PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 15 april

Het kabinet wil stapsgewijs naar versoepeling van de maatregelen; Nederland krijgt 2,7 miljoen testen toegezegd; de VS zet de financiering van de WHO stop. Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 15 april.

Een man tilt zijn boodschappen in de wijk Corona in Queens, New York. In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 2228 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd.Beeld AFP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

RIVM: 189 nieuwe sterfgevallen, 188 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 189 meldingen geweest van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Ook zijn 188 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Het totale dodental komt daarmee op 3134. Het aantal nieuwe doden is gestegen ten opzichte van dinsdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 122 nieuwe doden meldde.

Het totaal aantal mensen dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest, komt op 9127. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vandaag is lager dan de dag ervoor. Dinsdag werden er 210 opnames gemeld.

Aantal coronapatiënten op ic’s daalt met 24 naar 1279

Het aantal patiënten op intensive care daalt met 24 naar 1279. Dinsdag daalde het aantal coronapatiënten op de ic ook al met 35. 

Van de coronapatiënten liggen 1224 in Nederland en 55 in Duitsland.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een ‘vrij stabiele daling’ en hoopt dat het aantal mensen op de ic’s sneller kan dalen. Over zes tot acht weken komt Nederland dan uit op een ‘normale’ bezetting.

Persconferentie kabinet: het loket gaat niet in één keer open, volgende week voorstel voor app

Het kabinet wil niet in één keer, maar ‘stap voor stap’ naar versoepeling van de getroffen corona-maatregelen. Dat vertelde premier Mark Rutte in een persconferentie na crisisberaad. “Het loket gaat zeker niet in één keer open. Er zal maatwerk nodig zijn om aan de 1,5 meter-samenleving te voldoen.”

In diezelfde persconferentie vertelde ‘coronaminister’ Hugo de Jonge dat het kabinet meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen binnen heeft gekregen voor de corona-apps die het wil laten ontwikkelen. Hij wil dat er volgende week een goed voorstel ligt. “Het zijn allemaal stappen naar het nieuwe normaal. Ik snak naar een wereld waarin het weer een beetje gewoon is.”

Schiphol keert geen dividend uit en schuift met loonafspraken

Royal Schiphol Group neemt extra maatregelen om financieel gezond te blijven, nu de coronacrisis er hard inhakt bij het luchthavenbedrijf. De onderneming die naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad bezit en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen heeft, maakte bekend geen dividend uit te zullen keren aan zijn aandeelhouders. Ook wordt ingegrepen in de loonbetalingen.

Schiphol heeft al overeenstemming bereikt met zijn aandeelhouders de Nederlandse staat, de gemeente Amsterdam, de gemeente Rotterdam en Aeroports de Paris over het niet uitkeren van 151 miljoen euro aan dividend over 2019. Na overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad is ook afgesproken dat de variabele beloning van directie en medewerkers over 2019 vooralsnog niet wordt uitgekeerd. Verder worden eventuele loonsverhogingen opgeschort.

Kabinet trekt 650 miljoen uit voor steun aan agrarische sector

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen in verband met de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

G20-landen akkoord met schuldverlichting voor armste landen

De ministers van Financiën van de twintig grootste economieën wereldwijd zijn het eens geworden over tijdelijke schuldverlichting voor de armste landen. Die kunnen daardoor middelen vrijspelen om het heersende coronavirus aan te pakken.

In een communiqué dat na een telefonische onderhoud werd uitgegeven staat dat de G20-landen en de centrale banken instemden met een regeling waardoor de armste landen per 1 mei tot de rest van het jaar uitstel krijgen van verplichtingen. Tevens worden particuliere schuldeisers opgeroepen zich bij het initiatief aan te sluiten.

Nederland krijgt toezegging voor 2,7 miljoen testen

De Nederlandse overheid is erin geslaagd om de levering veilig te stellen van de materialen die nodig zijn om de testcapaciteit voor het coronavirus op te voeren. Dat meldt de NOS op basis van e-mail van de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit aan de laboratoria die op corona testen.

Als de toegezegde materialen daadwerkelijk geleverd worden, kunnen de komende zes maanden een slordige 2,7 miljoen tests gedaan worden, wat neerkomt op bijna 14.000 tests per dag. Per persoon is gemiddeld 1,1 test nodig, omdat soms twee tests gebruikt worden en er ook tests nodig zijn om de kwaliteit van het systeem te controleren.

Koningsdag 2020: digitale kleedjesmarkt en nationale toost 

Koningsdag wordt Woningsdag, met onder meer een digitale kleedjesmarkt en brieven van kinderen voor de koning. De komende Koningsdag krijgt een totaal andere vorm dan normaal. Ook roepen de oranjeverenigingen, Ali B. en burgemeesters muzikanten en artiesten op om op te treden voor de ouderen in hun gemeenschap. Daarna volgt een nationale toost.

Studie Harvard: nog lockdowns nodig tot in 2022

Om het coronavirus het hoofd te bieden en overbelasting van de intensive cares te voorkomen, zullen we tot 2022 drie tot vier keer per jaar in lockdown moeten.

Mag het noorden als eerste uit de lockdown?

Met een opvallend lage infectiegraad en zonder overbelaste ziekenhuizen kan het noorden mogelijk eerder uit de ‘lockdown’ dan de rest van het land, stellen experts. Het RIVM en het kabinet houden regionale exit-opties open, een Groningse hoogleraar noemt de variant ‘interessant’. 

Jeugdzorg en kinderbescherming zien geen toename in meldingen 

Het aantal meldingen over kindermishandeling en andere crisissituaties in gezinnen is de afgelopen weken ongeveer gelijk gebleven. Zowel de Raad voor de Kinderbescherming als Jeugdzorg Nederland ziet geen toename in het aantal meldingen. Hulpverleners zijn wel bezorgd over de situatie, zeker naarmate de coronacrisis langer voortduurt en mensen massaal thuiszitten.

Coronapatiënten ontwaken angstig. En na herstel kan nog een klap komen

Grote kans dat coronapatiënten meer klachten overhouden aan hun verblijf op de ic dan anderen, zegt lector revalidatie acute zorg Marike van der Schaaf. ‘Hoe langer beademd, hoe meer klachten.’

VS stopt met financiering WHO

De Verenigde Staten zetten voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop vanwege de manier waarop die organisatie de coronapandemie aanpakt. In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 2228 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Niet eerder werden op een dag zo veel sterfgevallen gemeld.

Duitsland verlengt lockdown maar heft winkelsluiting grotendeels op

De coronamaatregelen in Duitsland blijven nog minstens twee weken van kracht. Desondanks mogen de meeste winkels hun deuren maandag weer openen onder voorwaarden. Daarover zijn Bondskanselier Merkel en de zestien deelstaatleiders het woensdagmiddag eens geworden. 

In de detailhandel en het stads- en streekvervoer wordt het dragen van mondkapjes ‘dringend aanbevolen’. Daarom krijgen alle burgers mondkapjes uitgereikt, lichtte Merkel toe. Ze besloten het drie weken geleden afgekondigde contact- en samenscholingsverbod alsook de in- en uitreisbeperkingen te handhaven tot minstens 3 mei. Op 30 april kijken ze hoe het daarna verder gaat.

België beveelt dragen mondkapjes aan en blijft tot en met 3 mei op slot

Het dragen van mondkapjes ter bescherming tegen het coronavirus wordt aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn. “Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie,” zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen.

Het land gaat de productie van mondkapjes opvoeren, zei ze. Ook verlengt België de coronamaatregelen met twee weken tot en met 3 mei. Een aantal beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus wordt bijgesteld om het dagelijkse leven ‘dragelijker’ te maken, aldus Wilmès. Zo mogen de tuincentra en doe-het-zelfzaken heropenen.

Wilmès waarschuwde dat het ‘niet om een versoepeling’ van de regels gaat.

Dodental door coronavirus in Frankrijk nu boven de 17.000

In Frankrijk zijn inmiddels meer dan 17.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zei een gezondheidsfunctionaris woensdag. Het totaal aantal patiënten dat momenteel in een ziekenhuis is opgenomen, is voor het eerst sinds het begin van de epidemie gedaald.

In totaal 17.167 mensen zijn nu in Franse ziekenhuizen en verpleeghuizen aan het coronavirus overleden, vergeleken met 15.729 de dag ervoor. Het cijfer is niet alleen van het afgelopen etmaal, maar ook vertraagde gegevens van het paasweekend erin zijn verwerkt.

Het aantal bevestigde besmettingen in Frankrijk nam toe van 103.573 op dinsdag tot 106.206 woensdag.

Laagste aantal nieuwe infecties in Italië in ruim een maand

Italië meldt het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal sinds 13 maart, ruim een maand geleden. Er kwamen 2667 gevallen bij. Een dag eerder ging het nog om bijna 3000 nieuwe infecties.

In totaal zijn er ruim 165.000 geregistreerde besmettingen. Zeker 21.645 mensen bezweken er aan het coronavirus.

Het zwaar getroffen Italië geldt als de Europese brandhaard van het virus, maar inmiddels telt Spanje meer besmettingen.

283 nieuwe sterfgevallen in België

Er zijn 283 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gerapporteerd in België. Daarvan waren er 103 in ziekenhuizen en 179 in de woon-zorgcentra. In het laatste geval gaat het grotendeels om vermoedelijke coronadoden. Officieel zijn 4440 Belgen overleden aan het virus.

Britten tellen bijna 13.000 coronadoden

De Britten hebben in een dag 761 coronadoden in ziekenhuizen geteld. Het totaalaantal sterfgevallen door het coronavirus steeg daarmee naar bijna 13.000.

Het is na de Verenigde Staten, Italië, Spanje en Frankrijk het zwaarst getroffen land wereldwijd.

Het werkelijke aantal doden moet hoger liggen omdat er ook mensen aan corona bezwijken in verpleeghuizen en elders. Nog net geen 100.000 personen zijn inmiddels positief getest, melden de autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden