Plus

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 19 april

Wederom een daling van het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares en bij een van de mogelijke corona-apps is een datalek gevonden. Dit is het belangrijkste coronanieuws van zondag 19 april.

Beeld EPA

RIVM: 83 sterfgevallen, 110 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 83 meldingen geweest van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Ook zijn 110 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Voor beide cijfers betekent dat een daling ten opzichte van zaterdag

Aantal patiënten op de intensive care onder de 1200

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot onder de 1200. Het zijn er nu nog 1176, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 25 minder dan zaterdag. Vrijdag stond de teller nog op 1235.

Moslims wereldwijd opgeroepen thuis te bidden

Het hoogste religieuze orgaan van Saudi-Arabië heeft moslims wereldwijd opgeroepen tijdens de ramadan thuis te bidden als een lockdown van kracht is in hun land. Premier Mark Rutte heeft Nederlandse moslims onlangs ook opgeroepen het vasten tijdens de ramadan thuis te doen. 

Twintig boetes voor negeren coronaregels op Amsterdams sportveld

Twintig personen hebben zaterdagmiddag in Amsterdam-Zuidoost een boete gekregen omdat ze zich niet hielden aan de coronaregels. Ze bevonden zich volgens de politie op een sportveld bij Huigenbos. Agenten arresteerden twee personen, een vrouw van 47 en een man van 41, omdat ze niet weg wilden gaan.

Datalek gevonden in een van de mogelijke corona-apps

Bij een van de mogelijke corona-apps, COVID19 Alert, is een datalek gevonden. Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand meegekopieerd met zo’n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden, bevestigt Sander de Vries, een van de initiators, een bericht hierover bij RTL Nieuws. De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten.

Later op de dag werd duidelijk dat het nog wel even duurt voor er een corona-opsporingsapp komt die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid.

Buitenland

België
In België zijn de afgelopen 24 uur 230 mensen overleden aan de gevolgen van coronabesmetting, duidelijk minder dan een dag eerder. Het aantal ziekenhuisopnames liep ook terug. Er kwamen 265 nieuwe patiënten bij, 409 werden er ontslagen.

Spanje
Het dodental door besmetting met het coronavirus in Spanje vertoont na een paar piekdagen weer een dalende tendens. Het ministerie van Volksgezondheid meldde zondag dat in de laatste 24 uur 410 patiënten zijn bezweken aan de ziekte. Een dag eerder waren het er nog ruim 150 meer.

Italië
Het dodental door het nieuwe coronavirus in Italië is zondag minder hard gestegen dan een dag eerder. Zondag werden 433 doden gemeld, tegenover 482 op zaterdag. Het geregistreerde aantal doden staat nu op 23.660. Het aantal besmettingen is gestegen met 3047. Ook dat is lager dan een dag eerder, toen bij 3491 mensen het virus werd vastgesteld. Zeker 178.972 Italianen zijn besmet met het virus.

Rusland
De Russische autoriteiten hebben zondag melding gemaakt van een recordtoename van het aantal coronagevallen. In de laatste 24 uur is bij nog eens 6060 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben.

Terwijl consumenten wereldwijd massaal toiletpapier insloegen, lijken Russen de afgelopen weken vooral veel contant geld in huis te hebben gehaald. Sinds begin maart is volgens officiële cijfers ongeveer een biljoen roebel (ruim 12 miljard euro) opgenomen bij bankfilialen en geldautomaten; meer dan in heel 2019.

Singapore
Singapore heeft opnieuw honderden coronabesmettingen vastgesteld onder buitenlandse arbeiders. De stadstaat heeft inmiddels het hoogste aantal coronagevallen in Zuidoost-Azië gemeld. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Singapore steeg zondag met 596 naar 6558. Slechts 25 van die 596 besmette mensen zijn Singaporezen of mensen met een permanente verblijfsvergunning.

Duitsland
Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur in Duitsland is overleden door het coronavirus bedraagt 184. Dat meldde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, zondagochtend. Zaterdag stierven er 242 en vrijdag 299. Het aantal geregistreerde coronadoden komt in Duitsland nu uit op 4294.

Frankrijk
Ook het aantal nieuwe sterfgevallen door corona in Frankrijk blijft een dalende tendens vertonen. In de Franse ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen overleden de afgelopen 24 uur 395 patiënten aan de gevolgen van de virusinfectie, aanzienlijk minder dan de voorgaande dagen. Het totaal aantal doden kwam daarmee op 19.718.

Zuid-Korea
Voor het eerst in twee maanden rapporteerde Zuid-Korea minder dan 10 nieuwe gevallen van het coronavirus. Daarmee is een verdere daling te zien van het aantal dagelijkse infecties bij de grootste uitbraak van het virus in Azië buiten China.

De inspanningen die Zuid-Korea doet om het virus binnen de perken te houden lijken daarmee te werken. Opmerkelijk genoeg zonder het opleggen van strenge maatregelen zoals een lockdown of het verbieden van reizen binnen het land. In plaats daarvan begonnen de Koreanen met een enorm testcampagne.

Verenigd Koninkrijk
In de Britse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur aanzienlijk minder patiënten overleden aan het coronavirus dan de voorbije dagen. De gezondheidsautoriteiten meldden zondagmiddag een toename van 596, het geringste aantal in bijna twee weken.

In het Verenigd Koninkrijk zijn 16.060 opgenomen mensen bezweken aan de ziekte Covid-19. Bij zeker 120.000 mensen is het longvirus vastgesteld.

Verenigde Staten
Het aantal geregistreerde doden door het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten is meer dan 40.000. Dat blijkt uit cijfers van Worldometer en persbureau Reuters. Volgens Worldometer zijn zeker 40.109 mensen met het virus in de VS overleden.

Het dodental in de VS is bijna twee keer zo hoog als in Italië, het land dat daarna de meeste doden heeft met ruim 23.000. De eerste dode in de VS werd gemeld op 29 februari. Vooral in april zijn veel mensen met Covid-19 overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden