Dit was het belangrijkste coronanieuws van 29 maart

Nederland telt 132 nieuwe doden. Mensen hebben zich over het algemeen goed gehouden aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het RIVM is somberder gestemd dan vorige week: de maatregelen hebben effect, maar minder dan verwacht. En het aantal patiënten op de intensive care nadert de duizend. Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 29 maart. 

Zondag en maandag worden op diverse middelgrote en grote stations vloerstickers geplakt, bijvoorbeeld op Amsterdam Centraal.Beeld ANP

132 nieuwe sterfgevallen in Nederland, dodental gestegen tot 771

Het RIVM meldde zondag 132 nieuwe sterfgevallen door corona. Daarmee komt het totaal op 771. Er zijn 529 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, . Sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 3483 patiënten opgenomen in ziekenhuizen. 

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10.866. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uit. 

‘Nieuwe datum voor Olympische Spelen in 2021'

Het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren hebben nagenoeg overeenstemming bereikt over een nieuwe datum voor de Olympisch Spelen. Waarschijnlijk wordt de openingsceremonie volgend jaar uitgeschreven voor 23 juli en eindigt het grootste sportevenement op 8 augustus 2021, zo melden verschillende media in Japan.

Stickers op stations: ‘Zorg voor elkaar en houd 1,5 meter afstand’

Zondag werden op diverse middelgrote en grote stations vloerstickers geplakt met de tekst ‘Zorg voor elkaar en houd 1,5 meter afstand’. De stickers zijn 3 meter, als je op het hart van de sticker gaat staan is de afstand tot de rand van de sticker precies 1,5 meter. 

Rustig op Nederlandse stranden

Nederlanders hebben zondag gehoor gegeven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven. “Het is rustig. De mensen houden zich echt aan de regels en lijken er echt van doordrongen te zijn dat het beter is thuis te blijven. Het beeld is heel anders dan vorige week. Het is nu ook geen mooi weer, dat kan ook een beetje meespelen,” zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Ook op stranden die deel uitmaken van een andere Veiligheidsregio was het zondag rustig.

Thalys stopt tot eind april met directe treinreizen naar Parijs

Het is vanaf dinsdag voorlopig niet meer mogelijk om direct met de trein van Amsterdam naar Parijs te reizen. Thalys past het reisschema, vanwege de afgenomen hoeveelheid reizigers door de maatregelen rond het nieuwe coronavirus, tot en met 30 april aan.

Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic)-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

RIVM somberder dan vorige week

Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. “De meest positieve scenario’s van vorige week komen niet uit,” zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, tegen de NOS.

Corona gaat de modewereld veranderen: ‘Decadentie niet meer verantwoord’

Hoe zal de mode veranderen door corona? Insiders verwachten een nieuwe mindset in de industrie. ‘Het is niet meer verantwoord zo decadent met steeds maar weer nieuwe spullen om te gaan.’ Lees hier het hele artikel.

Groei aantal coronadoden Italië vlakt af

De groei van het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Italië is de afgelopen dagen afgevlakt. Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er minder nieuwe sterfgevallen. De autoriteiten meldden zondag 756 nieuwe doden. Zaterdag waren dat er 889 en vrijdag 919, het voorlopig hoogste aantal in een dag. Het totaal aantal fataal afgelopen besmettingen in Italië is nu 10.799.

838 nieuwe doden in Spanje: hoogste dagtotaal

Spanje heeft opnieuw een grimmig record gemeld. Er stierven in een etmaal 838 patiënten met het coronavirus: het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in het Zuid-Europese land. Spanje behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het dodental door de uitbraak van het virus staat er inmiddels op 6528 en het aantal besmettingen op 78.797.

78 nieuwe doden  in België: hoogste dagtotaal

Sinds zaterdag zijn er in België 78 mensen overleden aan het coronavirus. Dat is het hoogste aantal op één dag tot nu toe. Daarmee stijgt het dodental er naar 431. Daarnaast liggen er 867 patiënten op de intensive care. Er kwamen de laatste 24 uur 1702 besmettingen bij. In totaal zijn er 10.836 geregistreerde infecties in België.

292 nieuwe doden in Frankrijk: minder dan gisteren

Het aantal nieuwe doden door het nieuwe coronavirus in Frankrijk was zondag iets lager dan zaterdag. De gezondheidsautoriteiten meldden 292 nieuwe sterfgevallen, tegen 319 zaterdag.

389 nieuwe doden in Duitsland

In Duitsland is het dodental vanwege het coronavirus gestegen tot 389, 64 meer dan zaterdag. Het aantal besmettingen is opgelopen tot 52.547 (+3965). Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Robert Koch Instituut, dat de coronacijfers in Duitsland bijhoudt.

Zelfmoord minister Duitse deelstaat, mogelijk om coronacrisis

Thomas Schäfer, minister van Financiën van de Duitse deelstaat Hessen, is onverwacht overleden. Volgens Duitse justitie zijn er sterke aanwijzingen dat de politicus van de christendemocratische CDU zelfmoord pleegde. Hessens premier Volker Bouffier (CDU) zei zondag dat Schäfer zich grote zorgen maakte over de coronacrisis en dat hij mogelijk daarom uit het leven is gestapt. In Duitsland is geschokt gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden