PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 11 april

Het aantal patiënten op de intensive care nam met zeven toe tot 1391 en de Verenigde Staten tellen nu de meeste dodelijke slachtoffers van de uitbraak. Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 11 april, de dag dat het RIVM 132 nieuwe sterfgevallen meldde.

Verschillende gebieden, zoals het Zuid-Limburgse heuvelland, zijn  afgesloten voor dagtoeristen. Met de maatregel wil de veiligheidsregio voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en zodoende het coronavirus verspreiden.  Beeld ANP
Verschillende gebieden, zoals het Zuid-Limburgse heuvelland, zijn afgesloten voor dagtoeristen. Met de maatregel wil de veiligheidsregio voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en zodoende het coronavirus verspreiden.Beeld ANP

Nieuwe cijfers

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 132 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Er zijn 189 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames bekend. Het dodental is gestegen ten opzichte van vrijdag, toen het RIVM 115 nieuwe doden meldde. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 189 lager dan de dag ervoor. Vrijdag werden er 225 opnames gemeld.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen naar 1391. Vrijdag waren het er 1384, een lichte stijging dus van 7 mensen.

Meeste corona-maatregelen goed nageleefd, wel zorg over jeugd

De veiligheidsregio’s zijn over het algemeen tevreden over de wijze waarop de maatregelen zaterdag zijn nageleefd. Ze maken zich wel zorgen over jongeren: die komen toch nog regelmatig bijeen in een groep.

Twee treinen stopgezet

De NS heeft op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam bij Gouda twee treinen uit de dienstregeling gehaald en niet verder laten rijden omdat de reizigers niet voldoende afstand van elkaar konden houden, zei een woordvoerder. Volgens hem waren elders in het land geen problemen en was het verder rustig in de treinen.

Nieuw model: mondkapjes verdeeld op basis van besmettingsrisico

Een nieuw verdeelmodel moet ervoor zorgen dat mondkapjes en later ook andere beschermingsmiddelen daar terechtkomen waar ze het meest nodig zijn. Het nieuwe model dat maandag ingaat houdt minder rekening met sectoren, en kijkt vooral naar de besmettingsrisico’s.

Bouwmarkten, tuincentra en stranden zijn rustig

Afstand, afstand, afstand en niet te veel mensen tegelijk, is het devies bij tuincentra en bouwmarkten. Dat lijkt te lukken. Het is overal druk, maar de klant gedraagt zich netjes.Ook op stranden en in natuurgebieden is het rustig en hebben mensen zich keurig aan de oproep om weg te blijven gehouden.

Rustiger aan de grens

Aan de grens tussen Duitsland en Nederland is het zaterdag een stuk rustiger dan vrijdag. Maar met name in Limburg melden zich toch nog steeds Duitse automobilisten die naar hun boot, camping of favoriete tuincentrum willen, aldus de Koninklijke Marechaussee.

Klachten na ic

Zo’n 70 procent van alle intensivecarepatiënten houdt langdurige fysieke, mentale of cognitieve klachten over aan het verblijf op de IC. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de grote studie die sinds vorig jaar in zeven ziekenhuizen loopt, meldt de NOS. Het onderzoek heeft dus niet alleen betrekking op covid-19-patiënten.

Werkloosheid Frankrijk

In een week zijn er in Frankrijk drie miljoen werklozen bijgekomen waarvan wordt aangenomen dat ze tijdelijk zonder werk zitten als gevolg van de coronacrisis. De minister van Arbeid, Muriel Pénicaud, meldde dat inmiddels 700.000 ondernemingen voor in totaal acht miljoen werknemers een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens de coronacrisis hebben aangevraagd. Dit betekent volgens de bewindsvrouw dat nu één op de drie mensen die in de particuliere sector werken zonder werk thuis zit.

Hulp aan China

Nederland heeft op 10 februari meegeholpen om een vliegtuig vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere medische hulpmiddelen met een ‘humanitaire vlucht’ via Schiphol naar het Chinese Wuhan te sturen. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant naar de maand februari waarin duidelijk werd dat Nederland niet goed was voorbereid op de uitbraak van het coronavirus.

Andere landen

België

De afgelopen 24 uur zijn in België 327 doden geteld als gevolg van het coronavirus. Dat hebben de autoriteiten zaterdag bekendgemaakt op hun dagelijkse persconferentie. Het totaal aantal doden door het coronavirus in België komt daarmee officieel op 3346 te staan.

Het aantal doden steeg zaterdag opnieuw licht na de 325 van vrijdag. Er werden 421 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, terwijl 418 personen het ziekenhuis mochten verlaten. Dat brengt het totale aantal opgenomen patiënten op 5635.

China
China meldde zaterdag een stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. De autoriteiten proberen een tweede golf van infecties met alle macht te voorkomen nu reisbeperkingen op de steden zijn opgeheven.

De Nationale Gezondheids Commissie zei dat er vrijdag 46 nieuwe coronagevallen waren bevestigd, onder wie 42 mensen die uit het buitenland kwamen, tegenover 42 gevallen een dag eerder.

Duitsland
Duitsland zag zaterdag de kleinste toename van het aantal sterfgevallen door het coronavirus in tien dagen tijd. Ook het aantal nieuwe besmettingen nam af, wat een sprankje hoop biedt voor een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

Meer dan twee weken nadat de regering de burgers had opgedragen zich aan strikte beperkingen te houden, steeg het aantal doden tot 2736, volgens gegevens van Duitse media en de gezaghebbende Amerikaanse Johns Hopkins University. Dat is een stijging van 129 en de kleinste sinds 1 april.

Groot-Brittannië
De Britse premier Boris Johnson heeft tijd en ruimte nodig voor zijn herstel van Covid-19, is de boodschap van de minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel.

Ierland
De Ierse regering heeft de beperkingen van de bewegingsvrijheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tot 5 mei verlengd. Volgens premier Leo Varadkar is de toestand nog niet rijp voor terugkeer naar het gebruikelijke openbare leven. Net als in veel landen mogen de Ieren sinds 27 maart alleen nog de deur uit voor boodschappen, sport, werk of noodzakelijke bezoeken zoals aan een arts.

India
India verlengt de lockdown van 21 dagen in het hele land tot 30 april. Dat geeft de autoriteiten en gezondheidswerkers in het land meer tijd om de groeiende verspreiding van het coronavirus onder controle te houden.

Italië
Italië verlengt de lockdown tot 3 mei, aldus premier Giuseppe Conte, die ook bekendmaakte dat sommige beperkingen worden versoepeld. Sommige winkels kunnen bijvoorbeeld volgende week de deuren weer openen.

Supermarkten en apotheken waren nog open, maar Conte noemde onder meer boekwinkels en winkels met kinderkleding. In dat soort zaken is volgens de premier zelden druk. Daardoor kunnen mensen makkelijker afstand houden tot elkaar.

Spanje
Het dagelijkse dodental door het coronavirus in Spanje daalde zaterdag voor de derde dag op rij nadat er in de afgelopen 24 uur 510 doden waren gemeld. Dat is de kleinste stijging sinds 23 maart, zei het ministerie van Volksgezondheid.

Het totale aantal dodelijke slachtoffers door het virus steeg daarmee tot 16.353, van 15.843 op vrijdag. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen nam toe van 157.022 naar 161.852.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten zijn het eerste land dat op één dag meer dan tweeduizend sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus heeft geregistreerd. Volgens een telling van de Johns Hopkins University zijn er de afgelopen 24 uur 2108 Amerikaanse doden bijgekomen.

De Verenigde Staten tellen nu de meeste dodelijke slachtoffers van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, zo melden Bloomberg News en de Johns Hopkins University op basis van de meest recente cijfers. Het land, met ten minste 19.563 doden, streeft daarmee Italië voorbij.

De scholen in New York blijven tot september dicht. De burgemeester van de stad, Bill de Blasio, heeft gezegd dat dit noodzakelijk is om de verspreiding in te dammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden