Dit was het belangrijkste coronanieuws van 23 maart

Nieuwe maatregelen tot 1 juni. Boete voor overtreden van de regels en 34 overledenen in Nederland. Wat was het belangrijkste coronanieuws van maandag 23 maart? Een overzicht.

Persconferentie met Minister President Mark Rutte en Ministers Ferdinand Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn na het crisisberaad.Beeld BSR Agency

Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) maandagmiddag na het crisisberaad van enkele ministers.

Verder moeten Nederlanders de komende tijd niet met meer dan drie mensen thuis afspreken. Dat dringende advies werd ook door Grapperhaus gegeven. Als je huis niet groot genoeg is om anderhalve meter afstand te houden tijdens een verjaardagsfeestje, ‘is de consequentie dat je het niet moet doen’.

Het kabinet heeft gekozen voor 1 juni als afloopdatum omdat er dan direct uitsluitsel is voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister. Volgens hem geeft dat nu voor iedereen duidelijkheid en rust.  

Berusting en begrip overheerst bij de organisatoren van festivals. “Het is de enige juiste beslissing die het kabinet had kunnen nemen,” zegt Gerke de Groot van het dance-evenement DGTL.

Bevoegdheden voor burgemeesters en boetes

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid onmiddellijk op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen ‘forse boetes’, tot 400 euro, te laten uitdelen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Eindexamens op de tocht

De centrale eindexamens staan op losse schroeven. Het is volgens ingewijden niet waarschijnlijk dat de examens, die gepland staan voor begin mei, zullen doorgaan. De koepel van middelbare scholen pleit openlijk voor het schrappen van de eindexamens.

Verantwoordelijk minister Arie Slob hakt naar verwachting dinsdag de knoop door. Nu de scholen tot zeker 6 april gesloten zijn, kunnen de leerlingen zich niet goed op het examen voorbereiden. Vorige week werd al bekend dat er verschillende scenario’s werden uitgewerkt voor het geval de eindexamens niet kunnen doorgaan die variëren van uitstel tot afstel. Slob wil niet wachten tot 6 april – de uiterlijke datum waarop hij een besluit zou nemen – en de scholen snel duidelijkheid geven.

34 mensen in Nederland overleden in laatste 24 uur, 545 nieuwe besmettingen

34 patiënten in Nederland zijn in de afgelopen 24 uur overleden aan Covid-19. Er zijn in totaal 213 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. (de gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar)

Sinds zondag zijn 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (Covid-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4749. Onder hen zijn 1230 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

In principe geen bezoek bij gehandicaptenzorginstellingen

Zorginstellingen voor gehandicapten sluiten de deuren voor een groot deel van de bezoekers. De bezoekersregeling is: nee, tenzij. Alleen als het bezoek essentieel is voor de cliënt, mag die maximaal een bezoeker per dag voor maximaal een uur ontvangen. Datzelfde geldt voor jeugdhulpinstellingen. 

Mocht er ergens corona worden geconstateerd, dan gaan de deuren volledig dicht voor het bezoek, maakt het kabinet maandag bekend.

‘Megaoperatie’ om duizenden gestrande Nederlandse reizigers terug te halen
Het kabinet trekt samen met de reisbranche en het Verbond van Verzekeraars 10 miljoen euro uit om gestrande reizigers terug naar Nederland te halen. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gaat het om duizenden vakantiegangers. Hij spreekt van een ‘complexe en unieke operatie’. 

Nederlanders in Zuid-Korea krijgen laatste kans terug te keren

Nederlanders die momenteel nog in Zuid-Korea verblijven, hebben dinsdag en donderdag nog de kans om terug naar Schiphol te vliegen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken voert de KLM dan nog twee rechtstreekse vluchten uit vanaf Incheon International Airport in Seoul.

KNVB en Noc*NSF verwachten duidelijkheid

Sportkoepel NOC*NSF en de KNVB verwachten snel meer duidelijkheid te hebben. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden, wat logischerwijs zou kunnen betekenen dat er ook tot die tijd nog geen trainingen en wedstrijden afgewerkt mogen worden.

“De sport staat volledig achter de maatregelen die het kabinet treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan,” liet een woordvoerder van NOC*NSF weten. “Wat dit voor de planning van de topsportprogramma’s betekent, is ons nog niet duidelijk omdat we nog niet goed weten wat er bijvoorbeeld over sporttrainingsaccommodaties bepaald is. Nu zijn die in ieder geval tot 6 april dicht. We wachten de uitleg en regelingen verder even af. Het zal dinsdag wel helder worden.”

De KNVB gaat dinsdag in overleg met de clubs in het betaalde voetbal over de gevolgen voor de competities. Meteen na het bekend worden van het nieuws van het kabinet startte de voetbalbond gesprekken met de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid over wat dit precies betekent voor de sport. Inhoudelijke uitspraken over de uitkomsten van die bijeenkomst zijn vooralsnog niet gedaan.

Directeur medicijnbedrijf bedreigd door ‘vage types’ die hoge bedragen voor coronamedicijn bieden

De directeur van een medicijnbedrijf uit Zeewolde wordt bedreigd en krijgt 24 uur per dag politiebescherming. Het bedrijf produceert een oud-malariamedicijn dat in ziekenhuizen wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten.

Ook GP van Azerbeidzjan in Formule 1 gaat niet door

De start van het Formule 1-seizoen is weer opgeschoven. Nu is de Grote Prijs van Azerbeidzjan uitgesteld vanwege het coronavirus. De race zou op 7 juni worden gereden. 

Wereldwijd miljard mensen gevraagd of gedwongen thuis

Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen gevraagd thuis te blijven om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen. Het gaat om inwoners van zo’n vijftig landen en gebieden, aldus een telling door het Franse persbureau AFP. In sommige landen gelden de dwangmaatregelen. 

Hotels Van der Valk en Fletcher gaan coronapatiënten onderbrengen

Hotelketens Van der Valk en Fletcher bieden locaties aan voor onder meer de opvang van coronapatiënten. Het gaat dan om patiënten die ‘te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht voor thuis’, aldus de woordvoerder van het coronacentrum, dat nu wordt voorbereid in een Van der Valk-hotel in Urmond (Limburg). In de rest van het land worden soortgelijke centra voorbereid. In Amsterdamse locaties worden vooralsnog geen coronapatiënten opgevangen.

Dodental door coronavirus in Spanje stijgt fors

In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 462 personen bezweken aan Covid-19. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 2182.

Lichte daling nieuwe doden en besmettingen in België

Het aantal sterfgevallen in België als gevolg van het nieuwe coronavirus is opgelopen tot 88. De afgelopen 24 uur zijn dertien mensen overleden, maakten de gezondheidsautoriteiten maandag bekend op een persconferentie. Het Belgische crisiscentrum ziet voor het eerst sinds de uitbraak van het virus een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen. Ook het aantal nieuwe sterfgevallen loopt terug.

Dodental Duitsland loopt flink op

Het dodental in Duitsland als gevolg van het coronavrius steeg met 31 naar 86, aldus een telling van de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut (RKI) maandag. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 4062 naar 22.672.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden