PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 16 april

Opnieuw liggen minder patiënten op de intensive care; Amsterdam Pride gaat niet door; mondkapjes worden mogelijk verplicht voor zogeheten contactberoepen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 16 april.

Afgesloten terrassen op het Marie Heinekenplein.Beeld ANP

Cijfers RIVM

Het RIVM meldde donderdag 181 nieuwe sterfgevallen door Covid-19. Ook zijn 182 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld.

Het totale dodental komt daarmee op 3315. Het aantal nieuwe doden is gedaald ten opzichte van woensdag. Het totaal aantal mensen dat in een ziekenhuis opgenomen is of is geweest, komt op 9309. Ook dat is een lichte daling vergeleken met woensdag. 

Voor de vijfde dag op rij minder coronapatiënten op de intensive care

Voor de vijfde dag op rij is het aantal ernstig zieke patiënten met corona afgenomen. In de ziekenhuizen mochten 21 mensen van de intensive care af. Er liggen nu nog 1258 mensen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht en hoopt dat de daling doorzet. Het panel van wetenschappers verwacht dat rond 1 mei ongeveer 1200 bedden op de intensive care-afdelingen zijn bezet.

In totaal 102 coronapatiënten overleden in Amsterdam

Voor het eerst heeft het RIVM cijfers gepubliceerd over het aantal mensen dat per gemeente is overleden na een besmetting met het coronavirus.  In Amsterdam zijn in totaal 102 patiënten overleden. Relatief gezien zijn dat er 11,7 per 100.000 inwoners. In Amstelveen zijn in totaal 27 patiënten overleden, oftewel 29,4 per 100.000 inwoners.

Groepsimmuniteit ver weg

Van zogeheten groepsimmuniteit tegen het coronavirus is in Nederland nog lang geen sprake. Uit een eerste onderzoek onder bloeddonoren blijkt dat zo’n 3 procent van de onderzochte bloedmonsters antilichamen tegen het virus bevat. “Daarmee ben je er nog lang niet,” bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

“Maar het is ook niet niks.” Alle beetjes helpen, maar om echt groepsimmuniteit op te bouwen, moet een veel groter deel van de bevolking besmet zijn geweest. Naarmate meer mensen immuun zijn geworden voor een ziekte, wordt het risico op verspreiding kleiner.

Kabinet verdubbelt fonds voor personeel riskante coronazorg

Het kabinet verdubbelt het fonds dat zorgpersoneel wil helpen dat het coronavirus oploopt en daardoor in de problemen komt. Minister De Jonge (Volksgezondheid) legt maximaal 10 miljoen euro bij.

Het steunfonds is opgezet door zorgverleners die zich zorgen maken om de kwetsbare positie van sommige collega’s en hun familieleden. Als die arbeidsongeschikt raken of zelfs overlijden door het virus, kunnen zij of hun nabestaanden een beroep doen op het fonds.

Verpleegtehuizen zwaar getroffen

De sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verzorgingstehuizen, is bijna verdubbeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

‘De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra,’ aldus het CBS.

Mondkapjes mogelijk verplicht bij contactberoepen, Kamer wil ze gebruiken bij exitstrategie

Mensen met een zogeheten contactberoep, zoals kappers, moeten mogelijk een mondkapje dragen als ze in de toekomst weer aan de slag gaan. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag in een briefing aan de Tweede Kamer.

De Kamer wil dat het kabinet het dragen van mondkapjes meeneemt bij de exitstrategie uit de lockdown. Het gaat dan niet alleen om de professionele mondmaskers die in ziekenhuis worden gedragen, maar bijvoorbeeld ook om een stoffen bedekking van neus en mond.

Kamer wil productie vaccins en medicijnen in Nederland en EU

De productie van vaccins, geneesmiddelen en beschermingsmateriaal moet in Nederland en binnen de EU versterkt en uitgebreid worden. De Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter een motie van SP en CDA om het kabinet hiertoe een voorstel te laten maken.

De partijen willen dat hiermee meer zekerheid komt op de korte en lange termijn over de productie van deze vitale producten. De afgelopen decennia hebben landen als China en India veel onderzoek en productie van het Westen overgenomen.

Rutte: hopelijk volgende week helderheid over evenementen

Het kabinet hoopt volgende week ook helderheid te geven over vergunningsplichtige evenementen die tot 1 juni verboden zijn vanwege het coronavirus. “We kijken of we daar volgende week al iets over kunnen zeggen,” zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.

Op 21 april maakt het kabinet duidelijk hoe het verder gaat met de sluiting van scholen en horeca. Dan wordt dus ook mogelijk meer bekend over muziekfestivals en sportwedstrijden. Een groep van medische deskundigen (OMT) adviseert het kabinet daarover.

Tandartsen in staat werkzaamheden te hervatten

De Nederlandse tandartsen en mondhygiënisten zijn klaar om op verantwoorde wijze de reguliere werkzaamheden te hervatten. Ze hebben daarvoor een leidraad opgesteld met richtlijnen voor een veilig bezoek aan de tandarts.

Beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen KNMT meldt op haar website dat de leidraad is voorgelegd aan het minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en dat van die kant een positieve reactie is gekomen.

Korte vakantie?

Als leerlingen ook na de meivakantie niet naar school kunnen door de coronacrisis, moeten er zomerscholen worden opgezet voor kinderen die thuis niet kunnen leren. Ook moet mogelijk voor alle leerlingen een deel van de zomervakantie eraan geloven. Lees hier meer.

Pride Amsterdam afgelast vanwege coronacrisis

De 25e editie van de Pride Amsterdam gaat niet door. Alle festiviteiten, waaronder de Canal Parade, zijn geannuleerd. “We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan,” zegt Frits Huffnagel, scheidend voorzitter van organisator Stichting Amsterdam Gay Pride.

Het is nog steeds de bedoeling dat er op een of andere manier invulling wordt gegeven aan Pride. De organisatie gaat onderzoek doen hoe dat zou kunnen, zonder de coronamaatregelen te schenden.

Miljoen patiënten in Europa

Het aantal coronagevallen in Europa is gestegen naar bijna een miljoen. Daarmee heeft het continent iets minder dan de helft van de gevallen wereldwijd, aldus Europees directeur Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO). Inmiddels zijn meer dan 84.000 mensen in Europa aan het virus bezweken.

Storm van kritiek op cultuurminister

De cultuursector is teleurgesteld in het kabinet. De 300 miljoen euro steun is te weinig en het geld wordt verkeerd verdeeld. Zowel grote theaterproducenten als individuele kunstenaars uitten kritiek op minister Van Engelshoven. “De urgentie ontbreekt simpelweg bij de minister.

Zware tijden voor kleine ondernemers

Ongeveer een kwart van de kleinere bedrijven is nu al in financiële moeilijkheden gekomen door de uitbraak van het coronavirus en de overheidsmaatregelen, meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van van een peiling. Meer dan drie kwart van de bijna 3400 respondenten geeft aan dat de verlenging van de beperkende maatregelen tot 28 april hun financiële situatie in grote mate verslechtert.

Andere landen

China
China meldde donderdag minder coronagevallen onder reizigers uit het buitenland maar een grotere stijging in de lokale besmettingen, al gaat het om zeer beperkte aantallen. Het waren wel de eerste infecties in drie weken die werden ontdekt in Peking, aldus de nationale gezondheidscommissie.

Duitsland
Het aantal patiënten dat in Duitsland aan het coronavirus is overleden, is gestegen met 315. Het totale dodental komt daarmee op 3569. Het aantal besmettingen in Duitsland is gestegen met 2543 en staat nu op 130.450.

De nieuwe aantallen laten zien dat het aantal besmettingen in Duitsland voor het eerst in een week weer is gestegen. Het aantal doden is wel gedaald ten opzichte van vorige week.

Frankrijk
Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen is licht aan het dalen. Maar het aantal doden in het land blijft stijgen. Op dit moment zijn ruim 31.300 personen met corona opgenomen, ruim 400 minder dan een dag eerder. Ook het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft, neemt geleidelijk af.

Het totaal aantal coronadoden daarentegen is verder gestegen naar bijna 18.000. Het aantal geregistreerde en mogelijke besmettingen nadert de 150.000, melden de autoriteiten.

Italië 
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Italië steeg donderdag met 525, tegen 578 de dag ervoor. Het dagelijkse dodental was het laagste sinds zondag, terwijl het aantal nieuwe besmettingen het hoogste was sinds zondag. Het aantal nieuwe gevallen nam sterk toe met 3786 vergeleken met 2667 een dag eerder.

Het totale dodental in Italië sinds het uitbreken van de uitbraak op 21 februari is nu gestegen tot 22.170, zei het bureau voor burgerbescherming. 

Spanje
In Spanje staat het dodental als gevolg van het coronavirus donderdag op 19.130. Dat zijn 551 sterfgevallen meer dan woensdag. Verder zijn 182.816 besmettingsgevallen bekend, aldus de autoriteiten.

Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is het aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden de 13.000 gepasseerd. Het afgelopen etmaal steeg het aantal doden met 861 tot 13.729, zei het ministerie van Volksgezondheid. Het was de grootste dagelijkse stijging in vijf dagen. Verder zijn er 327.608 mensen op het coronavirus getest, van wie 103.093 positief.

De Britse regering heeft de maatregelen verlengd die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De lockdown geldt nog zeker drie weken, tot 7 mei.

Verenigde Staten
Het dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is donderdag gestegen tot boven de 30.000. Volgens een telling van de Johns Hopkins University zijn nu 30.990 mensen overleden aan Covid-19 sinds het begin van de pandemie. De VS hebben het hoogste dodental ter wereld.

Zwitserland
Zwitserland wil zijn coronabeperkingen stap voor stap versoepelen. Vanaf 27 april mogen onder meer kappers weer aan de slag. Vanaf 11 mei kan een deel van de scholen weer open, net als markten en winkels. En op 8 juni is het de beurt aan andere scholen, universiteiten, musea en bibliotheken.

Zwitserland telde tot nu toe ruim 26.400 besmettingen. Ruim 1200 zieken bezweken aan het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden