Plus

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 23 april

Bijna 50.000 65-plussers meer gestorven in Europa in coronatijd; EU-leiders zetten stap naar herstelfonds; dit weekend mogelijk eerste repatriëringsvlucht uit Marokko. Lees hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 23 april op een rijtje. 

Een vrijwilliger desinfecteert een standbeeld van Michael Jackson in Rio de Janeiro, Brazilië.Beeld AFP

RIVM: 123 nieuwe sterfgevallen, 137 ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 123 meldingen gedaan van sterfgevallen door Covid-19. Ook zijn 137 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Dat zijn minder sterfgevallen dan woensdag, maar meer ziekenhuisopnames.

Lees alles over de nieuwste cijfers van het RIVM. 

1008 coronapatiënten op ic, dalende lijn zet door

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt donderdag 1008. Dat zijn er 42 minder dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast nog 389 non-Covidpatiënten op de ic. 

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: “Als de dalende trend zo voortzet, kunnen we ervan uitgaan dat er over twee weken zo’n 500 Covidpatiënten op de ic’s zijn.”

Het coronavirus was al veel langer in Nederland

Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn werk doen. Dat concluderen modellenmakers van het RIVM na onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten.

Lees hier een uitgebreide reconstructie.

Bijna 50.000 65-plussers meer gestorven in Europa in coronatijd

De afgelopen weken, midden in de coronacrisis, zijn in Europa bijna 50.000 65-plussers meer gestorven dan normaal. Vooral in landen die zwaar zijn getroffen door het virus wijkt het aantal doden extreem af. Het gaat om Nederland, België, Italië, Frankrijk, Spanje en enkele andere landen, stelt een Europese website met sterftecijfers (Euromomo). In Duitsland daarentegen is geen sprake van buitengewone sterfte. 

EU-leiders zetten stap naar herstelfonds

Er komt een herstelfonds om de Europese economie weer te laten draaien na de coronacrisis. “We gaan op basis van voorstellen van de Europese Commissie constructief werken aan een gezamenlijke strategie voor de herstelfase, gekoppeld aan de meerjarenbegroting,” liet premier Mark Rutte weten na de vierde videotop van de regeringsleiders van de 27 EU-landen over de pandemie.

Grote onrust in detentiecentrum Schiphol na wéér een besmetting 

Met zes door het coronavirus besmette gevangenen en een zevende die momenteel wordt getest, is het Justitieel Complex Schiphol het zwaarst getroffen van alle gevangenissen en huizen van bewaring van Nederland. Binnen de muren heerst al weken grote onrust. ‘De sfeer hier is fucked up.’

Lees verder.

Premier Australië: ‘Laat WHO-landen verplicht meedoen aan corona-onderzoek’

Alle lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden deel moeten nemen aan een onafhankelijk onderzoek naar de coronapandemie. Dat zei de Australische premier Scott Morrison donderdag. Morrison verwijst daar vooral mee naar China, waar het virus eind vorig jaar voor het eerst opdook. Australië heeft zich ontpopt tot een van de grootste critici van Peking als het gaat over de bestrijding van het longvirus. 

106.000 bedrijven vragen tegemoetkoming loonkosten aan

Meer dan honderdduizend bedrijven die de omzet zien dalen wegens de coronacrisis, hebben aangeklopt bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dat laat de uitkeringsinstantie weten.

Naar schatting is zo’n 1,6 miljard euro uitgekeerd aan 88.252 werkgevers. Bedrijven hebben nog tot 31 mei om NOW aan te vragen. Voor die tijd hoopt het kabinet met meer duidelijkheid te komen over een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven.

België verkiest contactonderzoek boven corona-app

België ziet voorlopig af van een corona-app en zet in op contactonderzoek van mensen die positief hebben getest op het virus. 

Verantwoordelijk minister De Backer: “Maar heel weinig mensen zouden de app gebruiken,” zei hij verwijzend naar Oostenrijk, waar volgens hem maar 3 of 4 procent van de inwoners een app van het Rode Kruis heeft gedownload, terwijl 60 procent nodig is.

Rechtbanken voorzichtig weer terug naar ‘normaal’

Verdachten en andere procespartijen worden vanaf 11 mei weer op beperkte schaal toegelaten in gerechtsgebouwen. Het gaat om rechtszaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen onmisbaar wordt geacht, meldt de Raad voor de Rechtspraak donderdag. “Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit.”

Doorbraak bij repatriëring: dit weekend mogelijk eerste vlucht uit Marokko

De eerste van de 3000 Nederlanders die zijn gestrand in Marokko kunnen zondag naar huis. In elk geval één Nederlandse vlucht vertrekt dan van Casablanca naar Schiphol. Dat bevestigen meerdere Nederlanders die telefonisch en per mail hoorden dat ze meekunnen aan de Volkskrant

Uit een e-mail van Bijzondere Bijstand Buitenland, de alarmcentrale van Buitenlandse Zaken voor gestrande reizigers, blijkt dat er zondagavond een vlucht vertrekt vanuit Casablanca. De mail is in handen van de Volkskrant. Voor zover bekend is het de eerste en voorlopig enige repatriëringsvlucht vanuit Marokko naar Nederland. Hoeveel Nederlanders hiermee worden geholpen, is niet bekend.

Nog zeven katachtigen besmet in dierentuin New York

In een dierentuin in New York zijn nog eens zeven katachtigen besmet met het coronavirus. Het gaat om drie leeuwen en vier tijgers in de Bronx Zoo. Ruim twee weken geleden werd al bekendgemaakt dat in de dierentuin een tijger was geïnfecteerd. Alle dieren maken het nu goed.

Ook in België is 3 procent immuun voor corona

In België is, net als in Nederland, ongeveer 3 procent van de bevolking immuun voor het coronavirus. Dat blijkt uit een bloedonderzoek dat drie weken geleden is uitgevoerd onder 3686 inwoners in heel België. 

Uefa: KNVB moet ranglijst respecteren

Als de voetbalcompetitie in een land niet kan worden afgemaakt moet de nationale bond op grond van de meest actuele ranglijst beslissen wie in de Champions League en de Europa League mogen spelen. Dat heeft de Uefa volgens diverse internationale media donderdag besloten.

‘Kans op hartritmestoornissen door malariamedicijnen bij corona’

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten, in sommige gevallen zelfs met dodelijke afloop. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten.

‘Aantal besmettingen China mogelijk vier keer groter’

Het aantal mensen dat met het coronavirus is besmet in China ligt volgens een onderzoek waarschijnlijk vier keer hoger dan tot nu toe is gemeld. Dat meldt de Britse kant The Guardian. De definitie van een besmetting is door China een aantal keer aangescherpt. De onderzoekers melden dat het aantal besmettingen op zeker 232.000 staat als er volgens de nieuwe definitie wordt bekeken of iemand besmet was. In China zijn nu officieel ruim 83.000 gevallen vastgesteld.

In tegenstelling tot veel andere evenement, gaat de Amsterdam Fashion Week vooralsnog gewoon door. Wel wordt het evenement verplaatst van het eerste weekend van september naar een nog nader te bepalen datum later die maand.

Ziet de show er dan hetzelfde uit als voorgaande jaren? Dat niet. “We gaan er niet van uit dat we met duizend of zelfs honderd mensen bij elkaar kunnen komen,” zegt Danie Bles, eigenaar van de Fashion Week.

Lees hier het volledige artikel. 

Frankrijk heropent scholen op 11 mei

In Frankrijk gaan de scholen op 11 mei weer open, maar leerlingen hoeven niet te gaan. Het is nog vrijwillig. Ook komt er een advies om buiten mond en neus te bedekken.

Het coronavirus wereldwijd

Spanje
Het aantal nieuwe sterfgevallen door het coronavirus in Spanje ligt met 440 iets hoger dan gisteren. Toen meldde het land 435 nieuwe doden. Het totale dodental staat op 22.157. Het aantal nieuwe besmettingen is met 4635 ongeveer 400 hoger dan woensdag. In totaal is het longvirus nu bij 213.024 mensen vastgesteld. Spanje heeft de meeste besmettingen van Europa geteld.

België
In België is het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt voor het eerst sinds eind maart gedaald tot onder de duizend. Het afgelopen etmaal mochten 27 mensen de ic-afdeling verlaten, wat het totaal op 993 brengt. Verder werden 230 nieuwe dode geteld tot een totaal van 6490. Van hen overleed 46 procent in een ziekenhuis en 53 procent in een woonzorgcentrum. Het afgelopen etmaal werden 211 nieuwe patiënten opgenomen in een ziekenhuis, terwijl er 367 werden ontslagen. Er liggen nu 4527 mensen in een ziekenhuis.

Frankrijk
In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur weer honderden coronapatiënten overleden. Het officiële dodental steeg met 516 naar 21.856.

Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen vertoont wel een dalende lijn. Het ging donderdag om 29.129 mensen, enkele honderden minder dan op woensdag. Ook het aantal coronapatiënten op de intensive care nam af. Frankrijk behoort tot de weinige landen die al meer dan 20.000 doden door het virus hebben gemeld.

Rusland
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Rusland is voor de derde dag op rij gedaald. In totaal telt het land nu 62.773 besmettingen en 555 doden.

Duitsland
In Duitsland is het aantal besmettingsgevallen met het coronavirus met 2352 gestegen tot totaal 148.046. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI) vandaag. Een dag eerder waren er nog 2237 infecties bijgekomen. Er is nu al drie dagen sprake van een sterkere stijging van gevallen. Het dodental steeg met 215 personen tot 5094 overledenen. 

Italië
In Italië blijft het aantal mensen dalen dat volgens officiële cijfers nog is besmet met het coronavirus. Het aantal actieve coronagevallen nam voor de vierde dag op rij af: van 107.699 op woensdag naar 106.848. Dat lijkt erop te wijzen dat de epidemie langzaam iets minder hevig wordt.

Ondanks die positieve trend steeg het dodental harder dan een dag eerder. Er overleden in een etmaal 464 patiënten met het virus, tegenover 437 op woensdag. In totaal zijn in het land al 25.549 patiënten gestorven. 

Verenigd Koninkrijk
In Britse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 616 patiënten overleden met het coronavirus. Het officiële dodental staat nu op 18.738, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot dusver bijna 426.000 mensen getest op het coronavirus. Daarvan bleken ruim 138.000 personen het virus ook daadwerkelijk te hebben. 

Verenigde Staten
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten is de 49.000 voorbij. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Het aantal mensen bij wie is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus nadert de 860.000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden