Blog

Dit was Oud & Nieuw in Amsterdam

In dit blog lees je alles terug over Oud en Nieuw in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Geweld tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling is verdubbeld. Het aantal Nederlandse politiemensen dat maandagacht geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie in Amsterdam maakt zich zorgen over het wapengebruik tijdens de nieuwjaarsnacht in de hoofdstad. Er waren in totaal negen schietincidenten.

Op Twitter vraagt korpschef Erik Akerboom om een herbezinning van het oudjaarsfeest in Nederland. Dat doet de politiebaas naar aanleiding van de incidenten, de schade en de ongelukken die er elk jaar weer zijn.

De agenten in Nieuw-West kwamen de afgelopen nacht in verschillende situaties terecht. Er waren brandjes, ruzies en vuurwerkoverlast. Aan het eind van de nacht kon de balans worden opgemaakt. Naast twintig bekeuring en tien aanhoudingen werden verschillende 'vuurwerkwapens' in beslag genomen.

null Beeld Politie Nieuw-West
Beeld Politie Nieuw-West
null Beeld Politie Nieuw-West
Beeld Politie Nieuw-West

De nieuwjaarsduik: voor velen veel te koud, voor anderen juist lekker verfrissend. Honderden Amsterdammers hebben dinsdag weer een plons gewaagd.

De jaarwisseling was voor de hulpdiensten drukker dan vorig jaar. Vooral voor de brandweer die 295 keer uitrukte, was het een drukke nacht. Ook het aantal containerbranden nam fors toe.

Amsterdam luidde vannacht 2019 in met een grote vuurwerkshow vanaf de kop van het Java-eiland. Ook in andere steden waren show. Bekijk hier hoe dat eruit zag.

Weggebruikers opgepast: de A10 richting Amstel, bij Oud-Zuid, is afgesloten. Er staat een auto in de brand. Automobilisten moeten omrijden.

Premier Mark Rutte en minister Fred Grapperhaus waarschuwen dat hulpverleners ook met Oud en Nieuw hun werk moeten kunnen doen. Zij moeten het rond de jaarwisseling vaak ontgelden, maar "verdienen ons applaus'', twittert Rutte.

De minister-president roept Nederland op er met elkaar een mooie avond van te maken en hulpverleners de ruimte te gunnen. "Zodat we op een feestelijke manier Oud & Nieuw kunnen vieren.''

Ook Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maakt zich zorgen over geweld tegen onder anderen politiemensen en brandweerlieden. Hij hoorde in Leiden, Alphen aan den Rijn en Vlaardingen hoe zij soms worden lastiggevallen en geïntimideerd door raddraaiers met zwaar vuurwerk, alcohol en drugs. Hij wijst erop dat de jaarwisseling niet zonder 'hun hulpinstinct' kan en wenst hulpverleners "wijsheid en sterkte vannacht''.

Het OM eist tegen personen die geweld plegen tegen hulpverleners of hen hinderen in hun werk de laatste jaren flink zwaardere straffen.

Ter herinnering: Op oudejaarsavond rijdt er na 20:00 uur nagenoeg geen openbaar vervoer meer in Amsterdam.

Het GVB zet wel extra metrotreinen en veerponten in tijdens oudejaarsnacht. De metrolijnen 52 en 54, van Noord naar Zuid en van CS naar Zuidoost, rijden vanaf 1.30 uur de hele nacht door.

De pont tussen CS en Buiksloterweg vaart maandag de hele avond en nacht. Tussen CS en NDSM-terrein vaart de pont ook de hele nacht door, zowel met een gewone veer als met een extra veer dat is gehuurd door de organisatie die een evenement houdt in de scheepsbouwloods.

Op de Kop van Java zijn de voorbereidingen voor de vuurwerkshow in volle gang. Om 12 uur start het spektakel, dat is te zien vanaf het Java-eiland, de Jan Schaeferbrug of vanaf de Noordwal.

De voorbereidingen zijn in volle gang Beeld .
De voorbereidingen zijn in volle gangBeeld .
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Het is druk bij de oliebollenkraam aan de Oostelijke Handelskade. Amsterdammers willen op de laatste dag van het jaar nog even snel oliebollen halen om de nacht goed door te komen.

In de rij voor oliebollen Beeld .
In de rij voor oliebollenBeeld .

Veel sportscholen zijn dicht op 1 januari. Daar sta je dan met je goede voornemens. Daarom is bij de Vondelgym in Zuid iedereen welkom morgen. Gratis. De sportschool biedt die dag gratis lessen aan, maar er kan ook vrij getraind worden.

Arie Boomsma in zijn eigen sportschool Beeld anp
Arie Boomsma in zijn eigen sportschoolBeeld anp

Een nieuw jaar betekent ook dat er allerlei dingen wijzigen. Airbnb gaat van 60 naar 30 dagen, zwemmen wordt duurder en het ov ook. Dit zijn de opvallendste veranderingen vanaf klokslag twaalf uur in en rond Amsterdam.

Nederland is volgens de Amsterdamse comedians van de Survival Guide to the Dutch 364 dagen van het jaar heel vredig. "Maar op 31 december verandert dit allemaal." Bekijk de video: Hoe overleef je Oud en Nieuw in Nederland?

null Beeld Survival Guide to the Dutch
Beeld Survival Guide to the Dutch

Het GVB zet extra metrotreinen en veerponten in tijdens oudejaarsnacht (1 januari). De metrolijnen 52 en 54, van Noord naar Zuid en van CS naar Zuidoost, rijden vanaf 1.30 uur de hele nacht door.

Zoals gebruikelijk komt het openbaar vervoer in en rond de stad rond 20.00 uur volledig tot stilstand. De veerponten varen wel, maar na acht uur 's avonds rijden er geen treinen, bussen, trams en metro's meer. Waarom is dat?

Ook de treinen van NS rijden volgens de zogenaamde 'oliebollendienstregeling'. Dat betekent dat na 20.00 uur geen treinen meer rijden. Na 01.00 uur gaat de nachtdienstregeling in. NS raadt aan de actuele dienstregeling in de gaten te houden.

Wie het jaar moedig en opgefrist wil beginnen, hoeft niet helemaal naar zee voor een nieuwjaarsduik. Ook bij de Gaasperplas en Sloterplas kun je georganiseerd het water in.

Vorig jaar was er een nieuwjaarsduik bij Blijburg Beeld Amaury Miller
Vorig jaar was er een nieuwjaarsduik bij BlijburgBeeld Amaury Miller

Verschillende brandweerkorpsen houden maandagavond mensen via Facebook op de hoogte van hun werkzaamheden. Onder andere de brandweer in Amstelveen en Oostzaan (die ook meldingen in Noord oppakt) houden een 'volgdienst', zoals dat heet.

Vrijwilligers plaatsen berichten op Facebook als ze uitrukken tijdens de jaarwisseling. Het is de drukste nacht van het jaar, volgens de brandweer in Oostzaan.

Mensen die vuurwerk kopen, geven daar gemiddeld 48 euro aan uit. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Wel zijn er dit jaar iets minder vuurwerkkopers dan in 2017, meldt het Economisch Bureau van ING na onderzoek onder ruim 47.300 respondenten op de ING Vraag van Vandaag.

Een groep van 34 procent geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Een groep van 24 procent schiet of knalt tussen de 20 en 50 euro de lucht in. Nog eens 24 procent koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalwerk. Iets minder dan een vijfde (18 procent) geeft meer dan 100 euro uit.

De meeste respondenten (83 procent) geven aan dat ze niets uitgeven aan vuurwerk, omdat ze het zonde van het geld vinden of omdat ze nog geen 16 jaar zijn. In 2017 is voor 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, ongeveer hetzelfde bedrag als het jaar daarvoor.

null Beeld anp
Beeld anp

De vuurwerkshow in Amsterdam op de Kop van Java heeft dit jaar als thema Be Kind. Het wordt op de kop van het Java-eiland afgestoken en is ook te zien vanaf de Jan Schaeferbrug en de Noordwal.

Zelf vuurwerk afsteken? Hier kun je vandaag nog vuurwerk kopen. Afsteken mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 2019.

Kijk wel even goed of je je niet in een van de vuurwerkvrije zones op deze kaart bevindt. Rond Artis, ziekenhuizen, dierenasiels, maneges en kinderboerderijen mag je dit jaar geen vuurwerk afsteken.

Voor het eerst krijgen Amsterdammers de mogelijkheid om zelf vuurwerkvrije zones in te stellen, in goed overleg met de buren. De gemeente helpt hierbij door het beschikbaar stellen van borden en posters, maar zal in deze gebieden niet handhaven. Er zijn tot nu toe 212 pakketten verstrekt.

Oudejaarsavond is voor de meeste mensen reden voor een feestje. Maar voor huisdieren zijn die rotjes, vuurpijlen en duizendklappers een ware nachtmerrie. Carmen Silos van de Dierenbescherming geeft vijf tips om Fikkie en Pluisje door de nacht te slepen.

Je dier gespreid te eten geven is een van de tips van de dierenbescherming Beeld Dingena Mol
Je dier gespreid te eten geven is een van de tips van de dierenbeschermingBeeld Dingena Mol

In dit blog lees je alles over Oud en Nieuw in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden