met auto- en containerbranden door de hele stad. Ook brandde een slaapkamer in Nieuw-West uit door sterretjes.

31 december 2017, 20:39

Vuurwerkshow gaat door

Het hoge woord is eruit: volgens de gemeente kan de vuurwerkshop op de Kop van Java om middernacht gewoon doorgaan. Wel zijn er vanwege de weersomstandigheden een aantal aanpassingen gedaan.

Publiek bij de vuurwerkshow van afgelopen jaar Beeld anp

31 december 2017, 19:36

Kerstboomverbranding gaat door

Goed nieuws voor de liefhebbers van goede kerstbomenverbranding: in Floradorp mag de fik erin, zo meldt de gemeente. Eerder op de dag was het nog niet duidelijk of het onstuimige weer het zou toelaten.

Het is nog niet duidelijk of de vuurwerkshow op de Kop van Java ook doorgaat. Hierover komt de gemeente later op de avond met een besluit.

31 december 2017, 18:59

Nieuwjaarsduiken

De eerste etentjes zullen inmiddels achter de rug zijn. Nu iedereen nog enigszins nuchter is: tijd om die vage plannen voor een nieuwjaarsduik te concretiseren. Op deze plekken in de stad kun je morgenochtend terecht om de kater weg te plonzen.

31 december 2017, 18:54

Vuurwerkverbod

Van 59 procent van de Amsterdammers mag er plaatselijk een algemeen vuurwerkverbod ingevoerd worden, zo blijkt uit onderzoek van Bureau OIS in opdracht van AT5.

31 december 2017, 17:00

Legaal vuurwerk afsteken

Daar gaat 'ie dan: vanaf nu is het legaal om vuurwerk af te steken. Knallen maar! Dat kan in de hele stad, behalve rondom de Poezenboot, de Hollandsche Manege en Artis en ruim veertig andere plekken.

Vuurwerk in IJmuiden Beeld anp

31 december 2017, 16:55

Vuurwerk vanaf de grond

Het is nog niet zeker dat de vuurwerkshow vanavond op de Kop van Java doorgaat. In ieder geval wordt meer vuurwerk vanaf de grond afgestoken. Ook is de kraan waar vuurwerk wordt afgeschoten verlaagd van 60 naar 30 meter.

Mocht de wind verder aantrekken, dan kan de show alsnog worden afgelast.

31 december 2017, 15:58

Amsterdamse overzichten

De dagen voor oud en nieuw regent het lijstjes en jaaroverzichten. Zo vind je hier een aantal overzichten van Het Parool: welke hotspots gingen er open in 2017? Welke feestjes waren het afgelopen jaar het best en het bedroevendst? En wat gaat er op 1 januari 2018 allemaal veranderen?

Ook andere Amsterdamse instanties doen vrolijk mee, zo vind je hier:
- Het jaaroverzicht van de Noord/Zuidlijn
- 2017 in cijfers van de gemeente
- Een terugblik op het jaar door AT5

31 december 2017, 15:36

Drukte bij The Bulldog

Niet alleen bij de oliebollenkramen is het dringen: er bestaat ook interesse in andere producten dan deegwaren voor tijdens de jaarwisseling. Bij coffeeshop The Bulldog op de Wallen is het druk.

31 december 2017, 14:18

Vuurwerkshow onzeker door weer

De grote vuurwerkshow die om middernacht op de Kop van Java wordt georganiseerd, staat op losse schroeven door het slechte weer.

De gemeente monitort het weer al sinds vrijdag, maar durft nog steeds geen definitieve uitspraken te doen. Belangstellenden worden geadviseerd nieuwskanalen in de gaten te houden. De show is in ieder geval al aangepast.

De show van vorig jaar was een groot succes Beeld anp

31 december 2017, 13:45

Dit verandert er per 1 januari

Met het ontkurken van de champagne verandert tijdens oud en nieuw niet alleen het jaar, maar veranderen ook een hoop andere dingen.

Je kan je nu nog even inlezen over het lot van reclamestickers, vieze scooters en peuterspeelzalen in 2018: Dit verandert er per 1 januari allemaal in Amsterdam

31 december 2017, 11:53

Nog meer oliebollen

Niet alleen bij gebakkraam Albers is het druk. Op sociale media en via onze tiplijn stromen steeds meer foto's binnen van drukbezochte kramen.

Gebakkraam aan het Cornelis Troostplein. Beeld Hannah Stove
Hartog in Oost Beeld Pieter van Oldenborgh
Hugo de Grootplein Beeld Jesse Beentjes

31 december 2017, 11:17

Mooie foto's?

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp en laat het ons weten.

31 december 2017, 11:13

Drukte bij de oliebollenkramen

Op de laatste dag van het jaar is het druk bij de oliebollenkramen in de stad. Zo ook bij Gebakkraam Albers aan de Renswoudestraat, volgens het Algemeen Dagblad de kraam met de lekkerste oliebollen van Amsterdam.

Beeld Reinder van Zaanen

31 december 2017, 11:12

Drie auto's uitgebrand op Wittenburg

Drie auto's zijn in de brand gevlogen in de nacht van zaterdag op zondag. De politie houdt rekening met brandstichting.

Lees verder: Drie uitgebrande auto's op Wittenburg

31 december 2017, 8:52

Geen vuurwerk te koop vandaag?

Het is 31 december, maar vandaag is nergens meer vuurwerk te koop. Waarom is dat?

De regels voor vuurwerkverkoop zijn vastgelegd in de vuurwerkwet uit 2002. Daarin staat dat vuurwerk nooit op zondag verkocht mag worden. Dat is ooit bepaald om de zondagrust zo weinig mogelijk te verstoren.

Lees verder: Waarom kun je nooit vuurwerk kopen op zondag?

De verkoop begon dit jaar op 28 december. Beeld ANP

31 december 2017, 8:37

Oudjaarsshow Dolf Jansen op Youtube

Dolf Jansen heeft zijn oudjaarsshow op zijn Youtube-kanaal gezet. De show die hij samen met Louise Korthals in de achterliggend periode heeft gespeeld, is hier te zien: Oudjaarsshow Dolf Jansen integraal op Youtube

31 december 2017, 7:47

Wat te doen met je huisdier?

Vuurwerk is niet waar dieren van houden. Maar hoe bescherm je je huisdier nou het beste tijdens de jaarwisseling? Het Amsterdamse trio VET Amsterdam, dat op vrije dagen met een dierenambulance door Amsterdam rijdt om dieren in nood te helpen, geeft tips om angst, stress en ellende bij huisdieren te voorkomen. Zo zijn er vuurwerkcd's, kalermingspillen en rustgevende kledingstukken.


31 december 2017, 6:47

Proseccodonuts

Voor de nodige afwisseling tussen al het oliebollengeweld in het oudejaarsweekend, kun je terecht bij conceptstore Drake's. Daar verkopen ze tijdelijk een feestelijk gouden proseccodonut.

De donuts zijnzondag van 10.00 tot 20.00 uur te proeven op Damrak 61. Bedenker Xavier Bouterse: "Kun je daarna meteen door naar je nieuwjaarsfeestje."

Lees meer: Oliebollen? Bij Drake's eet je gouden proseccodonuts

Xavier Bouterse met zijn bedachte gouden proseccodonut. Beeld ANP

31 december 2017, 6:19

Code geel

Oudjaarsdag begint in Amsterdam onstuimig. Het noordwesten van het land moet in de ochtend rekening houden met zware windstoten. Met name in Noord-Holland en het Waddengebied zijn windstoten met snelheden mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur, windkracht 9.

Het KNMI heeft voor de twee regio's code geel afgegeven. Naar verwachting duurt dit tot 13.00 uur.

30 december 2017, 16:15

A'damse Winterparade veel eerder klaar

Waarom precies is raadselachtig, maar het slotfeest van de Amsterdamse Winterparade in de RAI duurt zondagavond een heel stuk korter dan gepland. Het twaalfdaagse evenement dat dit jaar voor het eerst en laatst deze naam voert zou tot en met 2 uur 's ochtends op 1 januari doorfeesten, maar kondigde zaterdagmiddag aan op oudejaarsavond al om 22.00 uur al te stoppen.

Als reden worden 'omstandigheden' gegeven. Bezoekers die al een kaartje haden voor het speciale oudejaarsavondprogramma van de Amsterdamse Winterparade kunnen zich bij de organisatie melden en krijgen dan hun geld terug.

Nog op zoek naar inspiratie voor oud en nieuw? Dit wil je dit weekend niet missen in Amsterdam (10 tips)

30 december 2017, 12:59

Warm en onstuimig

Oudejaarsdag wordt recordwarm met 11 graden op de Wadden, 13 graden in het midden van het land en 14 graden in het zuiden. Dat is de verwachting van Weeronline. Het oude record staat op 12,3 graden in De Bilt in 2006.

De dag verloopt onstuimig met langdurige regen en veel wind. Tijdens de jaarwisseling trekken buien over het land. De kans op regen tijdens het vuurwerk is 60 procent in de kustprovincies en 75 procent in het oosten.

In het hele land staat een stevige zuidwestenwind, die aan zee hard kan zijn. De temperatuur ligt tussen 8 en 10 graden, een stuk hoger dan in een normale januarinacht (-1 tot +2 graden).

Gezien de harde wind kunnen mensen hun vuurpijlen beter niet in een lege fles zetten - die zou makkelijk kunnen omwaaien. Een fles gevuld met water of zand is beter, aldus Weeronline.

De wind heeft als voordeel dat vuurwerkdampen snel wegwaaien en mist geen kans krijgt. Vorig jaar ontstond door het vuurwerk regionaal plotseling dichte mist.

Op nieuwjaarsdag zijn er buien, maar ook de zon laat zich soms zien, bij maxima rond 9 graden. Het water van de Noordzee, waar veel nieuwjaarsduiken worden georganiseerd, is 5 tot 7 graden.

Zie ook: Hier begin je 2018 met een Amsterdamse nieuwjaarsduik

30 december 2017, 12:31

Champagne

Ga je nog champagne halen? Wijnliefhebbers Ronald Giphart en Harold Hamersma sniffen, slurpen, spoelen en spugen om te bepalen met welke fles bubbels je 2018 het best kan inluiden. Dit zijn hun tips.

30 december 2017, 12:27

OV met Oud & Nieuw

Op oudejaarsavond wordt zondag na 20.00 uur 's avonds het meeste openbaar vervoer weer stilgelegd.

Zo staan alle bussen, trams, en metro's van het GVB na 20:00 uur stil. Op het IJ vaart alleen het Buiksloterwegveerpont door. Pas in de vroege uurtjes van 2018 wordt de dienstregeling hervat. Nieuw dit jaar is dat metrolijn 54 vanaf 01.30 uur weer gaat rijden. Op de site van het GVB staat een uitgebreid overzicht.

Bussen van Connexxion rijden dit jaar voor het eerst door tot en met 23.00 uur.

De NS hervatten het nachtnetwerk op 1 januari vanaf 01.00 uur.
Connexxion ook. Op nieuwjaarsdag voeren alle vervoerders in Nederland een zondagsdienstregeling.

: Waarom is er op oudjaarsdag na 20.00 uur geen openbaar vervoer meer?

30 december 2017, 12:13

Vuurwerk

De vuurwerkshow in Amsterdam staat dit jaar in het teken van de diversiteit van de Amsterdamse inwoners. In het kader van het thema 'Amsterdam UNITE' worden de vlaggen en gezichten van 180 Amsterdammers met verschillende nationaliteiten op LED- en waterschermen geprojecteerd.

Die 180 Amsterdammers zijn zelf ook aanwezig om het nieuwe jaar in te luiden. Het vuurwerk wordt dit jaar op de kop van het Java-eiland afgestoken en is ook te zien vanaf de Jan Schaeferbrug en de Noordwal.

Zelf vuurwerk afsteken? Kijk dan even goed of je je niet in een van de vuurwerkvrije zones op deze kaart bevindt. Rondom de Poezenboot, de Hollandsche Manege en Artis zijn drie van de ruim veertig plekken in Amsterdam waar tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Oudejaarsavond is voor de meeste mensen reden voor een feestje. Maar voor huisdieren zijn die rotjes, vuurpijlen en duizendklappers een ware nachtmerrie. Carmen Silos van de Dierenbescherming geeft vijf tips om Fikkie en Pluisje door de nacht te slepen.

In dit blog lees je alles over Oud & Nieuw in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.