Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 6 april

Bemoedigende ontwikkelingen in Europa, genoeg capaciteit op de Nederlandse ic's en de overheid is milder voor mensen met een schuld. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis op maandag 6 april.

Beeld REUTERS

RIVM: minder doden, stijging ziekenhuisopnames vlakt af

Vandaag zijn er 260 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Daarnaast zijn er sinds gisteren 101 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen dag in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het totaal aantal overleden coronapatiënten komt daarmee op 1.867. Het aantal ziekenhuisopnames komt op 7.135. Lees hier het volledige artikel.

Johnson naar ic

De Britse premier Boris Johnson is overgeplaatst naar de intensivecareafdeling van het ziekenhuis waar hij was opgenomen wegens een besmetting met het coronavirus. Zijn toestand verslechterde, waardoor de intensieve zorg nodig werd, staat in een verklaring van Downing Street. Lees hier meer. 

Paden en plekken gesloten

Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden komend weekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit om wandelaars de kans te geven het komende paasweekeinde van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregio’s in Utrecht afgesproken.

Daarnaast controleren de marechaussee en de Bundespolizei net als afgelopen weekeinde streng aan de grens met Duitsland. “Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor,” aldus minister Ferd Grapperhaus.

New York zoekt begraafplaatsen

De stad New York zou overwegen tijdelijke begraafplaatsen te maken in stadsparken. De stad kan het aantal doden niet aan. Op Twitter zegt een lid van de gemeenteraad dat het een serieuze optie is. ‘Het zal op een waardige manier gebeuren, maar ik begrijp dat het heftig is voor New Yorkers om te zien,’ schrijft Mark Levine.

Steunpakket van 11 miljoen euro voor Nederlands voetbal

De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer ‘fiftyfifty’.

De internationals van het Nederlands elftal, de ‘Leeuwinnen’ en Jong Oranje doneren samen met ING geld aan de amateurclubs. De KNVB voegt geld uit eigen middelen toe aan het steunpakket voor de ongeveer 3000 amateurverenigingen in Nederland, die bij elkaar zo’n 1,2 miljoen leden hebben.

UWV krijgt al 18.000 aanvragen tegemoetkoming in de loonkosten

Het UWV had maandag om 12.30 uur al 18.000 aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten in behandeling genomen. Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het loket daarvoor ging om 09.00 uur open.

De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Meer doden in verpleeghuizen

Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen zou weleens fors hoger kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt. Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat op basis van cijfers uit elektronische patiëntendossiers.

Uit de dossiers blijkt volgens de vereniging dat zeker 184 verpleeghuisbewoners zijn overleden bij wie het virus met een test was aangetoond. Nog eens 97 patiënten uit verpleeghuizen zijn overleden terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel is vastgesteld. In die gevallen registreerden artsen wel symptomen als hoesten en koorts.

Genoeg capaciteit op ic

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was maandag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen met 24 is gestegen en nu uitkomt op 1409. Daaronder is ook een groep Nederlanders die is opgenomen op ic’s in Duitsland.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is ‘optimistischer dan vorige week,’ zei hij. “We zijn in control,” aldus Kuipers. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor al te veel optimisme. “De piek is nog niet bereikt.” Het is dan ook te vroeg om maatregelen te versoepelen, oordeelt Kuipers.

Het aantal ic-bedden is vooralsnog voldoende: dat zijn er in totaal nu 2400, waarvan er ruim 500 bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen.

Overheid milder voor mensen met schuld

De overheid pakt mensen met schulden minder hard aan in deze coronacrisis. Wie financieel is getroffen, kan uitstel van betaling krijgen. Deurwaarders zijn gevraagd terughoudend om te gaan met beslagleggingen.

Dat blijkt uit een brief van de grootste incassodienst van het rijk, het CJIB, aan deurwaarderskantoren. Het CJIB heeft deurwaarders opgedragen tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk te zoeken naar ‘minnelijke oplossingen.’ Zo moeten ze zoveel mogelijk vermijden om beslag te leggen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen.

Tegenstanders Schiphol: ‘Geen krimp luchtvaart, geen coronasteun’

Tegenstanders van Schiphol willen de coronacrisis als breekijzer gebruiken om de luchtvaart tot krimp te dwingen. Volgens een verbond van actiegroepen mogen KLM en Schiphol alleen overheidshulp ontvangen, als ze ‘onverwijld meewerken aan vermindering van het vliegverkeer’.

Artis in coronatijd is ook voor dieren vreemd: ze zijn gewend aan bezoek

Het begint langzaam te wennen, maar onwerkelijk blijft het: Artis zonder bezoekers. “Ik herinner me wel dat we de tuin een keer hebben moeten sluiten vanwege een storm,” zegt teamleider dierverzorging Peter Bleesing (43). “Maar dit is ongekend.

In Artis gaat het leven gewoon door, ook zonder bezoekers. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de geboorte van een olifantje, maar er zijn ook zorgen over de financiële gevolgen van de tijdelijke sluiting.

Eenzaam, angstig? Psychologen bieden gratis hulp via online ‘coronaloket’

Na de vechtrespons (hamsteren), de vluchtrespons (kop in het zand) en de machteloosheid bereiken we nu de fase van lusteloosheid, zeggen psychologen, die gratis online sessies bieden. “We helpen dagelijks meer dan 1000 mensen.”

Buma roept radiostations op Nederlandse muziek te draaien

Draai zoveel mogelijk muziek van eigen bodem. Met die noodoproep richt Buma Cultuur zich maandag tot alle Nederlandse radiostations. Volgens de auteursrechtenorganisatie is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten bij te staan in de huidige coronacrisis.

Artiesten zien door het wegvallen van optredens een groot deel van hun inkomsten in rook opgaan. Radiozenders kunnen daarvoor in de plaats iets betekenen door alleen of zoveel mogelijk Nederlandse muziek te draaien. Artiesten, tekstschrijvers en componisten kunnen zo een extraatje ontvangen in deze moeilijke tijd.

Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Honderden Nederlanders die vastzitten in Marokko doen een noodoproep aan de Nederlandse regering. ‘Met een paar honderd Nederlanders zitten wij muurvast in Marokko, zonder enig vooruitzicht,’ schrijven zij in een open brief, die is opgesteld in het Nederlands, Frans en Arabisch.

De Nederlanders proberen Marokko al weken te verlaten. Het land kondigde op 20 maart de noodtoestand af en weigert sindsdien Nederlandse repatriëringsvluchten toe te laten.

Coronanieuws wereldwijd:

België

Het afgelopen etmaal zijn in België 185 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. 420 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, 235 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Het aantal mensen dat op de intensive care ligt en het aantal mensen aan de beademing is licht gestegen. 

De crisissituatie in België in het gevecht tegen de verspreiding van het coronavirus is op dit moment onder controle. “Dit is grotendeels te danken aan solidaire inzet,” aldus woordvoerder professor Yves Stevens van het Crisiscentrum. 

China

In China zijn sinds zondag 39 nieuwe ziektegevallen van het coronavirus gerapporteerd, 9 meer dan een dag eerder. Dat meldden de autoriteiten maandag. Er is een iemand de afgelopen 24 uur overleden aan de gevolgen van de longziekte.

Duitsland
Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland met het coronavirus is voor de vierde dag op rij gedaald. Het aantal infecties steeg het laatste etmaal met 3777 naar 95.391. Een dag eerder waren dat er een kleine 6000. Sinds het begin van de virusuitbraak zijn 1434 Duitsers aan de gevolgen van het longvirus overleden.

Italië
In Italië zet de trend zich ook voort. De 636 doden zijn meer dan een dag eerder, maar niet schrikbarend meer. Er zijn 79 ic-plekken vrijgekomen.

Japan
De Japanse premier Shinzo Abe wil vanwege de coronacrisis de noodtoestand uitroepen in Tokio en andere delen van het land. Ook komt de regering met een omvangrijk economisch steunpakket. In het land is bij ruim 3500 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus. 85 patiënten zijn overleden. Abe zei dat het virus nu snel om zich heen lijkt te grijpen in stedelijke gebieden als Tokio en Osaka.

Spanje
In Spanje zijn het afgelopen etmaal 637 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is opnieuw minder dan in de afgelopen dagen. De autoriteiten melden zondag 674 sterfgevallen, zaterdag waren het er nog 809. Het totaal aantal doden kwam maandag op 13.055 van 12.418 op zondag, zei het ministerie van Gezondheid.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1200 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Een dag eerder werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus.

Zuid-Korea
Zuid-Korea rapporteerde maandag voor het eerst sinds de piek eind februari minder dan 50 nieuwe gevallen van het coronavirus. Daarmee is een verdere daling te zien van het aantal dagelijkse infecties bij de grootste uitbraak van het virus in Azië buiten China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden