Dit was het belangrijkste coronanieuws van 26 maart

1019 nieuwe besmettingen in Nederland, de lancering van de rechtstreekse trein naar Londen is uitgesteld en de afvalverwerking in Amsterdam komt in de problemen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 26 maart. Een overzicht.

Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.Beeld ANP

1019 nieuwe besmettingen, 78 patiënten overleden

Het RIVM meldt 78 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus. Er zijn 1019 besmettingen bijgekomen. In totaal zijn er nu 7431 bekende besmettingen in Nederland. Er zijn 434 mensen overleden. Woensdag werden er 80 nieuwe doden en 852 nieuwe besmettingen gemeld. 

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn er 81 nieuwe besmettingen. Van deze 81 nieuwe patiënten zijn er voor zover nu bekend 43 in het ziekenhuis opgenomen. Het totaal aantal positief geteste personen in de regio komt hiermee op 485; in totaal zijn 159 personen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Aantal coronapatiënten op intensive care naar 761

Het aantal patiënten met het coronavirus op de intensive care (ic)-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen naar 761. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NIVC).

In Amsterdam liggen nu 118 mensen met covid-19 op de intensive care. Er zijn direct 16 ic-bedden beschikbaar en op korte termijn 143 extra ic-plekken. Dat zei GGD-directeur Jose Manshanden tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad.

GGD-directeur Jose Manshanden zegt dat er bewust weinig getest wordt in de regio, vanwege de schaarse testmaterialen. Alleen patiënten die naar het ziekenhuis moeten worden nog getest door GGD, om zeker te zijn dat er corona in het spel is.

Kamer hamert op meer capaciteit

De Tweede Kamer wil van het kabinet meer duidelijkheid over de vergroting van de ic-capaciteit om ernstig zieke coronapatiënten te kunnen behandelen. Op 1 april zijn er naar verwachting 1600 ic-plekken nodig, maar de vraag leeft vooral hoe dat moet gebeuren. Meerdere partijen dringen tijdens het debat donderdag ook aan op een centrale aansturing bij de verspreiding van deze patiënten over alle ziekenhuizen.

Vooral in Brabant is de situatie in de ziekenhuizen nijpend. De partijen wijzen op de piek in ernstig zieke mensen die in april en mei wordt verwacht.

Kabinet verwacht ruige tijden

Nederland staat ‘ruige tijden’ te wachten als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) naar aanleiding van de scenario’s voor de economie die het Centraal Planbureau (CPB) naar buiten heeft gebracht.

Volgens het CPB zijn economische krimp en een stijging van de werkloosheid onvermijdelijk. “Dat betekent dat we voortvarend verder moeten gaan met de uitvoering van het noodpakket voor banen en economie,” zegt Wiebes. Daarnaast zoekt het kabinet naar ‘manieren waarop de bedrijvigheid zoveel mogelijk door kan gaan’.

Meer dan een half miljoen besmettingen wereldwijd

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan een half miljoen mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Dat meldde The Guardian donderdagavond. Zij baseren dit op cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Volgens deze gegevens zijn er op het moment 510.108 geregistreerde gevallen. 22.993 personen zijn overleden aan het nieuwe virus.

Handhavers deelden al acht boetes uit

Handhavers in de regio Amsterdam hebben inmiddels acht boetes uitgedeeld aan mensen die de coronarichtlijnen niet opvolgen, zegt ambtelijk directeur Pierre van Rossum van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid tijdens een hoorzitting in de gemeenteraad. Dit is exclusief het optreden van de politie. Er is momenteel genoeg handhavingscapaciteit beschikbaar, vanwege afname van andere incidenten.

Geen huisuitzettingen

Tijdens de coronacrisis worden mensen niet uit hun huis gezet. Dat hebben minister Stientje van Veldhoven (Wonen), verhuurders- en brancheorganisaties met elkaar afgesproken. Als de afspraak niet wordt nageleefd komt het kabinet alsnog met wetgeving.

Er is een uitzondering op de regel namelijk als er sprake is van bijvoorbeeld criminele activiteiten of extreme overlast. Verder zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen.

Afvalverwerking in de problemen

Volgens gemeentesecretaris Peter Teesink maken Amsterdammers van de epidemie gebruik om naast het verplichte thuiswerken, ook het huis op te ruimen. Dit zorgt voor een veel groter afvalaanbod, 25 procent meer dan normaal. En daar heeft de afvalinzameling het behoorlijk moeilijk mee. Immers, ook onder de vuilnismannen is het ziektepercentage omhoog gegaan. Het ziekteverzuim onder ambtenaren is nu ongeveer 10 procent.

Ook Broekers-Knol uit thuisisolatie

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, de laatste bewindspersoon die uit voorzorg thuis zat te werken, kan weer op haar ministerie aan de slag gaan. Ze heeft twee weken thuis gewerkt omdat ze in contact was geweest met iemand die het coronavirus onder de leden bleek te hebben. Broekers-Knol heeft volgens haar woordvoerder geen klachten gehad.

Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) zijn de andere twee bewindspersonen die preventief thuis hebben gewerkt na een ontmoeting met een collega die besmet was.

Lancering rechtstreekse trein van Amsterdam naar Londen uitgesteld

De lancering van de rechtstreekse trein van Amsterdam naar Londen is uitgesteld. Dat heeft Eurostar bevestigd aan Treinreiziger.nl. De trein zou vanaf 30 april rijden. Wanneer de rechtstreekse verbinding dan wel gelanceerd wordt, is vooralsnog onduidelijk. Gedacht wordt aan de herfst, maar het is afhankelijk van hoe de verspreiding van het nieuwe coronavirus verloopt.

NOC*NSF maakt 5 miljoen vrij voor clubs en bonden in nood

Sportkoepel NOC*NSF stelt een steunfonds van 5 miljoen euro beschikbaar om acute nood bij bonden en verenigingen te verlichten en hoopt op extra steun voor de sport van het Rijk. 

‘Coronaspugers’ duiken ook in Amsterdam op

In Amsterdam zijn deze week twee incidenten geweest waarbij verdachten agenten in het gezicht hoestten dan wel spuugden, en zeiden het coronavirus te dragen. De verdachten zitten allebei vast en worden vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter, die moet bepalen of ze in de cel moeten blijven. Justitie wil ze binnen twee weken op een snelrechtzitting brengen.

Kabinet wijst geen ‘designated coronasurvivor’ aan

Het kabinet, dat vrijdag weer samenkomt voor de wekelijkse ministerraad, wijst tijdens deze coronacrisis geen ‘designated survivor’ aan. Omdat de bewindslieden zich aan de RIVM-voorschriften houden en grote afstand houden tijdens vergaderingen, is de kans ‘zeer klein’ dat een minister die het coronavirus onverhoopt bij zich draagt, ook collega’s besmet.

EU-leiders stellen besluit miljardeninjectie in coronacrisis 2 weken uit

De EU-leiders zijn het niet eens geworden over het snel inzetten van extra Europese miljarden om de coronacrisis te bestrijden. De inzet van het Europese noodfonds ESM, dat een leencapaciteit van 410 miljard euro heeft, stuit op verdeeldheid. Een voorstel van negen leiders om gezamenlijk euro-obligaties te gaan uitgeven is voor sommige landen waaronder Nederland onbespreekbaar. Ze vragen de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, binnen twee weken met een oplossing te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden