Plus

Dit was het belangrijkste coronanieuws van 28 april

Beeld EPA

Belgische coronacijfers blijven verder dalen; Minder dan 900 coronapatiënten op de intensive care; Coronasteun voor meer bedrijven toegankelijk. Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 28 april.

RIVM: 48 nieuwe sterfgevallen, 88 ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 48 meldingen gedaan van sterfgevallen door Covid-19. Daarnaast zijn er 88 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Maandag waren er 43 nieuwe doden gemeld. Het totaal aantal sterfgevallen in Nederland is nu 4566.

Minder dan 900 coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot onder de 900. Het zijn er nu 861. Dat zijn er 44 minder dan op maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Precies een week geleden lagen nog 1087 coronapatiënten op de ic. Exact drie weken geleden, op dinsdag 7 april, telden de ic’s zelfs 1424 coronapatiënten. Dat was de piek tot nu toe.

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 832 in Nederland, 41 minder dan maandag. Verder verblijven 29 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat zijn er drie minder dan maandag. Een van hen is overleden, de andere twee zijn terug in Nederland.

Ook liggen er 399 mensen met andere aandoeningen op de ic’s. Dat zijn er 32 meer dan maandag. 

Instroom bij ziekenhuizen terug op niveau van eerste ‘lockdownweek’

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanwege Covid-19 is terug op het niveau van de week waarin Nederland in een ‘intelligente lockdown’ ging. Het aantal dodelijke slachtoffers en mensen op de intensive care was afgelopen week nog wel hoger dan toen.

De intelligente lockdown dateert van half maart: op 15 maart gingen horecagelegenheden en scholen dicht, vier dagen later werd het bezoekverbod in verpleeghuizen van kracht. In die week (16 tot 22 maart) meldde het RIVM gemiddeld 105 ziekenhuisopnamen per dag. De afgelopen zeven dagen waren dat er net iets minder: gemiddeld 101 per dag. 

Korte demonstratie ‘voor de vrijheid’ bij het Binnenhof 

Op het Plein bij het Haagse Binnenhof is korte tijd gedemonstreerd. Er deden volgens de politie tussen de 100 en 200 mensen aan mee. De bijeenkomst viel vanzelf weer uiteen, maar de burgemeester had ook al ingestemd met het door de politie laten beëindigen van de manifestatie, omdat er meer dan dertig mensen bijeen waren en er niet genoeg onderlinge afstand werd gehouden.

Coronasteun voor meer bedrijven toegankelijk

Nog meer bedrijven kunnen financiële steun krijgen van de overheid om de coronacrisis door te komen. Meer geld en soepelere voorwaarden voor verscheidene regelingen maken het mogelijk tienduizenden ondernemers extra te helpen, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Kleine tot middelgrote bedrijven kunnen bijvoorbeeld makkelijker een beroep doen op leningen waarvoor de overheid deels garant staat. Het garantiebudget wordt bijna verdubbeld naar 1,5 miljard euro. De looptijd van de kredieten wordt verlengd naar vier jaar, zodat ondernemers langer de tijd hebben om ze af te lossen.

Het kabinet heeft daarnaast de voorwaarden aangepast van de regeling voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen. Kleine ondernemers kunnen nu ook op basis van hun geregistreerde nevenactiviteiten een beroep doen op een eenmalige gift van 4000 euro.

Minister wil Europese garantstelling voor vliegvouchers

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat Europese landen garant gaan staan voor vouchers die luchtvaartmaatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat meldt zij aan de Tweede Kamer, waar D66 vragen over de kwestie had gesteld.

Behalve een garantstelling voor vouchers die nu worden uitgegeven, wil Van Nieuwenhuizen voor de langere termijn een Europees garantiefonds voor vliegtickets. 

Consortium in Nederland maakt 7 miljoen mondkapjes

Drie grote bedrijven gaan de komende weken gezamenlijk 7 miljoen mondkapjes maken in Nederland. Daarmee leveren zij een kwart van de acute behoefte aan medische mondkapjes voor de zorgsector. Zorgminister Van Rijn nam dinsdag in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum de eerste exemplaren van de neus- en mondkapjes in ontvangst. Hij noemde de productie op eigen bodem ‘ongelooflijk belangrijk’.

Het Nederlandse consortium van Auping, AFPRO Filters en DSM levert met de grootschalige productie van 1 miljoen mondkapjes per week een kwart van de 4 miljoen die per week nodig zijn om zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus. De eerste duizenden zogeheten FFP2-mondkapjes worden deze week verspreid via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LHC).

GVB: merkbaar drukker in Amsterdams ov 

Het GVB bevestigt dat het drukker wordt in het openbaar vervoer in de hoofdstad. Dinsdagochtend verschenen op sociale media foto’s van metrostellen waarin de meeste bankjes bezet waren, met de klacht dat 1,5 meter afstand houden zo niet mogelijk is.

Verlies voor British Airways-moeder IAG, duizenden ontslagen

Het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappijen als British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus verwacht in de lopende periode nog veel meer geld te verliezen en waarschuwde dat er tot 12.000 banen op de tocht staan bij British Airways. IAG zag zijn omzet met 13 procent teruglopen tot 4,6 miljard euro. Het concern schreef een operationeel verlies van 535 miljoen euro in de boeken terwijl er een jaar eerder nog 135 miljoen euro winst werd gemaakt. 

Het tweede kwartaal wordt nog veel slechter, waarschuwde IAG. In april en mei ligt het aantal vluchten 94 procent lager dan normaal, zo meldde het bedrijf. Het grootste deel van het operationele verlies van IAG kwam op rekening van British Airways. Die maatschappij wordt vermoedelijk ook het het zwaarst getroffen bij een reorganisatie. British Airways heeft de vakbonden al ingelicht dat er een ontslagronde aankomt.

Portugal kondigt versoepelingen coronalockdown aan

De noodtoestand in Portugal wordt per 3 mei opgeheven, maakte president Marcelo Rebelo de Sousa dinsdag bekend. Dat betekent het einde van de lockdown, maar nog geen onmiddellijke herstart van de alledaagse economische activiteit.

Poetin verlengt periode van niet-werken wegens corona tot 11 mei

De Russische president Poetin verlengt de periode van niet-werken in Rusland tot 11 mei om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij zei dat op de televisie tijdens een ontmoeting met hoge regeringsfunctionarissen en regionale hoofden.

De beperkingen zouden eind april worden opgeheven, maar volgens Poetin is het hoogtepunt van de corona-uitbraak in Rusland nog niet bereikt.

Oostenrijk gaat coronamaatregelen verder versoepelen

Oostenrijk gaat zijn coronamaatregelen verder versoepelen. Zo wordt het mogelijk om met maximaal tien mensen bij elkaar te komen. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober dinsdag gezegd.

De maatregelen, die onder meer inhouden dat mensen slechts om een beperkt aantal redenen hun huis mogen verlaten, waaronder winkelen of lichaamsbeweging, lopen op 30 april af. Anschober zei op een persconferentie dat het niet nodig is om ze te verlengen. Op dit moment is het aantal nieuwe infecties in Oostenrijk minder dan honderd per dag.

Mondkapjesplicht in winkels nu in heel Duitsland

De mondkapjesplicht geldt nu voor winkels in heel Duitsland. Als laatste ging Berlijn dinsdag akkoord met een verplichte mond- en neusbescherming tijdens het doen van boodschappen om de overdracht van het coronavirus tegen te gaan, meldt het Duitse persbureau DPA.

De landelijk uniforme regeling geldt vanaf woensdag. Sinds maandag was de mondkapjesplicht in Berlijn al wel van kracht in het openbaar vervoer; in bussen, metro en S-Bahn.

Cijfers wereldwijd

In het laatste etmaal zijn er wereldwijd 73.278 nieuwe coronabesmettingen en 5040 nieuwe coronadoden bijgekomen. Wereldwijd zijn dat nu in totaal 2.959.929 bevestigde coronabesmettingen en 202.733 bevestigde coronadoden. 

Duitsland
Het aantal mensen dat in Duitsland is overleden aan het coronavirus is opgelopen naar 5913. Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde een stijging van 163 geregistreerde coronadoden. Een dag eerder kwamen er nog 110 nieuwe sterfgevallen bij. De daling, die enkele dagen doorzette, is daarmee doorbroken.

Er kwamen 1144 nieuwe coronabesmettingen bij. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen op 156.337. De besmettingsgraad in Duitsland is ook weer gestegen. Op dit moment steekt een besmet persoon in Duitsland gemiddeld precies één andere persoon aan.

Frankrijk
Frankrijk nadert het aantal van 24.000 coronadoden. Het laatste etmaal kwamen er 367 sterfgevallen bij. Het aantal tot nu toe vastgestelde besmettingen steeg naar bijna 130.000.

Daarentegen nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder af. Het gaat nu om 27.484 personen, van wie 4387 intensieve zorg nodig hebben.

België
De afgelopen 24 uur zijn 123 nieuwe patiënten opgenomen en mochten 65 personen het ziekenhuis verlaten. Er werden 134 sterfgevallen gemeld. Volgens viroloog Steven Van Gucht kunnen bij een verdere dalende tendens de beperkende maatregelen de komende weken worden versoepeld.

Er worden nog 3976 mensen in het ziekenhuis behandeld voor Covid-19. Van hen liggen er 876 op de intensivecareafdelingen, een afname van 27 ten opzichte van maandag. Het totaal aantal overlijdens als gevolg van het longvirus of een groot vermoeden daarvan is nu 7331. Van hen overleed 46 procent in het ziekenhuis en gaat het om bevestigde gevallen, 53 procent bezweek waarschijnlijk aan het virus in een verpleeghuis.

Rusland
In Rusland zijn weer duizenden coronagevallen aan het licht gekomen. De autoriteiten melden dat het afgelopen etmaal bij 6411 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Dat is de grootste toename tot dusver in het land. 

In Rusland zijn tot dusver 93.558 besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het dodenstal steeg de afgelopen 24 uur met 72 naar 867. Rusland heeft daarmee de dodelijkste dag achter de rug sinds het begin van de uitbraak.

Verenigd Koninkrijk
Het aantal sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het coronavirus is dinsdag gestegen met 586 tot 21.678. Dat zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

Hij kondigde aan dat de regering vanaf woensdag niet alleen het aantal dagelijkse sterfgevallen in ziekenhuizen, maar ook die in verpleeg- en verzorgingshuizen zal rapporteren. Eerder werden deze cijfers met een vertraging van meer dan een week gepubliceerd door het Bureau voor Nationale Statistiek.

Italië
Ruim twee maanden na de uitbraak van het coronavirus in Italië zijn er in het land nog steeds honderden coronadoden per dag te betreuren. Het jongste cijfer is 382, na 333 een dag ervoor. Het totaalaantal doden is 27.359, waarmee Italië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land is.

In totaal zijn er sinds eind februari ruim 200.000 besmettingen geteld, waarvan ruim de helft nu ziek is. Er kwamen in een etmaal weer ruim 2000 nieuwe gevallen bij. Ongeveer een derde van de geïnfecteerden herstelde.

Spanje
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is met 301 gestegen naar 23.822, meldde het ministerie van Volksgezondheid dinsdag. Dat zijn er twintig minder dan een etmaal eerder. Het aantal mensen bij wie besmetting is vastgesteld, nam met 1308 toe tot 210.773.

Spanje heeft wereldwijd het hoogste officiële dodental na de Verenigde Staten en Italië. Dinsdag komt de Spaanse regering met een plan voor een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden